Medicul Sorin Paşca contestă magistraţilor sălăjeni

 

Sorin Mircea Paşca, medic expert în cadrul Oficiului pentru Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, condamnat la doi de închisoare cu executare în regim de detenţie, contestă pedeapsa primită. Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Cluj, apelul a fost înregistrat săptămâna trecută, mai exact, miercuri, 25 februarie, pe rolul instanţei clujene. Apel a mai formulat şi una dintre asistente, respectiv Virginia Bogdan, precum şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, termenul de judecată fiind fixat pentru 16 aprilie.
Reamintim că sentinţa a fost pronunţată în 6 ianuarie de către magistraţii sălăjeni, medicul fiind condamnat la doi de închisoare cu executare în regim de detenţie şi i-a fost interzis dreptului de a exercita funcţia de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Oficiului amintit timp de un an după executarea pedepsei principale.
Totodată “s-a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 17.485 de lei şi 3.576 de lei (contravaloarea sumei de 800 euro la cursul BNR de 4.461 lei/euro) şi instituirea sechestrului asigurator asupra următoarelor sume : 4.740 lei, 7.375 euro, 200 franci elveţieni, 40 dolari canadieni, 60 kuna, 7.867 de dolari americani, consemnaţi la CEC Bank pe numele medicului, până la concurenţa sumei de 21.061 lei, urmând ca diferenţa să îi fie restituită acestuia. De asemenea, s-a dispus restituirea către inculpatul a unui colet sigilat conţinând bijuterii şi lingouri, aflat spre păstrare la Trezorerie municipiului Zalău şi ridicarea sechestrului asigurator aplicat prin ordonanţa din data de 20 ianuarie 2014 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj”, a precizat purtătorul de cuvânt al instanţei sălăjene, judecător Maria Ştef.
În acelaşi dosar, pentru comiterea infracţiunii de tăinuire, pentru Camelia Crăete şi Virginia Bogdan au fost stabilite pedepse de câte un an de închisoare, dispunându-se amânarea aplicării pedepselor pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a sentinţei. Totodată, magistraţii sălăjeni au dispus confiscarea sumei de 400 de lei de la Camelia Crăete, iar de la Virginia Bogdan a sumei de 200 lei.
În ceea ce-l priveşte pe Laszlo Zoltan, cercetat în acelaşi dosar pentru comiterea infracţiunii de dare de mită în formă continuată, “a fost achitat, reţinându-se că nu există probe că acesta a săvârşit infracţiunea”, a mai menţionat sursa citată.
Potrivit procurorilor sălăjeni, în perioada 2 decembrie 2013-15 ianuarie 2014, medicul a încasat de la pacienţi 17.485 de lei şi 800 de euro pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu. Anchetatorii au reţinut în sarcina lui Paşca 199 de infracţiuni de luare de mită. “Sumele pe care le primea Paşca variau între 100 şi 500 de lei, în funcţie de serviciile pe care le solicita pacientul: reevaluare, prelungirea concediului medical, încadrarea într-un grad de handicap”, a precizat sursa citată.
În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată alte patru persoane, respectiv cele două asistente medicale de la cabinet – Camelia Crăete şi Virginia Bogdan, Laszlo Zoltan, un bărbat din Cehu Silvaniei care intermedia accesul unor beneficiari la medicul expert, fiind transmiţătorul mitei, precum şi o asistentă de la Policlinica Salvosan Ciobanca. Aceasta din urmă a încheiat cu procurorii sălăjeni un acord de recunoaştere a vinovăţiei, cu o pedeapsă rezultantă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
În ceea ce-l priveşte pe Laszlo Zoltan, acesta i-ar fi dat lui Paşca sume de bani pentru ca să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Mai exact, explica purtătorul de cuvânt al Parchetului, inculpatul a oferit mită doctorului, în patru rânduri, din partea a patru persoane din zona Cehu Silvaniei.
În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul lui Sorin Mircea Paşca, anchetatorii au găsit mai multe lingouri şi bijuterii din aur, dar şi sume de bani asupra cărora a fost propus sechestrul asigurator în vederea confiscării.

 

Alte articole

3 Thoughts to “Medicul Sorin Paşca contestă magistraţilor sălăjeni”

  1. priki

    a luat putin 2 ani,l-a cat a furat.pai lua cam 2500-3000 euro spaga pe luna. 10 ani la canal ar trebui la banditii astia.

  2. Anonim

    prea usor scapa!

  3. marius

    Dacă medicul a scăpat ușor., cei care au furat tara câți ani ar trebui să primească?

Leave a Comment