Protest la Zalău. Zeci de sindicaliști au cerut stoparea prețurilor și creșterea salariilor

Zeci de sindicaliști reuniți în organizații județene ale CNS Cartel ALFA din Sălaj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Hunedoara, dar și din alte județe au protestat în această dimineață în fața Casei de Cultură a Sindicatelor. Sindicaliștii au cerut stoparea de urgență a prețurilor, ieftinirea energiei și creșterea salariilor.

Protestul de la Zalău a însemnat începerea unui șir de mitinguri în mai multe orașe din țară, acțiuni care se vor încheia cu un miting de proporții în capitală, potrivit liderului CNS Cartel ALFA Sălaj, Laurențiu Ghiuruțan. Acesta a explicat că ceea ce se întâmplă cu prețurile la energie și alimente este o aberație, iar populația și agenții economici au de suferit din ce în ce mai mult. La rândul său, președintele Sindicatului „Metalurgistul”, Alexandru Rus, a atras atenția asupra faptului că aceste creșteri exagerate de prețuri la energie pun în dificultate companiile, inclusiv negocierile salariale. Potrivit lui Rus, scumpirea gazului și a electricității afectează grav mediului de afaceri, iar asta riscă să ducă la concedieri sau chiar la falimentul unor companii.

Profit record pentru companiile din sectorul energetic

„Prețurile la energie, alimente și alte produse esențiale cresc în spirală la niveluri care trimit milioane de lucrători în sărăcie, în timp ce guvernul, economiștii și bancherii iau măsuri care pun presiune și mai mare asupra cetățenilor (spre exemplu, prin creșterea dobânzilor), în timp ce companiile din energie au profituri record. Structurile de decizie din cadrul confederației CNS Cartel ALFA au stabilit organizarea unor acțiuni de protest la nivel național. Costurile aberante la energie și costurile în creștere ale alimentelor și ale altor bunuri esențiale forțează milioane de lucrători să facă alegeri dureroase și îi împing pe mulți în sărăcie. În același timp, atragem atenția și asupra faptului că, în contextul actualelor prețuri, foarte multe unități economice sunt puse în situația de a-și înceta activitatea, iar cetățenii români vor fi puși în situații dramatice din cauza superficialității cu care este tratată problema la nivel politic.Este nevoie de acțiune imediată în direcții prioritare: stoparea creșterii prețurilor, creșterea salariilor și pensiilor, deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii Dialogului Social”, este o parte din mesajul CNS Cartel Alfa.

Protest național

Protestul Cartel ALFA se va derula în perioada 17-21 octombrie 2022, sub forma a două caravane care vor porni din zonele Ardeal (Zalău) și Moldova (Botoșani) spre București, cu proteste organizate în localități de pe traseu unde există riscuri majore de blocare a unor activități de producție și pierderea locurilor de muncă. Cele două caravane se vor întâlni la București unde va avea loc pe 20 octombrie un amplu miting-marș în Piața Victoriei și Piața Revoluției.

3 Thoughts to “Protest la Zalău. Zeci de sindicaliști au cerut stoparea prețurilor și creșterea salariilor”

  1. Anonim

    Adică din câteva județe s-au adunat vrea&o douăzeci de oameni. Atât poate un sindicat, care este în strânsă legătură cu cei din politică.

  2. Anonim

    Și să se dea și „lege de murături”, cum zicea Conu Leonida.

  3. Younce

    Șefii de la sindicate și-au dat seama ca decât se lupte cu partidele de la putere și sa nu câștige niciodată, mai bine întra în ele și participa la furturi. Asta e politica. Ce sa faci,n-ai ce sa faci.

Leave a Comment