Iuliu Maniu – omagiat la Bădăcin. Astăzi se împlinesc 70 de ani de la trecerea în eternitate a marelui om politic

Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin a găzduit la finalul acestei săptămâni, sâmbătă – 4 februarie, un eveniment  omagial dedicat marelui om politic Iuliu Maniu, de la a cărui naștere s-au împlinit 150 de ani, iar de la trecerea în eternitate, 70 de ani.

Manifestările au debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată în capela Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, urmată de un parastas în memoria ilustrului om de stat și de depuneri de coroane la bustul din Dealul Țarinii. În cadrul evenimentului  a avut loc și lansarea cărților „Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin” –  autor Marin Pop și „Iuliu Maniu văzut de americani” de Vasile Pușcaș, cărți apărute în Colecția Istorie contemporană a Editurii Școala Ardeleană.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
„Despre Iuliu Maniu s-a vorbit și se vorbește mult, dar parcă niciodată îndeajuns pentru a cuprinde întreaga dimensiune a personalității sale. De aceea, mă bucură că astăzi au fost lansate două cărți care să ne ajute în a-l descoperi și mai mult pe cel care a fost Iuliu Maniu, omul pe care l-aș considera o binefacere pentru poporul român, una trimisă de divinitate. Datoria noastră este și aceea de a nu ne neglija oamenii dăruiți de Dumnezeu. Ei nu se uită, ci rămân, dincolo de vreme și de vremuri, repere ale devenirii naționale, modele pentru noi și pentru copiii noștri de la care «am luat această țară cu împrumut», după cum frumos spunea Majestatea Sa, Regele Mihai. Prezența noastră și a tinerilor, în această zi, la Casa Memorială de la Bădăcin, dă o notă de normalitate, de bună-cuviință, de comuniune, ne dă posibilitatea să beneficiem de câteva crâmpeie de veșnicie la sat. Noi, cei de azi, în sacră legătură cu cei de ieri, cu toții avem datoria să întărim țara și să înălțăm neamul”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj.
La evenimentul de la Bădăcin au fost prezenți și președintele  CJ Bihor – Ilie Bolojan, vicepreședintele CJ Sălaj – Cristian-Claudiu Bîrsan, administratorul public al județului – Marian-Paul Maghiu, suprefectul județului Adriana Sabou, președintele Fundației „Corneliu Coposu” București – Ion Andrei Gherasim.

Astăzi, 5 februarie 2023, se împlinesc 70 de ani de la trecerea în eternitate a celui care a fost Iuliu Maniu – făuritor de țară, apărător al credinței și al neamului românesc, care s-a stins în închisoarea comunistă de la Sighet.
sursa foto: facebook Consiliul Județean Sălaj

 

 

6 Thoughts to “Iuliu Maniu – omagiat la Bădăcin. Astăzi se împlinesc 70 de ani de la trecerea în eternitate a marelui om politic”

 1. […] Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin a găzduit la finalul acestei săptămâni, sâmbătă – 4 februarie, un eveniment  omagial dedicat marelui om Citeste mai mult […]

  1. Cleo

   Se întoarce in mormânt când vede cine ii sta la locul de veci! Doamne cine a ajuns sa conducă acest județ, aceasta tara!!!

 2. […] Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin a găzduit la finalul acestei săptămâni, sâmbătă – 4 februarie, un eveniment  omagial dedicat marelui om  » Mai multe detalii […]

 3. Laura

  Se întoarce in mormânt când vede cine ii sta la locul de veci! Doamne ce am ajuns! Sa conduca acest județ, aceasta tara, niște habarnisti! Oare i-i o fi cântat ?

 4. CoNic

  Tulai, Doamne! Fără rușine-s! Ce le place să iasă la înaintare, să facă poze, să se scrie ceva despre prezența lor, (nu despre eveniment), fără să aibă vreun merit! Oare gândesc la ceva, când se prefac că-s atenți la Liturghie? Poate la ciorba de după! Paradă, paradă, paradă! Atât! S-au trezit, peste noapte, că-l „iubesc” pe Iuliu Maniu! Unde-au fost ei, când, pe vremea cealaltă, niște tineri entuziaști, dornici să se cunoască istoria adevărată și vrând să nu ne uităm valorile, asumându-și riscuri serioase, au tras clopotele în Bădăcin pentru Sfinxul de la Bădăcin? Ce repede-i uităm! De ce ei rămân în umbră și răsar atât de mulți licurici? Acolo, la Liturghie, acei foști tineri ar fi avut dreptul sî stea în rândul întâi!
  ,

 5. CoNic

  Tulai, Doamne! Fără rușine-s! Ce le place să iasă la înaintare, să facă poze, să se scrie ceva despre prezența lor, (nu despre eveniment), fără să aibă vreun merit! Oare gândesc la ceva când se prefac că-s atenți la Liturghie? Poate la ciorba de după! Paradă, paradă, paradă! Atât! S-au trezit, peste noapte, că-l „iubesc” pe Iuliu Maniu! Unde-au fost ei, când, pe vremea cealaltă, niște tineri entuziaști, dornici să se cunoască istoria adevărată și vrând să nu ne uităm valorile, asumându-și riscuri serioase, au tras clopotele în Bădăcin pentru Sfinxul de la Bădăcin? Ce repede-i uităm! De ce ei rămân în umbră și răsar atât de mulți licurici? Acolo, la Liturghie, acei foști tineri ar fi avut dreptul să stea în rândul întâi, nu cei ce-au stat acum! Ăștia trebuiau să fie mulțumiți că au avut acces la masă!

  ,

Leave a Comment