Mii de oameni, așteptați duminică la „Măsurișul Oilor” de la Pria

Pregătirile pentru sărbătoarea pastorală „Măsurișul Oilor” de la Pria au început astăzi printr-un colocviu organizat de Primăria Cizer și găzduit de Școala Gimnazială „Horea” din centrul de comună. Evenimentul a cuprins prezentarea principalelor tradiții specifice sărbătorii „Măsurișul Oilor”, serbare care va avea loc duminică, 15 mai 2022, pe Măgura Priei. An de an, la manifestare participă mii de oameni, sălăjeni, clujeni și bihoreni.

Sărbătoarea este una adânc ancorată printre sălăjenii din comunitatea locală, a declarat primarul comunei Cizer, Nicolae Pavel, în cadrul colocviului. „Măsurișul de la Pria a avut loc pentru prima dată în anul 1967, la inițiativa sălăjeanului Ioan Sonea, un cetățean de vază în comuna Cizer. Domnia sa a avut ideea organizării unei asemenea serbări câmpenești pentru a pune în valoare un obicei care era în pericol să fie uitat. Era obiceiul măsurișului, un obicei care sta la baza măsurării cantității de lapte ce îi revenea fiecărui proprietar de oi. Prin această manifestare, inițiatorul s-a gândit să ofere acestui moment și o conotație culturală. Eu zic că s-a reușit și ne bucurăm cu toții de această sărbătoare”, a mai punctat primarul comunei Cizer, Nicolae Pavel.

 

În materialul de prezentare al serbării se arată că „unul dintre momentele cele mai importante ale calendarului pastoral era măsurișul sau împreunatul oilor, un eveniment de maximă importanță pentru turmași și o adevărată sărbătoare pentru întreaga colectivitate sătească”. „Măsurișul avea loc în primele zile din luna mai și reprezinta reunirea  în turmă a oilor fără miei sau separarea oilor de miei în vederea pășunatului exclusiv, dar și măsurarea laptelui la oile fiecărui proprietar, în scopul repartizării lui proporționale în cursul anului. Obiceiul în sine aparținea în principal familiilor care dețineau oi, iar începand cu 1967 el constituie pretextul unei adevărate serbări populare. În ziua dinaintea măsurișului, după mulgerea lor completă, oile erau scoase la pășune, unde erau ținute până a doua zi, timp în care erau supravegheate de păcurar. Pentru că oile erau neliniștite fiind despărțite de miei, păcurarul era însoțit de câțiva feciori din sat care-l ajutau noaptea la paza turmei. Și pentru a trece mai ușor noaptea, la stână urcau și heghedușii, făceau foc, toți petreceau, dansau și vegheau oile din turmă. A doua zi, turma pornea spre sat, unde era așteptată de vlojoi sau goțoi. Mai mulți tineri, îmbrăcați în ramuri înfrunzite de fag din cap până în picioare, defilau pe ulițele satului, într-un grup compact format dintr-un număr impar de feciori, dintre cei mai vânjoși din sat. Goțoii mergeau pe toate ulițele satului și se fereau din calea sătenilor, când treceau pe lângă porțile lor, încercând să-i ude. Flăcăii mascați făceau la fel, totul transformându-se într-o bătălie cu apă, pe ulițe, până ce aceștia își pierdeau învelișul de frunze. În acest timp, turma traversa satul, și se forma alaiul. Alaiul, în frunte cu goțoii, apoi cu oamenii din sat și în spatele lor turma, se îndrepta spre curtea în care avea loc măsurișul”, se mai arată în prezentare.

Oile, stropite cu apă sfințită

Conform obiceiului, când intra în curtea șefului de turmă, unde avea loc măsurișul, turma era stropită cu apă sfințită și trecută peste lanț de fier. După muls și măsurarea laptelui, urma petrecerea cu băutură, mâncare și joc „Interesante erau practicile legate de măsuriș, menite, în credința localnicilor să sporească laptele oilor să le ferească de boli sau de strâji. Astfel, oile intrau în staur trecând peste un lanț să fie tari ca fierul sau să se țină de-olaltă ca lanțul, să nu le doară picioarele, și erau stropite cu apă să fie lăptoase.  La sfârşit, oile erau stropite cu apă sfinţită, tot în credința unei maxime fertilităţi şi curățiri. Măsurișul de la Pria a devenit o constantă și un reper cronologic al vieții locuitorilor din aceste locuri”, se mai arată în mesajul autorităților.

Manifestarea și comunitatea

La colocviul organizat de Primăria Cizer a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Claudiu Bârsan, acesta apreciind ca deosebit de importantă această manifestare care a devenit parte din viața localnicilor. Potrivit oficialului Consiliului Județean Sălaj, Măsurișul de la Pria poate reprezenta și momentul în care să ne aducem aminte de obiceiurile pastorale, de tradițiile satelor sălăjene, de simplitatea și bunătatea oamenilor din satul sălăjean.

Mai multă atenție la tradiție

Este pentru prima oară în ultimii ani când autoritățile comunei sălăjene Cizer încearcă să pună mai mult accent pe tradiția pastorală a acestui eveniment, pe obiceiuri, colocviul fiind organizat tocmai pentru prezentarea tradițiilor de la Măsurișul Oilor. Pe tot parcursul zilei de duminică sunt programate spectacole și multe momente distractive.

 

One Thought to “Mii de oameni, așteptați duminică la „Măsurișul Oilor” de la Pria”

  1. […] Pregătirile pentru sărbătoarea pastorală „Măsurișul Oilor” de la Pria au început astăzi printr-un colocviu organizat de Primăria Cizer și găzduit de Școala Gimnazială „Horea” din centrul de comună. Evenimentul a cuprins prezentarea principalelor tradiții specifice sărbătorii „Măsurișul Oilor”, serbare care va avea loc duminică, 15 mai 2022, pe Măgura Priei. An de an, la manifestare participă mii de oameni, sălăjeni, clujeni și bihoreni. Sărbătoarea este una adânc ancorată printre sălăjenii din comunitatea locală, a declarat primarul comunei Cizer, Nicolae Pavel, în cadrul colocviului. „Măsurișul de la Pria a avut loc… Citeste mai mult […]

Leave a Comment