Panoul de promovare a expoziţiilor de la Muzeu, în flăcări

Panoul de promovare a acţiunilor organizate de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău amplasat pe platoul de marmură a fost incendiat miercuri, 23 noiembrie, în jurul orei 15, de către un zălăuan, nemulţumit de mesajele anti-creştine pe care le-ar transmite.

Piromanul, în persoana lui Radu Ember, s-a declarat împotriva evenimentelor expoziţionale pe tema evoluţiei umane şi a măştilor populare româneşti şi în urmă cu câteva săptămâni, în cadrul şedintei Consiliului Judeţean Sălaj. Atunci, el a cerut factorilor responsabili să elimine respectivele bannere din centrul Zalăului, susţinând că ele contravin convingerilor sale religioase. Nimeni nu a crezut, însă, că bărbatul este dispus să meargă atât de departe şi să dea foc panoului, în mijlocul zilei.

Contactată, Corina Bejinariu, directorul MJAI Zalău, ne-a declarat că intenţionează să facă o plângere penală pentru distrugere. „Consider că s-au depăşit nişte limite care ne duc într-o zonă foarte alunecoasă. De la a nu fi de acord cu anumite teorii şi anumite realităţi istorice ori culturale, până la a te manifesta în halul ăsta, este o problemă”, a precizat oficialul, adăugând că îşi face griji pentru propria-i siguranţă.

Panoul respectiv a fost aplasat pe platou în luna octombrie, cu scopul promovării expoziţiilor pe care le găzduieşte Muzeul Judeţean. Potrivit Corinei Bejinariu, valoarea pagubei se ridică la aproximativ 1.000 de lei.

Alte articole

Leave a Comment