La Șimleu Silvaniei: Ziua Regimentului 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA”

Motto: „Disciplina militară nu admite excepții sau variante”.
Napoleon I Bonaparte (1769-1821), împărat al Franței

Regimentul 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA” are o „istorie” aparte. Cartea sa de vizită este una distinsă, remarcându-se prin activitățile/faptele petrecute în cei 65 de ani de existență. A prins viață în 15 august 1953, sub numele de Regimentul 146 Artilerie Grea, subordonat Brigăzii 54 Artilerie Grea, în Garnizoana de dislocare Florești, județul Cluj. După o perioadă de organizare și redislocare (august-octombrie 1953) în Garnizoana Sebeș (județul Alba), în 1 octombrie 1954, acesta se reorganizează devenind Regimentul 146 Artilerie Corp de Armată, subordonat Corpului 38 Armată, fiind redislocat în Garnizoana Ineu (județul Arad), la 15 octombrie 1954. Apoi, la 1 iulie 1958, Regimentul se subordonează Regiunii a 3-a Militară, primind denumirea de Regimentul 146 Tunuri Armată, iar la 14 februarie 1959 capătă numele de Regimentul 146 Artilerie Tunuri Armată, denumire pe care o are la redislocarea în actuala Garnizoană Șimleu Silvaniei (județul Sălaj), la 20 iulie 1962. Începând cu 1 ianuarie 1967, Regimentul s-a restructurat în cinci etape, purtând actualul nume, Regimentul 69 Artilerie Mixtă SILVANIA”, începând cu data de 1 august 2008. De-a lungul timpului, la comanda Regimentului s-au aflat: col. Grigore Nicolescu (anii 1953-1955), lt. Mihai Marinoiu (1955-1957), g-ral de brigadă Stelian Popescu (1957-1967), col. Pompei Viman (1967-1973), col. Constantin Bârliba (1973-1980), col. Mircea Țolea (1980-1984), cpt. Gheorghe Mangu ((1984), g-ral de brigadă Mihaiu Georgescu (1984-2002), g-ral de brigadă Onişor Cîrcu (2002- 2009), col. Ioan Florentin Buhoș (2009-2013), col. Ștefan Toader (2013-2018) și col. George Sas (în prezent). De la înființare și până acum, Regimentul și-a îndeplinit obiectivele operaționale asumate, obținând rezultate foarte bune și bune la : pregătirea de comandament, instrucția forțelor și în celelalte domenii de activitate, fiind apreciat cu calificative maxime și răsplătit cu diferite decorații, printre care se află : Emblema de Onoare a Forțelor Terestre și Emblema de Onoare a Armatei României cu însemne de război. Regimentul a participat cu forțe și mijloace la înlăturarea efectelor inundațiilor provocate de râurile Someș și Crasna (anii 1970 și 1975), salvând zeci de vieți omenești și multe bunuri materiale. În plus, până în anul 1989, Regimentul a participat cu efective și mijloace de transport la construirea unor obiective industriale și la campaniile agricole. În perioada actuală (martie-august 2018), Regimentul este prezent în Teatrul de Operații Afghanistan în cadrul misiunii RESOLUTE SUPPORT, participând cu două echipe de consiliere și asistență Train Advise and Assist Command Sout (TAAC-S) și Train Advise and Assist Command North (TAAC-N).
În acest context, în ajunul Praznicului Adormirea Maicii Domnului (14 august 2018), Garnizoana din orașul Șimleu Silvaniei a fost în sărbătoare, desfășurându-se activități tematice, sub deviza „Ziua Regimentului 69 Artilerie Mixtă SILVANIA”, la care au participat: generali în rezervă, ofițeri, maiștri militari și subofițeri (în rezervă sau în retragere), soldați gradați profesioniști, personal civil contractual, Preasfinția Sa Petroniu – Episcopul Sălajului, oficialități ale județului Sălaj și ale orașului Șimleu Silvaniei, preoți ai Bisericii Ortodoxe și Greco-Catolice, oaspeți din Sibiu, Cluj-Napoca, Arad, Bistrița, Prundu Bârgăului (județul Bistrița-Năsăud) etc.
Festivitatea a început cu dezvelirea Plăcii de Identificare a Regimentului, de către g-ral mr.(rz.) Ioan Manci – fost comandant al Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”, ing. Florin Florian – prefect al județului Sălaj și ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei.
Pe platoul Garnizoanei, plt. Maria-Claudia Ungureanu, coordonatoarea întregii activități, a vorbit succinct despre evenimentul sărbătorit. Apoi, col. George Sas a prezentat onorul și raportul Șefului de Stat Major al Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”, col.dr. Petru Pah, amândoi salutând Drapelul de Luptă și trecând în revistă formația de militari. După intonarea Imnului Național al României de către Fanfara „Promenada” din Zalău (dirijor Lucian Pop), cântat de militari și civili (!), a urmat oficierea serviciului religios de către Preasfinția Sa Petroniu – Episcopul Sălajului.
