Maiorii Căpîlnaşiu şi Ţurcaş au fost retrogradaţi

Ministerul Apărării Naţionale a revocat ordinele de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012, care nu îndeplinesc condiţiile legale. Decizia vine în urma unei “analize efectuate de către comisia constituită prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintare în grad a ofiţerilor în rezervă din MAPN”, se arată într-un comunicat de presă.

În total, este vorba despre 316 persoane, care au fost înaintate în grad în 2011, 426 de persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă anul trecut, 77 de persoane care au fost înaintate în grad în 2012 şi 16 persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în acest an. Pe listele celor care au ajuns ofiţeri de rang înalt mult mai repede decât militarii de carieră, apar şi nume sonore precum guvernatorul Mugur Isărescu, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, analistul Bogdan Chireac, fostul şef ANAF, Sorin Blejnar, foştii membri ai echiperi de fotbal Steaua – Miodrag Belodedici, Gabi Balint, Victor Piţurcă ori Ladislau Boloni.

Primarii din Şimleu şi Zalău, pe “lista neagră”

În rândul celor care s-au ”bucurat” în 2011 de înaintări în grad, în rezervă, se numără şi doi sălăjeni: primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, şi edilul din Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş. Niciunul nu ştia, însă, de decizia Ministerului. “Exact cum n-am ştiut de că sunt propus pentru un grad militar, aşa nu am ştiut nici acum că vor să mi-l retragă. Oricum, să înaintez în grad nu a făcut niciodată parte din obiectivele personale, nici măcar din cele pe termen lung”, ne-a declarat Septimiu Ţurcaş. “A fost revocat ordinul? Nu ştiam”, a spus, la rândul său Căpîlnaşiu.

Referindu-se la înaintarea în grad, din 2011, de la sublocotenent, la maior, primarul municipiului menţionează că nu a făcut vreo solicitare în acest sens: “Nu am făcut niciun demers, nu am solicitat acest grad. În 2011, cei de la Centrul Militar din Zalău m-au întrebat dacă aş fi de acord să fiu avansat maior în rezervă”.

Avansarea în grad, spune Ţurcaş, nu a avut efecte băneşti asupra sa. “Am primit un fel de diplomă şi nişte trese. Sper să le găsesc dacă trebuie să le dau înapoi”, completează Radu Căpîlnaşiu.

Primarul din Şimleu a făcut nouă luni de armată în perioada 1986-1987, imediat după terminarea liceului. Edilul din Zalău a fost încorporat în 1981, după care a urmat Şcoala de Ofiţeri de la Lipova.

Patru sălăjeni, avansaţi în grad în 2010

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat că revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din 2011 şi 2012 în care nu au fost îndeplinite condiţiile impuse de lege este “doar o primă măsură”, urmând ca în situaţia în care comisia care analizează această chestiune va sesiza încălcarea legislaţiei să se meargă până la ancheta penală.
“Am luat această măsură la finalizarea analizei care s-a făcut privind acordarea gradelor în anii 2011, 2012, urmând ca pentru anul 2010 să luăm măsuri în momentul în care finalizăm analizele”. Potrivit ministrului, “numitorul comun al acestor avansari ar fi unul singur: ele s-au facut pe criterii politice, fara sa se tina cont de nevoile de incadrare a statelor de razboi ale armatei”.

Pe site-ul MAPN au fost publicate şi listele cu cei înaintaţi în grad în anul 2010, în cazul cărora s-au constatat nereguli. Printre persoanele în cauză se numără şi patru persoane publice din Sălaj: Vegh Alexandru, fost prefect al judeţului (ajuns locotenent-colonel, de la sublocotenent), Laurenţiu Butiri, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj (maior, de la locotenent), administratorul judeţului, Ionel Ciunt, (locotenent colonel, de la caporal) şi Cosmin Vlaicu, secretarul judeţului (căpitan, de la caporal).

Alte articole

23 Thoughts to “Maiorii Căpîlnaşiu şi Ţurcaş au fost retrogradaţi”

 1. Gigi Becali

  Capilnasiu, un om fals, nu doar un maior fals!

 2. deli

  Si cacareata asta de Turcas era maior ? De aia se tragea de nadragi cu seful politiei ?

