Poliţistul şimleuan cercetat pentru omor, scos de sub urmărire penală

Poliţistul şimleuan Mihai Dorin Baidoc, care în iulie 2012 a împuşcat mortal un bărbat în vârstă de 26 de ani, din Pustă Vale, a fost scos de sub urmărire penală, potrivit unei rezoluţii date, la finele lunii trecute, de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. „Actele administrate în cauză converg spre concluzia că poliţistul a acţionat asupra victimei nu pentru a ucide (…). Se relevă faptul că Baidoc Mihai Dorin, în calitate de agent de poliţie, era îndreptăţit să facă uz de armă în situaţia dată, fiind îndeplinite toate condiţiile legale pentru acest lucru”, se arată în rezoluţia scrisă de către procurorul de caz. În atari condiţii, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au apreciat că, din punct de vedere legal, sunt întrunite toate condiţiile în care poliţistul şimleuan avea dreptul de a face uz de armă împotriva victimei. „Considerăm că poliţistul Mihai Dorin Baidoc trebuie să beneficieze de protecţia oferită de legiuitor”, se mai arată în rezoluţie. Împotriva soluţiei date de procurorii clujeni, s-a putut face plângere în termen de 20 de zile de la pronunţare, ceea ce, desigur, nu s-a întâmplat.
Împotriva poliţistului şimleuan Mihai Dorin Baidoc a demarat cercetarea penală după ce, în 28 iulie 2012, a împuşcat mortal un bărbat din Şimleu Silvaniei, de etnie romă, pe care îl urmărea, suspectându-l că furase materiale feroase de la o societate comercială din oraş.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus, la o lună de la eveniment, reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a agentului de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor deosebit de grav, acesta fiind prezentat ulterior instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Din probatoriul administrat în cauză, a reieşit că, în 28 iulie 2012, în jurul orelor 20.20, în urma sesizării săvârşirii unei infracţiuni de furt de fier vechi, învinuitul Dorin-Mihai Baidoc (agent de poliţie, n.r.) a împuşcat mortal un bărbat din Şimleu Silvaniei, pe care îl suspecta că ar fi furat bunuri materiale de la o firmă din oraş. Astfel, ca urmare a refuzului victimei de a se legitima şi opoziţiei acesteia de a fi condusă la sediul poliţiei, învinuitul s-a angajat în urmărirea victimei. Pentru a se refugia, victima a pătruns în curtea unei persoane, urmată de poliţistul învinuit. Acesta, fără a fi atacat de către victimă şi fără a efectua procedurile de avertizare, a tras un foc cu arma din dotare, către victimă, de la o distanţă mai mare de 2 metri, proiectilul lovind victima în cavitatea toracică dreapta-spate.
Din raportul de expertiză balistică, precum şi din declaraţiile a trei martori oculari, a reieşit faptul că învinuitul a tras în direcţia victimei un foc de armă, victima aflându-se cu spatele către învinuit. Din probatoriul administrat în cauză, s-a concluzionat cu certitudine că în momentul tragerii poliţistul era situat în spatele victimei. La acea vreme, probele administrate în cauză au relevat faptul că nu au fost respectate prevederile „Procedurii privind folosirea armamentului din dotare” emise de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în sensul că înainte de folosirea armei de foc, învinuitul nu a respectat prevederile art. 10 ale acestui regulament referitoare la somaţia legală.

Alte articole

6 Thoughts to “Poliţistul şimleuan cercetat pentru omor, scos de sub urmărire penală”

 1. Anonim

  Vedeti (si) de ce Politia Romana este atat de slaba si ineficienta? Pentru ca politistii sunt timorati in anumita situatii-limita. Le este teama sa actioneze cu fermitate tocmai pentru faptul ca se gandesc la consecintele ulterioare pe care o asemenea interventie ar putea-o avea asupra carierei lor. De aceea admir modul de interventie al politistului american. Ala e Dumnezeu in fata infractorilor pentru ca stie ca legea il apara pe el in primul rand. Dar pana cand legea in tara asta o fac infractorii impreuna cu complicii lor avocatii sa nu va asteptati la ceva mai bun.

 2. Anonim

  sunt comozi nu le este teama,iar unii din ei sunt incompetenti nu stiu nici cum sa vorbeasca cu cetatenii.nici o problema ca salariile le iau nediminuate si cu sporuri.

 3. Deci s-a deschis sezonul de vanatoare

  Liber la puscat …

 4. Robocoop

  Da mah!Liber la puscat infractori si derbedei!Atentie!Cine nu se supune legii si omului in uniforma,devine din roz,vanat!Destul cu incalcarea legii de catre smecheri si borfasi!Doar nu le-au dat politistilor pistoale sa fie mai grei cu 1kg.Sa traga cand e cazul,ca in America,Italia,Spania!Acolo nu te tragi de sireturi cu politia!A venit vremea sa afle borfasii ca teava pistolului politistului roman nu e infundata si scuipa gloante!

 5. Zălăuan

  Decizie bună !

 6. margelatu

  viata de om=fier vechi

Leave a Comment