Moment aniversar pentru Episcopul Sălajului.

Sâmbătă, 1 octombrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu a aniversat 22 de ani de la hirotonia întru Arhiereu (Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei). Cu această ocazie, Părintele Petroniu a asistat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, de un sobor de preoți și arhidiaconi, anunță Episcopia Sălajului.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat Preacucernicul Părinte Adrian-Ioan Onica, acesta fiind consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş – secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan – preot coslujitor al Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău și profesor universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. În același comunicat al Episcopiei Sălajului se mai arată că Preasfințitul Părinte Petroniu (Petru din botez) s-a născut în data de 30 noiembrie 1965, în localitatea Târgu-Mureş, judeţul Mureş, din părinţii Traian şi Fira Florea, fiind al 8-lea dintre cei 9 copii ai familiei. Cursurile şcolii primare, gimnaziul şi prima treaptă de liceu le-a urmat în Târgu-Mureş.Între anii 1983-1988, a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. În iulie 1988, a dat examen de admitere la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu şi a fost declarat admis.Din septembrie 1988, până în iunie 1989, a satisfăcut stagiul militar, ca soldat cu termen redus, într-o unitate militară din localitatea Lugoj, judeţul Timiş. În anul universitar 1989-1990, a urmat cursurile anului I ale Institutului Teologic Ortodox din Sibiu. În octombrie 1990, s-a transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (nou înfiinţată), pe care a absolvit-o în iunie 1993, ca șef de promoție. Teza de licenţă cu titlul: „Moise la interferenţa realităţii istorice şi a reflecţiilor patristice”, a susţinut-o în sesiunea iunie 1993, obţinând nota 10, iar media generală a celor patru ani de studiu a fost 9,67. Între iunie 1994 – decembrie 1998, a fost doctorand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Tesalonic. În 15 ianuarie 1999, a depus jurământul de doctor în teologie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic. În 4 februarie 1999, a dat examen şi a fost admis ca preparator la disciplinele: Catehetică, Omiletică şi Practică Pedagogică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În noaptea Sfintelor Paşti, din 11 aprilie 1999, a fost hirotonit preot celib pe seama catedralei arhiepiscopale din Alba-Iulia. În 27 iunie 2000, a fost tuns în monahism de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, fiind închinoviat (nr.stabilit) la catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, care are regim de mănăstire, schimbându-i-se numele din Petru, în Petroniu. În aceeaşi zi, a fost ridicat la rangul de protosinghel. În ziua de 1 octombrie 2000, a fost hirotonit şi instalat ca Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei. Hirotonia a avut loc în „Biserica cu lună” din Oradea. În 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop titular al Episcopiei Sălajului, se mai arată în comunicatul Episcopiei Sălajului.

Foto: Episcopia Sălajului

4 Thoughts to “Moment aniversar pentru Episcopul Sălajului.”

 1. law

  ,,sfintit” nu are grad de comparatie.Daca-i spui prea sfintit intri-n conflict cu gramatica limbii romane.

 2. Gavril Talpos

  Dacă este,,sfintit,, de ce nu iartă.
  Parintele Coste poate a greșit conform statutului bisericesc, dar și un pușcăriaș este reabilitat.
  Aici nu este iubire de cel aproape ci este URA.
  Până când d-le EPISCOP,sunteți mai aprig (sa nu folosesc cuvântu razbunator) decât un politician.
  Toți enoriași din Bradet știm cine este Omul, preotul Coste.
  Acum ati instalat tot pe furiș (la vecernie) un nou preot paroh!!!!!

 3. Anonim

  Daaa, exact. A instalat pe furiș alt preot în Brădet, alta pilă. Gudea nu mai e pe placul lui? Că si pe el l-a adus împotriva voinței oamenilor. Că ne-am săturat să -i ținem pe toți. Măresc taxele ca sa poată ei trăi. La munca cu voi . Acolo e mai rău ca la armată. Toți preoții: da , să trăiți. Incredibil,..

 4. Anonim

  Dacă au urmărit sa provoace lumea prin aceasta numire pe furiș au reușit!!! Rușine! Rușine sa va fie și ca la retragerea părintelui protopop Lucaciu v-au durut mânuțele sa listati o amânată de diploma dacă atâta bun simt nu ati avut sa fiti prezenți!!!

Leave a Comment