Un proiect inedit pentru clădirea Muzeului Prieteniei Româno-Ruse

Muzeul Prieteniei Româno-Ruse în care urmează să fie expuse cele peste 22.000 de scrisori primite de Gabriel Lavrincic, sălăjeanul care deţine recordul mondial la categoria „Cele mai multe scrisori primite şi trimise în toată istoria omenirii”, emis de prestigioasa şi arhicunoscuta Guinnes World Records din Marea Britanie, a ajuns la stadiul de proiect.
Lavrincic vrea ca acest muzeu al să fie unic în lume, motiv pentru care a optat pentru un proiect pe măsură. „Clădirea special proiectată cu destinaţia de muzeu va fi amplasată într-unul din oraşele Cluj-Napoca, Zalău şi Şimleu Silvaniei sau în comuna Marca, judeţul Sălaj, toate aceste locaţii reprezentând un real potenţial de implementare a proiectului. Mulţi diplomaţi cu greutate susţin că acesta este cel mai mare proiect care s-a realizat vreodata în toata istoria relaţiilor dintre România şi Rusia”, a declarat Gabriel Lavrincic.
Obiectul acestui muzeu încadrează istoria incredibilă a celor 22.018 scrisori primite de Lavrincic din URSS, în perioada 1987 – 1991. Alături de scrisori, în muzeu vor fi expuse vederile şi fotografiile care au însoţit corespondenţa primită de la pionierii sovietici. Mai mult, printre aceste articole de interes internaţional va fi expusă şi prezentată o cronică a anilor ’86 -’90 din timpul comunismului. „Toate acestea vor fi expuse printr-un concept unitar, special creat, care va pune în valoare importanţa şi frumusetea scrisorilor şi a poveştilor scrise în corespondenţa redată. Se vor folosi cele mai noi tehnologii de expunere, astfel încât publicul să poată parcurge uşor povestea muzeului. De asemenea, se vor realiza sisteme interactive de expunere, spaţii special destinate activităţilor unui muzeu modern, spaţii generoase cu funcţiuni bine definite, astfel ca şi cel mai exigent public să fie cucerit de povestea prieteniei româno-ruse”, a afirmat Lavrincic.
Potrivit acestuia, muzeul va fi administrat şi promovat de către Asociaţia de Prietenie şi Colaborare România-Rusia din municipiul Satu Mare.
Prin scrisorile primite de la pionierii sovietici se va putea vedea cum comunicau atunci oamenii între ei prin scrisori scrise cu mâna şi trimise prin poştă şi va fi prezentată istoria şi viata acelor vremuri. În acest context se va arăta şi drumul corespondenţei şi modalitatea prin care au ajuns scrisorile de la expeditor, din toata Rusia, Siberia, fostele Republici Sovietice, Asia şi alte locaţii din lume, la destinatarul Gabriel Lavrincic.
Sălăjeanul Lavrincic a promovat încontinuu ţara noastră, încă de la vârsta de 11 ani, pe tot spaţiul URSS, din Kiev până în Siberia, Magadan, Kamchatka, Vladivostok, ajungând până la Cercul Polar în Peninsula Yamal, prin corespondenţele sale trimiţând vederi poştale, timbre, monede, bancnote, materiale despre cultură, sport, muzică, fotografii realizate în România. Datorită acestei corespondente vaste, Gabriel Lavrincic a devenit un bun „specialist” în tot ceea ce înseamna Rusia, respectiv URSS, fiind astfel numit de ruşi „românul cu suflet rusesc”.
Reamintim că în luna martie a anului trecut, reprezentanţii Guinnes World Records s-au deplasat în comuna Marca, judeţul Sălaj, unde alături de alte câteva oficialităţi au stabilit recordul mondial. În data de 12 aprilie 2011, aceştia au emis o diplomă pe numele lui Gabriel Antoniu Lavrincic, care certifică recordul mondial absolut la cele mai multe scrisori primite şi trimise în toată istoria omenirii, respectiv 22.018. Acestea sunt doar scrisorile rămase într-o stare perfectă, având atât timbrele cât şi ştampila poştei, din cele aproximativ patru milioane de scrisori primite câte avea în anul 1994.

Alte articole

4 Thoughts to “Un proiect inedit pentru clădirea Muzeului Prieteniei Româno-Ruse”

 1. Anonim

  In aceasta cladire se va putea pastra si tezaurul romanesc de la Moscova ca doar a stat destul in pastrare la ei .

 2. Care prieteni romano-rusa?!

  Vorba antecomentatorului… O astfel de relatie de amicitie e numai in mintea bolnava a simleuanului astuia de ii tot faceti voi reclama , tot la doua luni…
  Am si eu o colectie de ambalaje de gume de mestecat…jumatate-s din Rusia…
  Ma dati si pe mine la ziar?!

 3. Si ce poti sa faci intr-un astfel de muzeu?!

  Sa stai sa citesti scrisorile nebunului?!

 4. Ion Prietenul Rușilor

  Prietenia româno-rusă. Bună asta! :))))

Leave a Comment