Noi probleme cu legea pentru fostul primar din Plopiş

Fost primar al comunei Plopiş în mandatul 2004-2008, Pisek Francisc, are din nou probleme cu legea. El a fost trimis în judecată de către procurorii şimleuani într-un dosar în care este acuzat de complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, după ce, susţin procurorii, i-ar fi ajutat pe doi maramureşeni să obţină permise de conducere false.

Potrivit anchetatorilor, Pisek nu a recunoscut faptele de care este acuzat, însă din probele existente a rezultat că el este autorul lor. Fostul edil ar fi încasat 500 de euro, respectiv 1.200 de euro de la doi bărbaţi din Maramureş pentru a le face rost de permise de conducere din Slovacia. „A încasat banii de la cele două persoane, a obţinut copii de pe actele de identitatea ale acestora, precum şi poze, pe care le-a trimis în Slovacia, unor persoane neidentificate. Mai apoi, i-a trimis pe cei doi, în perioade diferite, în Slovacia, pentru a se întâlni cu respectivii, pentru a-şi ridica permisele”, ne-au declarat oficialii Parchetului de pe lângă Judecătoria Şimleu Silvaniei.

Aceştia au mai precizat că unui dintre maramureşeni a apucat să se folosească e documentul fals, însă a fost prins de către poliţişti, trimis în judecată şi sancţionat. Celălalt l-a predat autorităţilor înainte de a-l folosit la volan.

Condamnat în 2008 pentru abuz în serviciu

Pisek nu ajunge pentru prima dată în faţa instanţei de judecată. În 2014, el a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, când în calitate de administrator de fapt al unei societăţi nu a înregistrat în contabilitate factura de vânzare a unui excavator. În acest fel, Pisek s-a sustras de la plata sumei de 6.837 de lei, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoare adăugată. Fapta a ieşit la iveală în urma unor verificări încrucişate efectuate anul trecut de către comisarii fostei Gărzi Financiare. Un an mai târziu, judecătorii Tribunalului Sălaj dispuneau încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului, aplicându-i acestuia o amendă administrativa de 500 lei şi obligându-l să achite aproape 6.000 de lei penalităţi şi majorări de întârziere, calculate pâna la achitarea integrala a debitului catre ANAF.

În februarie 2008, pe vremea când încă era primar în Plopiş, Pisek Francisc a fost condamnat definitiv de către magistraţii Curţii de Apel Cluj la un an de închisoare, cu suspendare condiţionată pe un termen de încercare de trei ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie.
Potrivit procurorilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), care au instrumentat cazul, în calitate de primar, Pisek Francisc a înlesnit încheierea unui contract de prestări servicii între o societate comercială şi Primăria Plopiş, fără a respecta dispoziţiile legale referitoare la achiziţiile publice. Astfel, fostul edil a semnat în numele instituţiei pe care o reprezenta un contract pentru transportarea a 30 de tone de piatră spartă pe ruta Poieni-Plopiş, fără a organiza licitaţie publică. Contractul în valoare de 49.400 de lei a fost încheiat cu o firmă la care erau asociaţi chiar finii de cununiei ai lui Pisek.

În 2006, DGA a înaintat dosarul penal Parchetului de pe lângă Judecătoria Şimleu Silvaniei, procurorii de aici descoperind că în iunie 2005, fostul primar a achiziţionat, fără a respecta prevederile legale, un tractor agricol de la o rudă din comună şi l-a vândut mai apoi Primăriei la o valoare supraevaluată.

Alte articole

Leave a Comment