Închisoare pentru şantajiştii din Şimleu Silvaniei

Doi dintre cei patru sălăjeni trimişi în judecată pentru că au şantajat un bărbat din Nuşfalău, care nu rambursase la termen suma împrumutată de la unul dintre învinuiţi, vor ajunge după gratii, au decis magistraţii Judecătoriei Zalău. Ceilalţi doi inculpaţi au primit închisoare cu suspendare.
Cea mai mare pedeapsă, respectiv patru ani de închisoare cu privare de libertate, a primit-o şimleuanul Florinel Pisle, găsit vinovat de şantajarea a două persoane. Acesta a fost condamnat, iniţial, la un an de închisoare pentru unul dintre capetele de acuzare, şi la opt luni, pentru cel de-al doilea. Cum infracţiunile de şantaj au fost săvârşite şi descoperite în cursul termenului de încercare pentru o condamnarea anterioară, pedeapsa lui Pisle a fost majorată la patru ani.
Pentru complicitate la şantaj Sorin Popovici, din Cehei, a fost condamnat la patru luni de închisoare, însă pedeapsa a fost majorată la un şi opt luni de închisoare cu executare, întrucât infracţiunea a fost comisă tot în perioada de încercare pentru o condamnarea anterioară.
Zălăuanul Mircea-Paul Chişiu a primit opt luni cu suspendare condiţionată cu un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni, tot pentru complicitate la şantaj, iar Vasile-Gheorghe Komiati, din Şimleu Silvaniei, s-a ales cu 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani.
La finele lunii mai, oamenii legii i-au prins în flagrant pe şantajişti în tomp ce primeau 4.500 de euro de la Szocs Zoltan Geza. Acesta din urmă împrumutase în 2005, de la Chişiu, 5.000 de euro, însă nu a mai respectat obligaţiile contractuale. În aceste condiţii, Pisle, Popovici şi Komiati şi-au oferit „serviciile” creditorului pentru recuperarea datoriei, în schimbul unui comision. Cum creditorul nu avea posibilitatea recuperării pe cale legală a împrumutului, a fost de acord cu propunerea co-învinuiţilor, susţin procurorii.
În timpul cercetărilor, anchetatorii au mai identificat o parte vătămată, în persoana lui Keseru Attila, din Nuşfalău, care ar fi fost şantajat la rându-i de către Pisle pentru recuperarea unei sume de bani luată cu împrumut de la o altă persoană. Aceasta nu s-a contituit, însă, ca parte civilă. În schimb, Szocs a cerut inculpaţilor daune morale în valoare de 3 milioane de euro. Instanţa a stabilit, însă, ca inculpaţi să plătească părţii vătămate daune morale în valoare de 5.000 de lei.
Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile.

Alte articole

One Thought to “Închisoare pentru şantajiştii din Şimleu Silvaniei”

  1. […] Doi dintre cei patru sălăjeni trimişi în judecată pentru că au şantajat un bărbat din Nuşfalău, care nu rambursase la termen suma împrumutată de la unul dintre învinuiţi, vor ajunge după gratii, au decis magistraţii Judecătoriei Zalău. Ceilalţi doi inculpaţi au primit închisoare cu suspendare. Cea mai mare pedeapsă, respectiv patru ani de închisoare cu privare de libertate, a primit-o şimleuanul Florinel Pisle, găsit vinovat de şantajarea a două persoane. Acesta a fost condamnat, iniţial, la un an de închisoare pentru unul dintre capetele de acuzare, şi la opt luni, pentru cel de-al doilea. Cum infracţiunile de şantaj au fost săvârşite …mai multe stiri […]

Leave a Comment