Metoda Premiul s-a întors împotriva lui: Deţinut condamnat pentru înşelăciune săvârşită din penitenciar

Deşi încarcerat, un bărbat din Giurgiu a reuşit să escrocheze o femeie din Mirşid, după ce a anunţat-o telefonic că a câştigat un premiu pentru care trebuie să achite 2.400 de lei drept taxă aferentă premiului.

Codruţ Licea a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău în luna mai a acestui an, sub acuzaţia de înşelăciune în formă continuată (două acte materiale).

Potrivit anchetatorilor, inculpatul a telefonat din închisoare, la locuinţa unei femei din comuna Mirşid şi, dându-se drept „Marian Radu”, angajat al companiei Romtelecom, a anunţat-o pe aceasta că este fericita câştigătoare a unui premiu de 3.000 de euro, oferit cu ocazia a 150 de ani de existenţă a operatorului de telefonie fixă. Licea executa o pedeapsă tot pentru fapte de înşelăciune săvârşite prin telefon.

Pentru a o induce pe femeie în eroare, individul a invocat vechimea şi fidelitatea acesteia, faptul că şi-a plătit cu regularitate facturile, dar şi că a refuzat de fiecare dată ofertele concurenţei. După ce i-a îndrugat verzi şi uscate, inclusiv că pe toată perioada contractuală a folosit în mod legal serviciile companiei, Licea i-a cerut femeii să se deplaseze la Zalău ori Jibou pentru a-i depune în cont 1.400 de lei. Sălăjeanca a respectat întocmai indicaţiile deţinutului şi, însoţită de un martor, i-a expediat prin intermeniul unei unităţi bancare din Zalău suma de bani pretinsă, precum ca mai apoi să îi comunice presupusului angajat Romtelecom că a efectuat tranzacţia, susţine sursa citată.

Întoarsă acasă, victima înşelăciunii a fost sunată din nou din penitenciar. De această dată, inculpatul a anunţat-o că norocul s-a abătut încă o dată asupra ei şi că va participa la o tombolă, împreună cu alţi abonaţi, premiul pus la bătaie fiind de 6.000 de euro. Pentru asta, trebuia să facă un nou transfer bancar, de 1.000 de lei, către acelaşi cont. Şi de această dată femeia a expediat banii conform instrucţiunilor primite. Prin intermediari, sumele de bani au ajuns într-un final la soţia puşcăriaşului.

Magistraţii Judecătoriei Zalău, instanţă pe rolul căreia s-a aflat dosarul, l-au condamnat, zilele trecute, pe Codruţ Licea la un an şi şase luni de închisoare. Întrucât bărbatul avea o condamnare definitivă anterioară, de şapte ani şi 195 de zile, pentru înşelăciune, iar escrocheria amintită fusese săvârşită în timpul executării, judecătorii au adăugat la pedeapsa veche, pedeapsa nouă. Astfel, el s-a ales cu opt ani, şase luni şi 195 de zile cu executare în regim de detenţie, din care se va deduce perioada executată din 12 aprilie 2012 până în prezent.

De asemenea, instanţa a admis acţiunea civilă a femeii înşelate, inculpatul fiind obligat să îi plătească acesteia despăgubiri civile în valoare de 2.400 de lei. În plus, el va trebui să achite 1.200 de lei către stat cu titlu de cheltuieli judiciare.

Soluţia Judecătoriei Zalău poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Alte articole

One Thought to “Metoda Premiul s-a întors împotriva lui: Deţinut condamnat pentru înşelăciune săvârşită din penitenciar”

  1. Anonim

    „precum ca mai apoi”? Felicitări, ați cîștigat un premiu la limba română! Trimiteți banii!

Leave a Comment