 3. Anonim

  In Zalau sunt zeci de persoane care au liberat din armata ca ofiteri de rezerva dar pe care nu i-a mai intrebat nimeni de avansare chiar daca au gradul de locotenent sau capitan si nu caporal.

 4. marga

  astia avansati in grad trebuie trimisi in teatrele de operatiuni, in prima linie, sa-si dovedeasca aptitudinile

  1. Anonim

   Turcas ar fi in prima linie, dar nu poate….. i se lasa!

 5. Cum crezi ca a ajuns conferentiar

  Da-va-ncolo de trepadusi arivisti!
  Alergati toata ziua dupa functii si prea-mariri…
  Aveti si nerusinarea sa va faceti ca ploua (ca si Capalnasiu, care afirma ca „nu stia nimic”, chiar daca „l-au intrebat” aia de la CMJ „daca accepta sa ajunga maior”)…
  Ce-as mai vrea sa va vad la „razbel ” in prima linie pe toti (parte din voi, poate, nici nu ati „vazut” armata).

 6. Human_Rights

  SECURISTILORRRR!!!!!!
  Toti securistii au fost avansati !!! Capalnasiu si Turcas sunt doi excroci !!

  1. Anonim

   nu esti mascota:)))

 7. Ionica

  Securistii si pupincuristii Bas-ului,au fost avansati pe de-a moaca si cica ei (ne)simtitii nu stiau nimic. Au spurcat si Institutia Armatei, unde ar trebui sa fie ordine/disciplina cu respectarea intocmai a legii. Pentru ceilalti militari/ofiteri cinstiti , avansarea se facea doar grad cu grad, pe baza de stagiu/cursuri/concentrari/ rezutate etc. Nemernicii au spurcat totul, asa ca imi vine o greata incomensurabila ca traiesc cu acesti pitecantropi in acelasi teritoriu RROM-manelaria. Dar oare cati generali a facut in ultimii ani bulibasa JON( javra ordinara nationala) ?

 8. marius

  @ Ionica,nu mai sta acolo, schimba ceva,sau taci din gura ! Asa insa pari cuprins de „o tristete iremediabila” !

 9. Ioan C.

  Rușine Ministerului Apărării pentru slugărnicie! S-or fi gândit că și Napoleon era „micul caporal”, de aceea au făcut din caporali direct colonei, altfel spus din rahat bici!

 10. valvartej pt deli 10 ,52

  ce te bagi-n nadragi politiei?daca e sefu politiei de la simleu se pot trage de nadragi ca de stim noi de ce?
  da cu nadragii ce-ai avut???

  1. Rambo

   Ionescu a fost subofiter,lasati-l saracu ca ii tine nadragii la seful lui Mocan

 11. Anonim

  de la caporal la locotenent colone ??? cam mare e saltul !

 12. Anonim

  de nadragii lui turcas se ocupa d-na ihos

  1. D-na Hosu

   Te rog sa iti retragi cuvintele! De cand e cu mine nu i-a mai raspuns Laurei nici la telefon, nici pe facebook!!!

   1. Anonim

    de ce scri de pe acelasi IP?Sigur esti ipotent de te doare varga care ce si cu cine!Stil mocanesc , PP!

 13. tolea

  ionescu a fost militian?

  1. Anonim

   este militian,face mult bine oamenilor,nu are incredere numai in doamna Bozdoc

   1. Anonim

    saracu turcas…. cand i se lasa… se apuca de basme

 14. D-na Hosu

  Refuz sa cred ca exista o prietenie atat de stransa intre capalnasiu, turcas, ciunt (oameni de valoare a 3 mari partide), incat sa isi acorde functii intre ei. Sunt oameni binevoitori, dornici de pace sociala; nu cred ca ei vaneaza functii sau foloase banesti!!!

 15. un prieten

  Sa traiti domnu maior Turcas…de rasul curcilor.

 16. Anonim

  Ce idioti,tot felul de sergenti au ajuns colonei si un primar de municipiu sau oras,ales de 3 ori,nu poate avea un kkt de grad.Nu ca le-ar folosi la ceva.Macar mai mananca si comentacii o pita,nu?HAha

Leave a Comment