Monedă din aur și gloanțe descoperite în curtea CNS

O monedă din aur veche de câteva secole și două gloanțe la fel de vechi au fost descoperite recent în curtea Colegiului Național Silvania din Zalău, în zona parcării, cu ocazia efectuării unor lucrări topografice. Moneda a fost descoperită de un muncitor și, așa cum este normal, a predat-o autorităților.

Descoperirea este considerată deosebit de importantă din punct de vedere arheologic. Ulterior, echipa de arheologi sosită la fața locului a descoperit și alte piese istorice, monede, piese vestimentare, resturi de pipe și obiecte ceramice. l Horea Pop, arheolog în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, ne-a declarat că, cel mai probabil, moneda a fost pierdută spre sfârșitul secolului VII – începutul secolului VIII.

Potrivit lui Horea Pop, moneda este din anul 1685, este un ducat și este ancorată într-o perioadă tulbure, pe vremea când se duceau lupte între susținătorii taberei Transilvaniei autonome și cei care militau pentru încorporarea Transilvaniei în Imperiul Habsburgic. Specialistul instituției muzeale a explicat că moneda a fost descoperită întâmplător de cei care munceau la topografia zonei, la trasarea viitoarelor rigole și a canalizărilor care presupun amenajarea și pietonizarea străzii Unirii. Arheologii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău au efectuat cercetarea arheologică a zonei, iar după descoperirea monedei s-a trecut la lucrări specifice amănunțite. Lucrările au scos la iveală și alte piese arheologice. Așa au fost descoperite tot felul de artefacte.

Gloanțele

Săpăturile au sos la iveală și două gloanțe. Un glonț este de pistol, iar celălalt era utilizat la o armă de foc mai mare. Au mai fost descoperite fragmente de pipe, verigi, piroane, cuie, o cataramă, un briceag, accesorii vestimentare din bronz, sigilii utilizate de cei care aduceau marfă la vânzare în zona orașului, dar și monede. Cea mai veche monedă descoperită este din anul 1622, iar cea mai nouă este din 1950.Toate piesele descoperite vor fi cercetate, iar într-un final ar putea fi expuse chiar și într-o expoziție, asta dacă instituția muzeală va considera că este necesar un astfel de eveniment.

One Thought to “Monedă din aur și gloanțe descoperite în curtea CNS”

  1. […] O monedă din aur veche de câteva secole și două gloanțe la fel de vechi au fost descoperite recent în curtea Colegiului Național Silvania din Zalău, în zona parcării, cu ocazia efectuării unor lucrări topografice. Moneda a fost descoperită de un muncitor și, așa cum este normal, a predat-o autorităților. Descoperirea este considerată deosebit de importantă din punct de vedere arheologic. Ulterior, echipa de arheologi sosită la fața locului a descoperit și alte piese istorice, monede, piese vestimentare, resturi de pipe și obiecte ceramice.  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment