Peste 160 de şoferi sălăjeni sancţionaţi pentru depăşiri neregulamentare

Depășirea neregulamentară a unui alt vehicul aflat în trafic a devenit sport pentru mai mulți șoferi. Angajarea în depășiri periculoase este, de altfel, una dintre cauzele generatoare de accidente rutiere grave.
Graba și oboseala îi determină deseori pe mulți șoferi să se abată de la normele rutiere și să se angajeze în manevre riscante. Deseori, depășiri periculoase, făcute și cu pedala de accelerație apasată la maximum, transformate în adevarate aventuri pe contrasens, se finalizează cu grave accidente de circulație.

În județul Sălaj, în primele patru luni ale acestui an, poliţiştii rutieri au aplicat 167 de sancţiuni pentru depășiri neregulamentare, potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj. În perioada amintită, din cauza acestei manevre periculoase, s-au produs două accidente grave de circulație, soldate cu doi răniți grav.

Poliţiştii sălăjeni reamintesc conducătorilor auto că nerespectarea prevederilor care reglementează efectuarea în siguranță a manevrelor de depășire atrage după sine sancționarea șoferilor cu 6-8 puncte amendă și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile. „Daca o depășire periculoasă este urmată de un eveniment soldat cu pagube materiale, șoferul este sanctionat cu amendă și rămane fără permis timp de 60 de zile. Iar dacă vorbim de fapte penale, permisul este reținut până la soluționarea cauzei”, precizează oficialii IPJ Sălaj.
Sursa citată reaminteşte că pentru a putea efectua o depășire corectă, cel aflat la volan trebuie să semnalizeze intenția de a se angaja în depășire și să treacă la acțiune numai după ce s-a convins ca aceasta se poate face fară pericol.

Totodată, conducătorul auto trebuie să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de mașina pe care o depășește și să reintre pe partea dreaptă a drumului, după ce se va asigura că aceasta se poate face fară pericol pentru vehiculul depășit. Șoferul care urmează a fi depășit trebuie să creeze condiții pentru depășire, fiind obligat să ia unele măsuri, precum păstrarea limitei de viteză cu care circulă, atunci când i se semnalizează că urmează a fi depășit, și să se angajeze cât mai aproape de marginea din dreapta drumului.

2 Thoughts to “Peste 160 de şoferi sălăjeni sancţionaţi pentru depăşiri neregulamentare”

  1. Anonim

    si eu il mai practice 🙁

  2. Anonim

    Putin cam.160 de persoane că sânt mult mai mult care fac așa și mii de mirare că sânt ata acidente !

Leave a Comment