Provocările istoriei, dezbătute la Şcoala de vară, ediţia a XII-a

Ionuţ Cormoş

Cea de-a XII-a ediţie a Şcolii de Vară „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei” s-a deschis, marţi, 5 iulie, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în prezenţa mai multor profesori români de istorie din Diaspora şi a oficialităţilor locale şi judeţene.

La deschiderea oficială a evenimentului au participat: prof. univ. dr Ioan Bolovan, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, directorul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJAI) Zalău, Corina Bejinariu şi conf. univ. dr. pr. Gabriel Gârdan.
Cu acest prilej, Tiberiu Marc le-a adresat un salut de bun venit oaspeţilor, subliniind faptul că Sălajul este un spaţiu multietnic, în care s-au derulat momente importante din istoria umanităţii şi a României şi unde s-au născut personalităţi precum Gheorghe Pop de Băseşti, Simion Bărnuţiu şi Iuliu Maniu.
La rândul său, oficialul MJAI Zalău a subliniat că deşi interesul tinerilor este capacitat în alte zone, putem creşte şi cultiva cu perseverenţă şi dragoste interesul acestora pentru istorie şi artă.
Absent de la deschiderea oficială, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop a transmis publicului un mesaj prin intermediului prof. Ioan Bolovan, precizând: „Ne-am reunit ca să vorbim despre provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină pentru învăţământ, într-o vreme când statutul său este pus tot mai mult sub semnul întrebării. Prin ceea ce vom face aici împreună, sper din suflet să lămurim unele lucruri şi să consolidăm cunoaşterea vieţii trecute. Din păcate, trendul contemporan este de ignorare a trecutului, a experienţei de viaţă a comunităţilor, mai ales a celor naţionale. Motivele sunt multe, de la graba planetei de a se auto-distruge prin poluare, dezechilibre, catastrofe naturale, până la globalizarea prost înţeleasă şi de la ideea că memoria este inutilă, până la superficialitate, ignoranţă, trivialitate, violenţă, toate cultivate de forţe mult mai puternice decât ne putem închipui”.
Programul Şcolii de vară cuprinde conferințe pe diferite teme din istoria României, susținute de specialiști reputați din Zalău, Oradea, Cluj, Ungaria, Serbia, Ucraina și Republica Moldova, excursii la obiective culturale din județul Sălaj, și activități cu caracter didactico-aplicativ organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj.
Şcoala de vară este organizată de către Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, finanţator principal fiind Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Guvernului României.

Alte articole

One Thought to “Provocările istoriei, dezbătute la Şcoala de vară, ediţia a XII-a”

  1. Anonim

    ii studiaza pe securisti?

Leave a Comment