Prăpăd meteo: țineți cont de sfaturile medicilor și hidratați-vă corespunzător

Traversăm o perioadă fără precedent în istoria meteorologică a Sălajului. Codul roșu instalat de autorități înseamnă ultimul grad, ca gravitate, al unui fenomen meteo, în acest caz codul roși însemnând temperaturi ce depășesc în aceste zile 40 – 42 de grade în multe localități ale județului. Trebuie să știți că aceste temperature sunt măsurate la umbră, astfel încât, în plin soare sau la nivelul solului, temperaturile sunt mult mai mari.

Pentru prevenirea incidentelor, Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, nu doar expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18 ci și deplasările pe stradă, între aceste ore. De asemenea, MS solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de știut faptul că doză de iaurt clasic (simplu) produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Se recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice și, bineînțeles, evitarea, fără excepție, a oricăror băuturi care conțin alcool.

În cazul în care este absolut necesar să ne expunem la soare la orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare,ochelari cu factor de protecție, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Expunerea la soare la orele amiezii – ne referim la plajă – este un lucru care ne poate aduce mari neplăceri pe termen scurt și chiar afecțiuni grave de sănătate pe termen lung. Apelați cu încredere la corturile de prim-ajutor și hidratare de pe raza municipiului Zalău, dar și a celor din Șimleu Silvaniei, această măsură fiind una absolut necesară în toate orașele din județ, în această perioadă.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment