Prima anchetă anti-mafia la nivel UE derulată în Italia vizează și active din Sălaj

Un teren de aproximativ 4.600 de metri pătrați situat în comuna Zimbor, județul Salaj, a fost confiscat de autoritățiile italiene, împreună cu alte zeci de bunuri mobile și imobile aflate în regiunea Cilento, provincia Salerno, din Italia, bunuri aparținând unui antreprenor din orașul Capaccio Paestum.Tribunalul Salerno, prezidat de Gaetano Sgroia, în conformitate cu legislația anti-mafie, la propunerea comună a procurorului și a șefului poliției din Salerno, a demarat o anchetă de amploare în cadrul căreia mai multe active – bunuri mobile și imobile, precum și structuri corporative, cu o valoare de aproximativ 16 milioane de euro au fost puse la dispoziția anchetatorilor în vederea confiscării. În vizorul anchetatorilor au intrat și alte bunuri, precum sediul unei companii din Italia, două sedii ale unor asociații, 26 de autovehicule, șapte conturi curente bancare, precum și 12 terenuri situate în Capaccio-Paestum la care se adaugă terenul din Zimbor, Sălaj. Potrivit anchetatorilor, cel cercetat este Roberto Squecco, antreprenor italian care conduce mai multe afaceri din diverse ramuri, printre care și fabrica de produse lactate “Italat – Paestum” din Zimbor. Antreprenorul italian a fost arestat miercuri, 20 ianuarie, în Italia. Procurorii spun că în pofida cazierului judiciar, omul de afaceri a continuat să aibă relații cu municipalități, organisme și asociații, jucând de fapt un rol care nu era compatibil cu cel în care se afla, pentru că acesta figura “în acte” ca angajat al unei companii de pompe funebre din provincia Italiană menționată. Ziarul “Il Fatto Quotidiano” menționează că acesta este primul set de active confiscat prin activarea procedurii introduse prin Regulamentul (UE) 2018/1805 al Parlamentului European și al Consiliului, din 14 noiembrie 2018, într-un caz penal. Noua procedură europeană a intrat în vigoare în 19 decembrie și stabilește recunoașterea reciprocă precum și înghețarea și confiscarea activelor ce au legătură cu activități ilegale în toate țările membre UE. Cercetările în această cauză complexă vizează fapte precum înregistrarea fictivă a activelor, spălare de bani, reutilizarea banilor, bunurilor sau utilităților de origine ilicită, delapidarea, abuzul în serviciu și fals, și emiterea facturilor pentru operațiuni inexistente. Acesta este primul caz cercetat în Italia în baza legislației menționate și poate reprezenta, potrivit presei italiene, “un mijloc foarte puternic împotriva criminalității organizate europene”. Surse judiciare ne-au transmis că ancheta se desfășoară și cu sprjinul autorităților române.

 

 

 

 

 

 

4 Thoughts to “Prima anchetă anti-mafia la nivel UE derulată în Italia vizează și active din Sălaj”

 1. Camil

  La ce conducatori acem si ce sistem…nu e de mirare ca aproape in toate cazurile, patronii sfarsesc in catuse. Ca doar e plin si la noi la Zalau de cazuri de ” doamne” si ” domni” care isi platesc luxul si parvenirea din bani furati. Vai de capul nostru…Niste controale pe la ” multinationalele” alea de doi bani, pe cand?

 2. Anonim

  La fel sa procedeze statul si cu marii hoti. Nu ne intereseaza ca stau in arest. Recuperarea prejudiciilor in totalitate!!!

 3. Anonim

  Mereu mereu exiata unu sa spuna,la ce guvern avem…..dar mereu exista unu destept…

 4. Eu

  Cum a putut satatul italian sa confisce un teren in Romania?

Leave a Comment