IPJ Sălaj a dat startul „Săptămânii prevenirii criminalităţii”

Poliţiştii sălăjeni derulează în perioada 30 septembrie-4 octombrie campania „Săptămâna prevenirii criminalităţii”. În perioada menţionată, se vor desfăşura activităţi structurate pe domenii de prevenire, fiecare având o altă temă. Astfel, potrivit informaţiilor furnizate, în cadrul unei conferinţe de presă, de Tincuţa Dumuţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, prima zi a săptămânii, respectiv 30 septembrie, a fost dedicată acţiunilor de prevenire a violenţei. În acest scop, au fost organizate, în colaborare cu Serviciul de Investigaţii Criminale şi Secţia Rurală 5 Hida, întâlniri cu comunităţile de romi de pe raza comunelor Hida, Dragu şi Bălan pentru prevenirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe, precum cea de tâlhărie. După cum au explicat reprezentanţii IPJ Sălaj, în cadrul întâlnirilor menţionate au fost prezentate atât recomandări preventive în acest domeniu, precum şi sancţiunile prevăzute pentru încălcarea unor norme de conveţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Cea de a doua zi, respectiv marţi, 1octombrie, este rezervată întâlnirilor cu cetăţenii şi administratorii societăţilor comerciale din comunele Surduc şi Gîrbou, pe tema prevenirii infracţiunilor de furt din locuinţă. „Cu această ocazie vor fi discutate principalele măsuri care trebuie luate atât de cetăţeni, cât şi de comunitatea locală pentru reducerea furturilor din locuinţe. De asemenea, cetăţenilor li se vor distribui materiale informative cu recomandări preventive”, a precizat Raluca Ficuţ, inspector principal al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Sălaj.

Elevii, faţă în faţă cu infractorii
Acţiunile având ca scop prevenirea delincvenţei juvenile se vor desfăşura miercuri, 2 octombrie, când poliţiştii de prevenire şi proximitate se vor întâlni cu elevii din unităţile de învăţământ din mediul urban, pentru a le prezenta cauzele care favorizează implicarea tinerilor în activităţi infracţionale, consecinţele la care se expun, precum şi a unor filme educativ-preventive, menite a dezvolta un comportament preventiv. De asemenea, şi joi, 3 octombrie, se vor desfăşura activităţi în apropierea unităţilor de învăţământ împreună cu reprezentanţi ai IPJ Sălaj, pentru identificarea elevilor care lipsesc de la cursuri sau a celor care frecventează localurile de alimentaţie publică, precum barurile, restaurantele sau jocurile de noroc. Totodată, ziua de joi va fi dedicată prevenirii victimizării minorilor. ” Vor fi organizate întâlniri ale elevilor cu persoane care au fost private de libertate pentru a împărtăşi din experienţa lor în ceea ce priveşte factorii favorizanţi în încălcarea legii, precum şi consecinţele acestui lucru”, a menţionat Raluca Ficuţ.
Şoferii şi pietonii, în vizorul poliţiştilor
În ultima zi a campaniei, vineri, 4 octombrie, denumită „Ziua siguranţei rutiere” se vor desfăşura o serie de activităţi de către poliţiştii de la serviciul rutiere, în colaborare cu cei de la prevenire, pentru identificarea conducătorilor auto, care încalcă regulile de circulaţie, mai ales a celor care constituie factori favorizanţi în producerea accidentelor rutiere. „De asemenea, poliţiştii vor fi prezenţi în zona trecerilor de pietoni sau în locurile cunoscute pentru traversările neregulamentare frecvente, precum Perla şi Unicarm”, a precizat reprezentantul IPJ Sălaj.
Tot vineri, vor fi prezentate şi unele reguli de prim ajutor în caz de accident în şcoli de către reprezentanţii SMURD şi cei ai Crucii Roşii.

Alte articole

Leave a Comment