Poliţiştii, cu ochii pe şcolile din judeţ

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj vor întocmi un plan de acţiune pentru anul şcolar ce stă să înceapă, în care vor stabili obiectivele şi acţiunile în vederea creşterii gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi pentru prevenire delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ.
În plus, fiecare şcoală şi liceu din mediul urban va fi repartizată unei instituţii care are ca atribuţii prevenţia şi păstrarea unui climat de siguranta publică: Poliţie, Jandarmerie şi Poliţia Locală. În ceea ce privelte unităţile şcolare din mediul rural, acestea vor fi repartizate în responsabilitatea șefilor de post, care să organizeze periodic întâlniri cu directorii.
„Având în vedere că din cele 478 unități de învățământ existente la nivelul județului 25 sunt asigurate doar cu paza umană, 119 doar cu sisteme video de supraveghere, iar 223 nu sunt asigurate cu pază umană sau prevăzute cu sisteme tehnice de supraveghere sau antiefracție, se impune luarea unor măsuri de protecție fizică adecvate la toate unităţile școlare din județ”, precizează comisar şef de poliţie Ioan Groza, şeful Serviciului Ordine Publică din cadrul IPJ Sălaj.
Potrivit statisticilor Poliţiei sălăjene, în anul școlar 2016-2017, în judeţ au fost sesizate 23 de infracţiuni comise în școli și în zona adiacentă, cu una mai puţin decât în anul precedent. 21 dintre aceste s-au petrecut în unități de învățământ de stat, trei în unități dotate cu sisteme video de supraveghere și 10 în unități şcolare prevăzute cu pază și sisteme de supraveghere.
„Din cele 23 infracțiuni înregistrate, şase au fost de lovire şi alte violențe, iar 15 furturi. În 12 cazuri, autori ai infracțiunilor au fost elevi, iar 16 elevi au fost victime ale unor infracțiuni înregistrate în incinta sau zona unităților școlare”, a explicat reprezentantul IPJ. De asemenea, spune sursa citată, au fost constatate 77 contravenții, din care 70 prevăzute de Legea 61/1991 modificată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

One Thought to “Poliţiştii, cu ochii pe şcolile din judeţ”

  1. Anonim

    Dar pe politisti cine ii apara de furia elevilor „model” din toate unitatile de invatamant ?

Leave a Comment