În continuare, col.dr. Petru Pah a dat citire Ordinului Șefului Statului Major al Apărării (General Nicolae-Ionel Ciucă), privind aniversarea a 65 de ani de la înființarea Regimentului 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA”: „Dragi camarazi ! Dinamica și evoluția mediului de securitate impun flexibilitate în gândire și acțiune și adaptare la nivel doctrinar. Activitățile de instruire capătă amploare an de an, devenind tot mai complexe și mai diversificate, contribuind la creșterea nivelului de pregătire a militarilor Regimentului și la creșterea nivelului de interoperabilitate cu structurile de forțe ale Uniunii Europene și ale Alianței Nord-Atlantice. Rezultatele foarte bune obținute până acum demonstrează că sunteți un colectiv bine închegat, cu un evident potențial de a duce mai departe, cu succes, bogatele tradiții ale marii unități din care faceți parte și de a face față provocărilor viitoare. Armata României continuă procesul de modernizare și transformare, tehnica, armamentul și aparatura vor fi aduse la nivelul la care România să-și poată respecta angajamentele față de partenerii NATO, iar dumneavoastră, cei care le veți utiliza, sunteți cei care trebuie să faceți tranziția la noile sisteme de cercetare, comandă, control și comunicații, dar și la ultimele metode, tehnici și proceduri de instruire a artileriștilor. Cu prilejul aniversării a 65 de ani de la înființarea Regimentului 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA”, vă felicit și vă urez mult succes , putere de muncă și tărie morală în îndeplinirea misiunilor ce vă revin ! La mulți ani!”.
La rândul său, col. Nicolae Gabriel Oros – locțiitorul pentru sprijin al șefului de stat major al Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” a prezentat Mesajul Șefului Statului Major al Forțelor Terestre (General-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu) și a dat citire Decretului prezidențial privind decorarea Drapelului de Luptă de către președintele României, Klaus Werner Iohannis (Se conferă Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn de pace pentru militari, Drapelului de Luptă al Regimentului 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA”, din Divizia 4 Infanterie „GEMINA”). În această conjunctură, col.dr. Petru Pah a decorat Drapelul de Luptă din Garda Drapelului (comandată de către cpt. Bogdan Cosma), în prezența col. George Sas. Când comandantul George Sas și Garda Drapelului de Luptă au defilat prin fața formației, militarii strigau cu însuflețire: URAAA! URAAA! URAAA! …
În această împrejurare, au vorbit adecvat evenimentului sărbătorit, cu argumente pertinente, cu mulțumiri, felicitări și urări de sănătate și de succes pentru toți cei care și-au adus contribuția la ceea ce înseamnă, azi, Regimentul 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA”: col.dr. Petru Pah, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș și col. George Sas. În plus, col. George Sas a transmis salutul foștilor comandanți ai Regimentului: col.(r) Mircea Țolea, col.(rz.) Ioan Florentin Buhoș și col. Ștefan Toader, care, din motive obiective, n-au putut veni la această aniversare și a propus un moment de reculegere pentru cei care „au servit patria la acest regiment în acești 65 de ani” și au plecat în Cer, în dreapta Domnului, iar șimleuanul Nelu Ciupa (membru al Fanfarei „Promenada”) a interpretat, la trompetă, „stingerea”!
În continuare, col. Nicolae Gabriel Oros a dat citire atestatelor pentru emblemele de onoare conferite de eșaloanele superioare, iar col.dr. Petru Pah le-a înmânat, protocolar, domnilor: col. George Sas (Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării), lt.col. Dănuț Măerean (Emblema de Onoare a Logisticii) și lt.col. Mircea Maricel Băruț (Emblema de Onoare a Resurselor Umane).
La rândul său, col. George Sas a înmânat plachete omagiale din partea Regimentului, domnilor: col. Dr. Petru Pah (acesta i-a oferit Emblema Divizie 4 Infanterie „GEMINA” col. George Sas), ing. Florin Florian, ing. Lucian Bode – deputat în Parlamentul României, Preasfinției Sale Petroniu – Episcopul Sălajului, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș, g-ral mr. (rz.) Ioan Manci și g-ral de brigadă (rz.) Onișor Cârcu. De asemenea, în aceeași conjunctură, col. George Sas a recompensat cu „Citare prin Ordin de Zi pe Unitate” militarii: lt.col. Vasile Niță, lt. col. Simion Balteș, mr. Ovidiu Ilieș, cpt. Liana Filip, plt.adj.pr. Marcel Măgurean, plt.adj.pr. Viorel Ungureanu, plt.adj. Cornel Pop, plt.adj. Iulian Lazăr, plt.adj. Benone Grecu, plt.adj. Viorel Muj, m.m. Alexandru Măgurean, plt. maj. Alexandru Ghile, plt. Cristian Stana, sg. maj. Adrian Alesuțan și cap. Ionuț Man, precum și personalul civil: Felicia Vereș, Pásztor Mihaela și Ioan Man, salutându-i și dând mâna cu fiecare, iar aceștia au spus „Servesc Patria!”.
A urmat defilarea Regimentului 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA” (comandament, Drapelul de Luptă și Garda Drapelului, batalioane și detașamente) și onorul prezentat de Fanfara „Promenada”, precum și vizitarea expoziției de tehnică militară, a Bisericii Militare cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință (cu explicațiile preotului militar Ioan Adrian Crâșmar) și sala tradițiilor militare (cu descrieri ale plt. Cosmin Balmuș), unde Preasfinția Sa Petroniu-Episcopul Sălajului a semnat în „Cartea de Onoare”.
Festivitatea s-a încheiat cu o masă festivă oferită de comandantul Regimentului și binecuvântată de Preasfinția Sa Petroniu, unde a avut loc întâlnirea dintre generații, cu inevitabila depănare a frumoaselor amintiri.
Așadar, în acest mod s-a desfășurat ceremonia de sărbătorire a Regimentului șimleuan, fapt care denotă că acesta reprezintă unitatea de artilerie fanion a Armatei României și a Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”, regiment numit de unii specialiști „Școala Artileriei Române”!
La mulți ani, Regimentul 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA”!
Prof. Marin ȘTEFAN

Alte articole

Leave a Comment