Pompierii sălăjeni sting incendii “trăznite”

Deşi trăim într-un timp modern, când calamităţile par a fi mai uşor de prevenit şi înfruntat, focul şi apa rămân două elemente care adesea scapă de sub control. Iar dacă de viituri şi inundaţii Sălajul a fost scutit în această vară, de incendii a avut parte din plin, multe din acestea fiind cauzate de ignoranţa ori neatenţia populaţiei.
De la jumătatea lunii mai şi până în prezent, pompierii sălăjeni au fost solicitaţi în repetate rânduri pentru a stinge flăcări izbucnite în gospodării din neglijenţa populaţiei, bunurile oamenilor fiind, însă, grav avariate.
La o trecere în revistă a cazurilor înregistrate în evidenţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Porolissum” Sălaj, ele apar ca fiind de-a râsu’, plânsu’, în condiţiile în care de cele mai multe ori, oamenii au vrut să facă un lucru de nota 10, dar s-ai trezit cu bunurile făcute scrum.

Păduchii şi viespile, bată-i vina!

Bunăoară, aşa s-au petrecut lucrurile, cu câteva săptămâni în urmă, în Zalău, unde flăcări uriaşe au cuprins un depozit din curtea unei locuinţe. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că, potrivit cercetărilor făcute la faţa locului, cauza probabilă de incendiu a fost utilizarea necorespunzătoare a focului aprins în spaţii închise. Mai exact, flăcările au pornit după ce gospodarul a încercat să cureţe de păduchi un coteţ de găini situat lângă depozit, folosind în acest sens arzătorul de la butelia de gaz. A fost nevoie de doar câteva secunde pentru ca, în arşiţa verii, flăcările să se extindă şi să cuprindă depozitul aflat la doar câţiva metri de coteţul orătăniilor. Proprietarul şi vecinii au solicitat ajutor la 112, dar drumul greu accesibil a îngreunat intervenţia echipajelor ISU. Până la sosirea acestora la faţa locului, incendiul a mistuit întreg depozitul în care zălăuanul avea mai multe bunuri, printre care un motocultor, un generator de curent, un ATV, unelte şi scule de tâmplărie, un aparat de sudură, două tone de cereale, o moară de măcinat, 15 butoaie de lemn şi un motor electric. Ba mai mult, flăcările s-au extins şi în curtea vecină, unde au mistuit acoperişul unei anexe pe circa 100 de metri pătraţi şi bunurile depozitate acolo.
O situaţie similară a fost înregistrată tot cu câteva săptămâni în urmă în comuna Plopiş, unde un localnic a vrut să distrugă din gospodărie mai multe cuiburi de viespi, folosind o torţă aprinsă. Şi aici, focul nu a putut fi ţinut sub control şi a cuprins un foişor de lemn pe care l-au ars de parcă nici nu ar fi fost.

A aprins din greşeală grajdul animalelor

Un alt incendiu cu cauze stupide a fost înregistrat în 11 iulie, în localitatea Sântămărie, unde un tânăr în vârstă de 23 de ani s-a văzut aproape bun de plată, după ce a aprins din greşeală grajdul şi şura din gospodăria părinţilor. Bărbatul a aprins resturile vegetale din grădină şi, cum a lăsat focul nesupravegheat, flăcările s-au extins cu repeziciune la cele două anexe. Norocul familiei a fost că animalele erau la păscut şi nu au fost prinse de focul nimicitor înăuntru, pagubele suferite fiind distrugerea grajdului, a şurii şi a aproximativ 1,2 tone de plante furajere depozitate aici.

