ITP-ul mașinilor înmatriculate în România s-ar putea face și în străinătate

Cei ce dețin mașini înmatriculate în țara noastră vor putea să le facă inspecția tehnică periodică (ITP) și în străinătate, potrivit unui proiect legislativ pus recent în dezbaterea senatorilor. Dacă va ajunge să se aplice, această măsură le va fi de folos, spre exemplu, românilor care locuiesc într-o țară străină, aceștia nemaifiind nevoiți să revină în țară pentru a face ITP-ul mașinii.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.81/2000 privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România a fost înregistrat de puțină vreme la Senat pentru dezbatere. Pentru a se putea aplica, documentul are nevoie de aprobarea Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit prevederilor cuprinse de inițiativa legislativă, persoanele care dețin mașini înmatriculate în România vor putea face ITP-ul și în străinătate. Totuși, ITP-ul mașinilor înmatriculate în țara noastră nu va putea fi făcut în orice țară străină, ci doar în Republica Moldova, Elveția, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și statele membre ale Uniunii Europene.

După cum se stipulează în propunerea legislativă, pe teritoriul acestor țări, “activitatea de inspecție tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România se face numai prin persoane autorizate în România”.

Așadar, inspectorii tehnici ce vor lucra în stațiile ITP din străinătate vor trebui să se autorizeze, mai întâi, la Registrul Auto Român. Totodată, stațiile ITP vor trebui să funcționeze în condițiile stabilite de legislația din țara noastră privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor (Ordonanța Guvernului nr. 81/2000), dar și în acord cu legislația statului pentru care vor fi autorizate de către RAR.

Inițiatorii propunerii legislative susțin că aceasta a fost “inspirată de solicitări ale unor cetățeni cu rezidență de medie și lungă durată în afara României și care dețin și utilizează vehicule înmatriculate în România“. De asemenea, ei consideră că măsura nu va fi greu de implementat, deoarece, în prezent, activitatea de inspecție este deja monitorizată prin mijloace informatice, inclusiv video, ceea ce va permite efectuarea ITP-ului și în afara țării noastre.

Leave a Comment