La Zalău – Simpozion dedicat Centenarului Încoronării cu prezentări, expoziții de medalii și numismatică

Sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean  (ISJ) Sălaj a găzduit astăzi – 19 octombrie, un  Simpozion dedicat Centenarului Încoronării. Este vorba despre o activitate organizată de Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API) Zalău și Casa Corpului Didactic Sălaj, în parteneriat cu Asociația Colecționarilor Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, ISJ Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la încoronarea ca Suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

În cadrul simpozinului, la care au luat parte reprezentanți ai instituțiilor organizatoare, elevi, cadre didactice, dar și persoane pasionate de istorie, au avut loc diferite prezentări istorice din perioada încoronării susținute de: dr. Marin Pop – „Încoronarea de la Alba-Iulia, apoteoza Marii Uniri”, dr. Emanoil Pripon – „Medaliile încoronării de la Alba-Iulia” și Michael Werner – „Regalitatea ca bază a statului român”.

Publicul prezent la acest simpozion a avut parte și de o expoziție de medalii și piese de numismatică. Activitățile dedicate Centenarului Încoronării vor continua vineri, 21 octombrie, de la ora 10.50 în Centrul Expozițional de la Colegiul Tehnic API.

Aici vor fi vernisate mai multe expoziții și anume: Expoziție cu lucrări ale elevilor, coordonați de profesorii Rodica Brândușan, Simona Ilieș, Gheorghe Bancea și Marius Borzan; Expoziție de ziare de epocă – profesor Mirel Matyas și Expoziția de filatelie „Istoria regalității ilustrată în filatelie” – Daniel Mureșan și profesorul Mirel Matyas.

Prin activitățile din acest proiect, dedicat Centenarului Încoronării, organizatorii doresc să marcheze acest eveniment important din istoria noastră națională, dar și să cultive în rândul elevilor sentimentul patriotic, apartenența la o națiune, care poate fi așezată în rândul națiunilor europene, să promoveze valori și principii bazate pe moralitate, onestitate, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, acceptarea reprezentărilor multiple asupra istoriei, culturii și vieții sociale.

 

Leave a Comment