Plăcuţe cu numere provizorii emise în Ungaria, vândute „la negru” în Sălaj

Taxa auto reprezintă o cheltuială pe care mulţi sălăjeni încearcă să o evite. Unii recurg la fapte mai puţin ortodoxe, chiar dacă nu ştiu că intră astfel în ilegalitate, cumpărând plăcuţe cu numere provizorii emise în Ungaria, în timp ce alţii sunt la limita legii, solicitând primăriilor de domiciliu eliberarea aşa-numitelor „numere galbene”.
Chiar şeful Serviciului Rutier Sălaj, agent şef de poliţie Vasile Sabău, a declarat conducerii şi membrilor unităţii, marţi, la prezentarea bilanţului anual de activitate, că trebuie rezolvată problema numerelor de înmatriculare emise de unele primării, respectiv acele „numere galbene”. Din cele relatate de acesta, nu este normal ca unele autovehicule să fie înmatriculate în scop agricol la nivelul primăriilor de domiciliu, ca ulterior să poată circula pe drumurile publice fără a mai plăti taxa auto.
Pe de altă parte, unii sălăjeni au recurs la numere de înmatriculare emise de autorităţile maghiare, fără a cunoaşte că sunt fără drept de circulaţie pe teritoriul ţării noastre. Oamenii legii au identificat mai mulţi conducători auto aflaţi la volanul unor autoturisme care aveau montate astfel de numere de înmatriculare emise de autorităţile maghiare, pe numele acestora fiind întocmite dosare de cercetare penală.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, este vorba de un tip de plăcuţe de înmatriculare eliberate de autorităţile maghiare în scop de probă, experiment sau încercare, fabricanţilor de autovehicule, atelierelor de reparaţii sau comercianţilor de autovehicule. Aceste numere nu sunt legate de un autoturism anume, ci de firma în cauză. În cazul utilizării lor, este imperios necesară folosirea unei foi de parcurs, iar autovehiculele pe care sunt montate nu pot circula în afara Ungariei.
Utilizarea în ţara noastră a acestui gen de numere de înmatriculare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea. Mai precis, pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România, legislaţia prevede pedepse cu închisoarea de la şase luni la 2 ani.
Unii chiar au profitat de neştiinţa conducătorilor auto şi au scos la vânzare pe internet numere provizorii emise, cică, de autorităţile maghiare. Oamenii legii atrag atenţia că astfel de numere nu sunt valabile în ţara noastră.

Alte articole

3 Thoughts to “Plăcuţe cu numere provizorii emise în Ungaria, vândute „la negru” în Sălaj”

 1. Anonim

  cita imbecilitate,cita incultura,nu mi vine sa cred ca m am nascut intr o tara ca aceasta….puneti fratilor mina la mina si aduceti DOBITOCII aia care va conduc sa vada cum functioneaza sistemul de inmatriculari intr o tara civilizata,vorbesc numai prostii,sincer imi pare rau despre voi….

 2. Anonim

  No, da tu in ce tara traiesti?

 3. attila

  Buna ziua,,
  Eu am numere P pe firma mea din Ungaria,,,si scrie clar.Sunt valabile in tarile EGT(Uniunea Europeeana), Ce incompetenta este la Salaj domnilor!!!!!Inainte sa dati o stire si la Pro Tv, de ce nu studiati problema???!
  Cu stima,,,,

  Numerele vandute cu 650€ nu au asigurare platita, si nici taxa de numar,deoarece un nr P costa 235.000 FT= 796 €!!!!

Leave a Comment