Pomana porcului la Șărmășag și o încercare de record: cârnat lung de 100 de metri

Cârnați, caltaboși, ciorbă acră cu varză murată, șuncă proaspătă, șuncă afumată, slănină crudă, afumată, jumări, șorici, pâine de casă, pălincă, vin, voie bună și îndemânare, toate acestea au fost ingredientele concursului culinar „Pomana porcului”, organizat vineri la Șărmășag.

Zeci de oameni pasionați de bucătăria tradițională s-au întrecut în prepararea mâncărurilor specifice zilei în care este tăiat porcul. Au participat 20 de echipe, din 18 comune din Sălaj, alături de o echipă din Ungaria şi una a Consiliului Tinerilor din Șărmăşag. Porcii au fost tăiați și pârliți la primele ore ale dimineții, prin contribuția unor agenți economici locali, care au și sponsorizat organizarea acestui eveniment.

Una dintre echipe, cea din Crasna, și-a propus inclusiv realizarea unui cârnat cu lungimea de 100 de metri. Zeci de kilograme de carne de porc, multă boia, piper, usturoi, untură de porc, toate acestea au fost pregătite pentru realizarea cârnatului. Ideea i-a venit sălăjeanului Kiss Istvan din Crasna, un localnic pasionat de gastronomie. „Noi ne-am pregătit să facem cel mai gustos și mai lung cârnat de la acest eveniment, sperăm să fie un cârnat lung de 100 de metri. Am pregătit carnea, avem multă boia, usturoi, dar și multe secrete. Facem bunătăți și ne distrăm cu toții”, ne-a spus Istvan în timp ce presăra peste carne piper și multă boia. În oale mari a fost pusă la fiert zama acră, zamă pe varză murată, alții au pregătit alte specialități, totul într-o atmosferă deosebită.

Prezent la eveniment, primarul comunei Șărmășag, Dombi Attila, ne-a declarat că acest concurs își propune în primul rând să promoveze tradițiile culinare ale localităților sălăjene, obiceiurile locale, specialitățile pe bază de carne de porc, dar și să-i adune pe oameni într-un singur loc, pentru a socializa. Invitat special al festivalului a fost Daragus Attila, doctor în gastronomie, profesor universitar la Universitatea Agronomică din Bucureşti şi primar al comunei Turia, din judeţul Covasna, printre participanţi numărându-se şi deputaţii Seres Denes şi Florin Neaga. Concursul s-a încheiat la lăsarea serii. Desigur, nici nu e important dacă s-a ajuns sau nu la un record. Cu siguranță cârnatul pregătit de echipa din Crasna a fost unul foarte lung și bun, pentru că a fost mâncat înainte ca vreun oficial să îl poată măsura cu exactitate.

4 Thoughts to “Pomana porcului la Șărmășag și o încercare de record: cârnat lung de 100 de metri”

  1. […] Cârnați, caltaboși, ciorbă acră cu varză murată, șuncă proaspătă, șuncă afumată, slănină crudă, afumată, jumări, șorici, pâine de casă, pălincă, vin, voie bună și îndemânare, toate acestea sunt ingredientele concursului culinar „Pomana porcului”, organizat astăzi la Șărmășag. 20 de echipe de oameni pasionați de bucătăria tradițională se întrec în a prepara mâncăruri specifice zilei în care este tăiat porcul. Sunt echipe din Șărmășag, Crasna, Nușfalău, Crișeni, Hereclean, Bocșa, Șamșud, dar și din alte localități sălăjene. Porcii au fost tăiați și pârliți la primele ore ale dimineții, prin contribuția unor agenți… Citeste mai mult […]

  2. as

    Numai tampenii luate de la americani

Leave a Comment