Ion Ivănescu – decanul de vârstă al dăscălimii din Jibou, s-a stins din viață  

Profesorul de istorie Ion Ivănescu, decanul de vârstă al dascălilor din Jibou, iubit și apreciat deopotrivă de elevi și profesori, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani.

Născut la Bușteni, județul Prahova, în 12 februarie 1932, Ion Ivănescu a fost absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității București, promoția 1960. Din acel an, până în 1996, a fost profesor la Liceul “Ion Agârbiceanu” din Jibou. A fost membru activ al Societății de Științe Istorice, iar în perioada 1971-1978 a fost președintele filialei Sălaj al acestei societăți și cursant permanent al Universității de Vară “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte. Premii și distincții: în anul 2005 a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al orașului Jibou; Diplomă de Onoare Oameni de seamă ai Sălajului (Zalău, Biblioteca Județeană Sălaj, 2012). Colaborări: ziarul Năzuința, hebdomadarul Flacăra, Tribuna, revista Magazin Istoric, Tribuna învățământului, Acta Musei Porolissensis, Școala Noastră, Caiete Silvane, Silvania, Magazin Sălăjean, Graiul Sălajului, revista Lyceum și publicația Interferențe. A scris și o carte, pentru care s-a documentat asiduu o lungă perioadă de timp, volum ce s-a bucurat de succes în rândul cititorilor, dar și al criticilor de specialitate și istoricilor –  “Jiboul la 800 de ani” apărută în anul 2005.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Alte articole

9 Thoughts to “Ion Ivănescu – decanul de vârstă al dăscălimii din Jibou, s-a stins din viață  ”

 1. Anonim

  Dumnezeu să-l odihnească!

 2. Florean Andrei

  Au trecut anii, parca mai ieri eram în gimnaziu la Jibou unde reputatul profesor debuta la catedră, în clasa în care eram. Fie-i țărâna ușoară !

 3. Anonim

  Ramas bun, domnule profesor! Odihna vesnica!

  1. Anonim

   Promotia 1974.

 4. fost elev

  promotia 1975

 5. Sandor

  Odihnă veșnica şi lumină fără de sfârșit să-i dăruiască Bunul Dumnezeu ! “ fost elev. Promitia 1983

 6. Ovidiu Chira

  Un profesor deosebit, care a stiut cu adevarat sa dea viata Istoriei …
  Ramas bun!

 7. Grisa

  Odihna vesnica !

 8. Puscas Constantin Nicolae

  Daca as fi fost mai tanar as fi fost onorat sa-l am profesor! Profesor fiind, e drept mai tanar putin, l-am pretuit mereu pentru dragostea lui pentru istorie si pentru harul de a-i face si pe altii interesati in cunoasterea ei. Poate ca domnului profesor i s-ar potrivi, pe merit, spusele, atribuite lui Socrate, :”Nu pot invata pe nimeni nimic. Pot doar sa-i fac sa gandeasca.” Dumnezeu sa-l aseze la dreapta Sa!

Leave a Comment