Jandarmii sălăjeni au aniversat 164 de ani de lege şi ordine

Patru angajaţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Sălaj au fost avansaţi în grad, iar alţi 106 au fost recompensaţi cu „mulţumiri” joi, 3 aprilie, de Ziua Jandarmeriei Române.

Evenimentul, organizat la sediul Inspectoratului, a debutat cu un ceremonial religios, urmat de cel militar, în cadrul căruia a fost citit, de către Vasile Bocea, inspector şef al IJJ Sălaj, mesajul de felicitare al inspectorului general al Jadarmariei Române. De asemenea, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Sălaj, Dănuţ Pop, a a făcut o scurtă prezentare a semnficaţiei zilei de 3 aprilie.
Jandarmeria Română a fost întemeiată în 3 aprilie 1850 printr-un ofis domnesc al domnitorului moldovean Grigore Alexandru Ghica, pe baza hotărârii Divanului obştesc privind ”Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, instituţia a jucat un rol important în istoria României, în privinţa asigurării stabilităţii statului de drept şi a ordinii constituţionale, fiind un factor important în perioadele de mărire şi glorie ale poporului român. Totodată, prin natura misiunilor desfăşurate jandarmeria a fost şi este un garant permanent al ordinii, stabilităţii şi siguranţei naţionale.
Astfel, la împlinirea a 164 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, alături de jandarmii sălăjeni au fost prezente şi autorităţile locale şi judeţene, printre acestea numărându-se subprefectul judeţului Sălaj, Lucian Băican şi primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, precum şi şefi de instituţii cu care Inspectoratul cooperează şi colaborează sau cadre în rezervă sau retragere.

Avansări în grad şi „mulţumiri” de Ziua Jandarmeriei
De asemenea, în cadrul adunării festive de joi, doi ofiţeri au fost înaintaţi, prin ordin al Ministrului Afacerilor Interne, în gradul următor înaintea expirării stagiului minim: în gradul de locotenent colonel – maior Călin Cosma şi în gradul de maior – căpitan Vasile Fărcaş. Prin ordin al Inspectorului General al Jandarmeriei Române, pentru „îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu”, plutonierul Petru Gora a fost avansat înainte de termen la gradul de plutonier major, iar plutonierul major Daniel Dărăbant la gradul de plutonier adjutant.
Totodată, inspectorul şef al unităţii a recompensat cu ”citare prin ordin de zi pe unitate” 15 ofiţeri şi 16 subofiţeri, iar alţi 19 ofiţeri şi 87 de subofiţeri au fost recompensaţi cu „mulţumiri”, conform regulamentelor militare.

Leave a Comment