Lumina Învierii a mângâiat Sălajul în cea mai importantă și frumoasă noapte a creștinătății

Mii de sălăjeni au asistat, sâmbătă noaptea, la Sfânta Slujbă a Învierii Domnului Iisus Hristos, slujbele fiind organizate în toate bisericile din Zalău, Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou și în toate celelalte localități ale județului. Enoriașii s-au adunat în număr mare în fața bisericilor, cu puțin înainte de miezul nopții, așteptând începerea slujbelor.
Cu câteva minute înainte de ora 12 noaptea, preotul de la Biserica Sfântul Ștefan, a aprins, de la candela de deasupra sfintei mese din lăcașul de cult, o făclie mai mare și frumos împodobită, a ieșit cu ea printre sfintele uși și a adresat enoriașilor cea mai frumoasă chemare bisericeasă. Veniți de luați lumină! Preotul a rostit această chemare de trei ori la rând, îndreptându-se prima dată către credincioșii din față, a doua oară către cei din dreapta bisericii și a treia oară spre cei din stânga. În cea mai profundă liniște, zălăuanii au luat unii de la alții Lumina sfântă, au ascultat slujba Învierii și s-au rugat fiecare pentru pace – în suflete, în case și pe Pământ, pentru cei dragi – copii, părinți, frați, surori, aflați lângă ei sau departe de casă, s-au rugat pentru sănătatea lor și a celor dragi, pentru cei aflați în nevoie, pentru cei bolnavi și pentru cei care, indiferent unde și pentru ce se află, trec prin momente grele. Credincioșii aflați în preajma lăcașului de cult au înconjurat biserica, cei mai mulți, însă, au privit fie de pe marginea șoselei, fie din dreptul caselor sau blocurilor aflate în vecinătatea bisericii din Brădet. „Hristos a înviat!”, a rostit preotul, iar enoriașii au răspuns, cu mic cu mare, „Adevărat a înviat!” După săvârșirea slujbei, credincioșii s-au îndreptat către case bucurându-se de prezența celor dragi, de intimitatea familiei, dar și de bucatele alese pe care fiecare le-a pregătit acasă, pentru Sfintele Paști.

Lumina Sfântă a ajuns la Zalău în Sâmbăta Mare, la ceas de seară, fiind preluată de o delegație a Episcopiei Sălajului care s-a deplasat la Cluj-Napoca special în acest scop.
Lumina Sfântă a ajuns la Cluj în cursul după-amiezii, după ce o delegaţie a Patriarhiei Române adus-o de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. La ora 23, Lumina a ajuns în toate bisericile din cele patru oraşe ale judeţului Sălaj, pornind de acolo și către bisericile din mediul rural pentru ca toți enoriașii – atât cei care au asistat la slujbă cât și cei care au așteptat Lumina acasă, adusă de cei dragi, să se poată bucura de ea.

2 Thoughts to “Lumina Învierii a mângâiat Sălajul în cea mai importantă și frumoasă noapte a creștinătății”

  1. Anonim

    Frumos la Sf Stefan însă slujba a tinut doua ore. Este incredibil si nu inteleg ce au preotii astia in cap. La alte biserici la 12.45 totul era gata. Astia au stat doua ore sa proslaveasca episcopul si conducătorii tarii.

  2. anonim

    Asa trebe la cei semitreji!

Leave a Comment