I-a ars şura, îvrând să-şi cureţe ograda

Un alt sălăjean căruia flăcările i-au distrus bunurile după ce s-a pus cu focul este un localnic din satul Ciocmani, care a aprins intenţionat câteva deşeuri menajere în curtea gospodăriei. În ciuda bunelor intenţii de a-şi igieniza ograda, omul a uitat că focul este un duşman perfid şi nemilos şi că, odată ce este lăsat nesupraveghet, îşi face de cap. Aşa se întâmplat că, în doar câteva minute, flăcările s-au extins la şura aflată în apropiere, unde era depozitat fân. Incendiul a fost unul puternic, iar pălălaia încinsă s-a ridicat la câţiva metri deasupra solului. Când au observat dezastrul, proprietarii au sunat de urgenţă la numărul unic 112 pentru a cere ajutor, însă nici echipajele ISU şi nici autospecialele cu apă şi spumă nu au putut salva în totalitate bunurile familiei. În doar câteva zeci de minute, aceasta a rămas cu anexa distrusă, focul arzând în totalitate şi 500 de kilograme de plante furajere depozitate în pod.
A uitat vinetele pe foc
De neglijenţă a dat dovadă şi o gospodină care s-a trezit cu casa în flăcări după ce s-a lăsat furată de paginile unei cărţi şi a uitat de aragazul aprins. Mai exact, femeia luase din piaţă nişte vinete, pe care s-a apucat să le coacă în bucătărie. După ce le-a aşezat pe plită, femeia a mers în cameră şi s-a apucat să citească, vrând să îmbine, probabil, utilul cu plăcutul. Deşi lectura nu a durut mult, focul s-a dovedit din cale-afară de nărăvaş, cuprinzând bucătăria pe de-a-ntregul. “Incendiul s-a propagat de la focurile aragazului pe care se gătea în acel moment, la o faţă de masă aflată în imediata apropiere, proprietara nesupraveghând pentru scurt timp bucătăria”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj. Potrivit acestuia, au fost deteriorate câteva piese de mobilier, argazul şi aparatură electrocasnică.
În loc de mirişte, şi-a incendiat maşina
Tot dintr-o neglijenţă de zile mari, un sălăjean a rămas fără autoturismul proprietate personală după ce focul pe care l-a pus la o mirişte s-a extins, purtat de vânt, şi i-a ars maşina. Bărbatul parcase autovehiculul la marginea parcelei, pe care a aprins ulterior focul. Nicio clipă nu s-a gândit că vântul va purta scânteile drept spre maşină, care s-a aprins pe dată şi nu a putut fi stinsă nici măcar de autospecialele cu apă şi spumă aduse de echipajele ISU. Bărbatul s-a trezit cu o pagubă serioasă, deşi totul ar fi putut fi evitat cu mai multă atenţie.
Jocul cu chibrituri
Un alt incendiu de proporţii a făcut ravagii, în această vară, în gospodăria unui localnic din Drighiu, totul fiind iscat de copiii proprietarului, care s-au jucat cu focul în apropierea şurii.
“Garda de intervenţie Nuşfalău a intervenit pentru a stinge acest incendiu, care a distrus fânarul, trei tone de plante furajere şi un utilaj agricol (un car, n.r.)”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj .
În acest an, alte peste 270 de incendii înregistrate la mirişti şi la terenuri cu vegetaţie uscată au fost cauzate de sălăjeni care au vrut să îşi cureţe parcelele prin incendiere, dar focul lăsat nesupravegheat a ars nu doar suprafeţele respective, ci şi sute de hectare de păsure, a distrus plantaţii de salcâm şi livezi de pomi fructiferi.
Nici nu ştia că-i arde casa
La fel de stupide sunt şi unele situaţii în care proprietarii unor locuinţe în flăcări nici nu aveau habar de pericolul care s.a abătut asupra lor, ci mai degrabă s-au arătat indignaţi de faptul că ogrăzile le-au fost “invadate” de autospecialele pompierilor. Un astfel de caz s-a petrecut recent în localitatea Motiş, un pensionar fiind extrem de indignat că pompierii îi deranjeaseră somnul de după-amiază. De fapt, echipajele ISU sosiseră la faţa locului pentru a stinge flăcările care se înălţau din acoperişul casei, cazul fiind semnalat autorităţilor de către un vecin.

Leave a Comment