Piese din tezaurul dacic de la Cehei, în expoziție la Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău participă cu cinci piese de patrimoniu din colecția proprie la expoziția „Muzeul pentru tine!”. Este vorba despre o expoziție găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român din București, în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie 2022.

Expoziţia „Muzeul pentru tine!” este configurată în jurul unui concept curatorial care relaţionează, prin analogie cu miracolul vieţii şi al naturii, poveştile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecţiile mai multor muzee din toată ţara. „Este primul demers curatorial de tip <<blockbuster>> din România, apărut din nevoia muzeelor de a fi reconsiderate de către autorităţile administrative şi politice şi privite ca instituţii ce pot schimba substanţial dinamica economică şi socială a unei comunităţi. Acest proiect expoziţional este parte din marca culturală <<Museums Meet Museums>> a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi a fost implementat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Asociaţiei Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa din Sibiu”, a precizat dr. Corina Bejinariu, managerul MJIA Zalău. Alături de alte muzee din țară, muzeul din Zalău participă cu bunuri culturale de referință, din colecția proprie, fiind selectate o parte dintre cele mai spectaculoase piese din tezaurul dacic descoperit la Cehei: trei brățări, un lanț ornamental și o fibulă cu trei noduri, realizate din argint. Pazei și protecția pieselor în timpul transportului la București a fost asigurată de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Menumorut Voievod” Sălaj

Zona Cehei – cea mai mare densitate de tezaure dacice din ţară

Zona Depresiunii Şimleului, unde este localizat și Ceheiul, are cea mai mare densitate de tezaure dacice din ţară. Sunt cunoscute 25 de tezaure pe teritoriul Sălajului, descoperite în ultimii 150 de ani.

Despre istoria tezaurului dacic de la Cehei

„Doi copii, pe nume Mălin şi Gigel Lazoc, au descoperit în 25 aprilie 1986, în apropiere de Şimleu Silvaniei, la Cehei, un tezaur care avea să devină, în timp, unul dintre cele mai valoroase tezaure dacice din patrimoniul MJIA Zalău. Trei brăţări, o fibulă şi un lanţ din argint – toate de factură dacică, precum şi 552 de monede de argint – drahme greceşti, au fost descoperite de copii în timp ce scoteau pământ dintr-un versant al Deluţului din spatele casei. Tezaurul cântăreşte 2,122 kilograme și se datează în a doua jumătate a secolului I a.Chr. Poveștile locale vorbesc despre faptul că, iniţial, copiii s-ar fi jucat cu piesele găsite, dar cert este că, până la urmă, Miliţia şi Securitatea au <<intrat>> pe fir şi au recuperat tezaurul găsit la Cehei și cu aportul arheologilor de la Zalău. Acesta nu a stat, însă, foarte mult timp în Sălaj, pentru că a fost trimis în regim de urgenţă la <<Cabinetul 2>> al Elenei Ceauşescu. După ce au fost recuperate, toate piesele au fost puse într-o cutie, comandată la actuala fabrică Simex, şi trimise, rapid la Cabinetul nr. 2 de către prim-secretarul, de atunci al județului, Ion Traian Ştefănescu. N-au apucat arheologii – Alexandru Matei şi numismatul de la Cluj, Eugen Chirilă, decât o noapte să lucreze ca să determine piesele. Au reuşit să le cântărească, dar nu pe fiecare. Privind în trecut, tezaurul se pare că a fost o <<jertfă>> în speranţa întoarcerii din <<exil>> a prim-secretarului judeţului, un foarte bun prieten al lui Nicu Ceauşescu. Spera că astfel va cumpăra bunăvoinţa soţiei dictatorului şi că, în acest fel, se va putea întoarce la Bucureşti. Ion Traian Ştefănescu fusese <<exilat>> de soţii Ceauşescu în Sălaj, în funcţia de prim-secretar al judeţului, pentru a-l despărţi de fiul lor, Nicu, considerând că acesta nu era un anturaj bun pentru băiatul lor. Era un personaj dur, intransigent, dar corect. Coincidenţă sau nu, la scurt timp după ce tezaurul de la Cehei a ajuns în posesia Elenei Ceauşescu, Ion Traian Ştefănescu a fost mutat mai aproape de casă, fiind numit ca şi prim-secretar în Dolj. După Revoluție, tezaurul de la Cehei a fost preluat de Banca Naţională a României care, ulterior, i-a anunţat pe reprezentanţii Muzeului Judeţean din Zalău să meargă să-l aducă <<acasă>>”, a spus dr. Horea Pop, arheolog MJIA Zalău.

One Thought to “Piese din tezaurul dacic de la Cehei, în expoziție la Muzeul Național al Țăranului Român”

  1. […] Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău participă cu cinci piese de patrimoniu din colecția proprie la expoziția „Muzeul pentru tine!”. Citeste mai mult […]

Leave a Comment