Pediatri de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, reținuți de procurori. Medicii, acuzaţi că luau mită între 50 şi 1.200 de lei

Doi medici angajați în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Zalău au fost reținuți miercuri de procurorii sălăjeni, a confirmat pentru Magazin Sălăjean, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Este vorba despre medicii pediatri Nicolae Horia Jidveianu și Ioan Așchilean, ambii fiind depuși în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj. Doar pentru Horia Nicolae Jidveianu a fost propusă o perioadă de arest de 30 de zile. Cei doi sunt acuzaţi de luare de mită.

Într-un comunicat postat astăzi pe pagina de internet a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi semnat de prim–procurorul Sorin Flonta se arată că procurorul de caz a dispus, în dosarul înregistrat cu numărul 114/P/2022, reţinerea inculpatului Jidveianu Horia Nicolae sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (15 acte materiale) şi a inculpatului Aşchilean Ioan sub aspectul comiterii infracţiunii de luare în formă continuată (6 acte materiale). În acelaşi comunicat se arată că din probele administrate în cauză până la acest moment, a rezultat faptul că, în perioada 2021 – 2022, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Jidveianu Horia Nicolae, în calitate de medic primar chirurg şi ortoped pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj, a primit sume de bani cuprinse între 100 şi 1.200 de lei de la diverse persoane fizice, mai exact de la aparţinătorii unor minori, în legătură cu îndeplinirea sau urgentarea îndeplinirii unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, suma totală încasată de către medic, în condiţiile menţionate, fiind de 8.050 de lei. De asemenea, în sarcina inculpatului Aşchilean Ioan, medic primar chirurg pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj, este acuzat că în perioada 2021 – 2022, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a primit sume de bani cuprinse între 50 şi 600 de lei de la diverse personae fizice, mai exact de la aparţinătorii unor minori, pentru îndeplinirea sau urgentarea îndeplinirii unor acte ce intră în îndatoririile sale de serviciu, suma totală încasată de către medic, în condiţiile menţionate, fiind de 1.450 de lei, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Medicul Aşchileanu şi-a recunoscut vina

Potrivit comunicatului, la data de 15 decembrie 2022, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj a formulat propunere de luare a măsurii arestării preventive a inculpatului Jidveianu Horia Nicolae pe o durată de 30 de zile, sesizând în acest sens judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sălaj. De asemenea, prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Aşchilean Ioan pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 15 decembrie 2022, până la data de 12 februarie 2023. Aprecierea diferită a situaţiei juridice a celor doi inculpaţi este justificată prin prisma că gravitatea infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor a fost diferenţiată. Pe de altă parte, s-a avut în vedere şi conduita procesuală a inculpatului Aşchilean Ioan, care a reunoscut săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa, situaţie în care s-a apreciat că măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpate este suficientă pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal şi pentru prevenirea săvârşirii unei alte infracţiuni. Cercetările au fost effectuate în cauză de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, cu sprijinul autorităţilor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sălaj. Un element important este că punerea în mişcare a acţiunii peale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Fotografie cu caracter ilustrativ

8 Thoughts to “Pediatri de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, reținuți de procurori. Medicii, acuzaţi că luau mită între 50 şi 1.200 de lei”

 1. […] Doi medici angajați în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Zalău au fost reținuți miercuri de procurorii sălăjeni, a confirmat pentru Magazin Sălăjean, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Este vorba despre medicii pediatri Nicolae Horia Jidveianu și Ioan Așchilean, ambii fiind depuși în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj. Doar Horia Nicolae Jidveianu a fost arestat pentru o perioadă de 30 de zile. Cei doi sunt acuzaţi de luare de mită. Într-un comunicat postat pe pagina de internet a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi semnat de… Citeste mai mult […]

 2. […] Doi medici angajați în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Zalău au fost reținuți miercuri de procurorii sălăjeni, a confirmat pentru Magazin Sălăjean, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Este vorba despre medicii pediatri Nicolae Horia Jidveianu și Ioan Așchilean, ambii fiind depuși în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj. Doar Horia Nicolae Jidveianu a fost arestat pentru o perioadă de 30 de zile. Cei doi sunt acuzaţi de luare de mită. Într-un comunicat postat pe pagina de internet a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi semnat de…  » Mai multe detalii […]

 3. Anonim

  Niște kknari! Uitați-vă pe site-ul spitalului judetean la rubrica „Transparența veniturilor salariale” și veți vedea că un medic primar are cca 20.000 lei/lună. Să te lăcomești tu la un 50 de lei de la un amărît!

 4. Mai săturați-vă

  O olteancă tâmpită a dat medicilor niște salarii fabuloase. Degeaba !

 5. Nelu

  50 lei?????? Vai, vai, vai, la ce salarii au???

 6. Ioana

  Nu pot sa cred asa ceva,oare cine are interes sa denigreze acești medici?

 7. Anonim

  Nici vorba de denigrare,maiales la dinozaurii care se uita atent cum esti imbracat sau daca ai plasa la mana.

Leave a Comment