Polițiștii rutieri recomandă tuturor participanților la trafic atenție sporită și prudență

Având în vedere condițiile meteo nefavorabile din aceste zile, polițiștii sălăjeni recomandă atât conducătorilor auto cât şi pietonilor, să manifeste atenție și prudenţă în trafic, respect față de ceilalți participanți la trafic și respectarea cu strictețe a regulamentului rutier. Înainte de a porni la drum, este indicat ca șoferii să se intereseze de starea drumurilor și să se asigure că au autoturismele echipate cu anvelope de iarnă.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la o anume dată calendaristică. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă. În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Polițiștii rutieri sălăjeni adresează șoferilor câteva recomandări de bază, de care orice conducător auto trebuie să țină cont atunci când se urcă la volan.

Nu consumaţi alcool dacă știți că trebuie să vă urcați la volan şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi. Pietonilor le este recomandat să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor, să respecte culoarea semaforului din dreptul trecerilor de pietoni şi să procedeze la angajarea în traversare numai după ce sunt convinși că o pot face în condiţii de siguranţă.

Poliția recomandă tuturor șoferilor și pasagerilor autovehiculelor să poarte centura de siguranță și să nu folosească telefonul mobil atunci când sunt în trafic, în condițiile în care nu există un dispozitiv hands-free. Polițiștii rutieri sunt la datorie pentru prevenirea accidentelor de circulație și pentru menținerea unei atitudini prudente  din partea tuturor participanților la trafic.

Leave a Comment