Mână criminală în incendiul de la “Cabana Pionierilor”

Incendiul izbucnit luni la fosta Cabană a Pionierilor, de pe Meseș, a fost declanșat intenționat, după cum arată primele concluzii ale anchetei. Focul a mistuit cea mai mare parte a clădirii; acoperișul și tâmplăria au fost distruse în totalitate, iar două cabane mai mici din vecinătate au fost făcute scrum. La clădirea principală, incendiul s-a manifestat pe o suprafață de peste 400 metri pătrați. Pompierii de la ISU Smurd Sălaj au acționat timp de aproape trei ore cu mai multe autospeciale și autoscara de la Detașamentul Zalău. Incendiul a fost lichidat abia seara, în jurul orei 18. Focul a fost pus intenționat, de o persoană necunoscută, potrivit concluziilor cercetărilor efectuate după stingerea incendiului. Ancheta continuă pentru găsirea persoanei vinovate.

Cabana – un loc îndrăgit de elevi, în trecut

Construcția clădirii, cunoscută sub denumirea de Cabana Pionerilor și ulterior Tabara Meseș, a început în anul 1938 și a fost terminată la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial de către Sindicatul Învățătorilor. Destinația ințială a fost  de ’’Casa de odihnă pentru dascăli’’. Potrivit liderului  Ligii Sindicatelor din Învățământ Sălaj, Eusebiu Lehene, până în anul 1946, clădirea s-a aflat în administrare austro-ungară, iar din anul 1948 a intrat în subordinea Oficiului Județean de Turism Cluj, până în anul 1968. Ulterior, în același an, a fost preluată de Comitetul județean de partid și a fost transformată în tabară școlară.Tabăra se afla la nivel local în administrarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret, instituție subordonată Ministerul Educației și Cercetării și a funcționat ca și tabără școlară până în anul 2000. Ulterior, în anul 2015 a fost ”preluată” de Liga Sindicatelor din Învățâmânt (LSI) Sălaj. Retrocedarea a avut loc în baza unei sentințe judecătorești care a fost emisă de Tribunalul Sălaj, prin care LSI i s-a acordat dreptul de proprietate asupra imobilului de pe Meseș (dreptul de proprietate asupra clădirii a fost recunoscut în favoarea LSI și s-a dispus retrocedarea ei în natură). În momentul retrocedării, clădirea inițială, cu o suprafața de desfășurare de aproximativ 100 mp, la care au fost adăugate trei cabane mai mici din lemn, se afla într-o avansată stare de degradare. Concret, zona, clădirea inițială, dar și anexele, erau în paragină pentru că din anul 2000 nu s-a mai investit nimic în aceste construcții. Până în anul precizat, Tabăra Meseș primea în fiecare vară sute de elevi veniți mai ales din sudul țării, dornici să-și petreacă câteva zile de vacanță într-o tabără de munte, fiind una dintre cele mai apreciate tabere de munte din țară.

Fotografii  © Ovidiu Cristian Spînu

10 Thoughts to “Mână criminală în incendiul de la “Cabana Pionierilor””

 1. Marie

  Catastrofa……
  Nu s-a investit, e o tema, dar daca era proprietar, de ce naiba nu l-a intretinut si pazit acest bun ?

 2. Anonim

  Mana criminala e primaria…si cel prezent si cel din trecut..un loc minunat un loc curat un loc pt copiii nostrii…s-a dus pe apa Sambatei precum absolut tot ce a fost valoros candva demult….cel care a dat foc merita un premiu….a scapat de un loc de infectie din mijlocul padurii..un loc unde se aduna aurolacii,drogatii,tiganii….El a facut doar curat…sau a incercat macar….poate asa se trezeste si Ciunt din somnul adânc…vorbim de o sansa mica de turism in acest judet…si ei isi bat joc de ea….bine ca comentam ca s-a daramat armatura…

 3. Anonim

  Așa au fost distruse, sau au fost lăsate să se distrugă multe dintre clădirile (conace, castele, biserici,..) construite înainte de 1918 sau între anii 1940-44. A venit și rândul cabanei turistice E.K.E. /S.C.A./ – Erdélyi Kárpát Egyesület /Societatea Carpatină Ardeleană/, Cabana era gata de înaugurare în toamna anului 1944, dar firul istoriei s-a schimbat, iar cabana a fost parțial devastată în toamna anului respectiv, După naționalizare se cunoaște soarta cabanei.

 4. Anonim

  Este vorba de 1938 si NU 1918 !!!

  Cei care au venit in 1940 , am vazut ce au facut…

  Puti de la o posta , cine esti .

 5. Anonim

  Daca focul a fost pus intentionat, trebuie urmarit cine va construi ceva in acel loc si se gaseste si ” mana criminala” . Acel loc era in paragina , era cladire veche, nu era compartimentata cum trebui….costuri prea mari pentru renovare si probabil nu putea fi nici demolata asa ca singura solutie era ” mana criminala”. Se va face in locul ei ceva frumos.

 6. Anonim

  Poate niste pistaci de bani gata s-au “distrat” un pic, luand exemple din filmele de actiune gen ‘razbunare si andrenalina’

 7. Anonim

  Mâna criminală ? nu este cumva Primări Municipiului Zalău ? eventual Citadin Zalău SRL? , sau Ocolul Silvic Stejarul RA ? Pun și eu întrebarea, cu gândul că pompierii vor spune încurănd răspunsul corect, departe de cele enumerate mai sus.

 8. vasile

  Lehene Eusebiu, nu ai nicio mustrare de constiinta?

 9. Anonim

  Ma poate lamuri cineva ? Daca constructia a inceput in 1938,cum a putut sa fie administrata de austro-ungaria pana in a946 ?

  1. Anonim

   Nu te poate lamuri nimeni. Ramai asa.

Leave a Comment