În urma unui accident mortal de circulaţie, despăgubiri de doar 20.000 de lei pentru fetiţele rămase orfane

Fetiţele rămase orfane în urma teribilului accident de circulaţie petrecut, în urmă cu aproximativ un an, în apropierea unei treceri de pietoni din municipiu, în care mama acestora, Viola Lingurar, a decedat, au primit doar o mică parte din suma cerută prin instanţă ca despăgubiri morale. Mai exact, din cei 150.000 de lei cât au solicitat reprezentanţii legali ai minorelor, instanţa a decis ca şoferul vinovat de moartea mamei lor, şi anume zălăuanul Alin Moşincat, să plătească despăgubiri de doar 10.000 de lei pentru fiecare copilă.
Potrivit soluţiei date de judecătorii din cadrul Judecătoriei Zalău, în data de 16 noiembrie, Alin Moşincat, alături de asigurător, este obligat în limita plafonului legal la plata de despăgubiri morale către părţile civile în cuantum de 10.000 lei pentru fiecare dintre părţile civile constituite în dosar, respectiv Szucs Alexandra, în vârstă de 5 ani, şi Szucs Anca, de 10 ani, reprezentate în instanţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, respectiv de şeful Centrului Social Multifucţional Cehu Silvaniei, Ana Petruţ.
Cele două minore nu sunt singurele care au primit despăgubiri morale pentru moartea violentă a mamei lor. În acelaşi dosar s-au constituit părţi civile două persoane, Preda L. şi Viorica L., rude apropiate cu decedata, care au solicitat despăgubiri inculpatului. Instanţa a respins cererea de despăgubire formulată de partea civilă Viorica L., pe motiv că între Preda L. şi asigurator a fost încheiată la finele anului trecut, pe cale amiabilă, tranzacţia de despăgubire. Decizia judecătorilor este cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru părţile implicate.

Fără bani, în grija statului

Copilele se află în grija statului de mai bine de 3 ani, după ce mama lor le-a abandonat pentru faptul că nu avea posibilitatea să le asigure o locuinţă şi un trai decent. Conducerea Centrului Social din Cehu Silvaniei, reprezentantul legal al minorei Szucs Anca, a solicitat despăgubiri morale în sumă de 71.400 de lei. Ţinând cont de nevoile materiale ale unui minor, s-a luat în calcul cuantumul corespunzător unei pensii minime de urmaş, în sumă de 350 de lei lunar, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, dată limită la care poate fi întreţinut în grija statului o persoană, condiţionată de continuarea studiilor, precum şi alte daune morale.
Aceleaşi pretenţii au fost înaintate şi de către Consiliul Judeţean Sălaj, reprezentantul legal al minorei Szucs Alexandra, care s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 82.400 de lei. La baza acestei sume au stat cuantumul corespunzător unei pensii minime de urmaş, în sumă de 350 de lei lunar, raportat la perioada cât minora are dreptul legal la pensia de întreţinere din partea ocrotitorilor legali. În cadrul procesual, părţile, prin avocaţi, s-au obligat să analizeze pretenţiile minorei şi să formuleze un punct de vedere ori, eventual, o tranzacţie până la următorul termen de judecată.

Într-un final, pus la răcoare

Reamintim că accidentul mortal de circulaţie s-a petrecut în noaptea de 4 spre 5 septembrie a anului trecut, când Alin Moşincat, aflat la volanul unui autoturism, a spulberat o femeie de 24 de ani, din Zalău, surprinsă în timp ce traversa bulevardul în apropierea unei treceri de pietoni din zona Uz Casnic. Impactul a fost atât de violent încât trupul neînsufleţit a fost sfârtecat în bucăţi, criminaliştii fiind nevoiţi să caute, timp de câteva ore, piciorul retezat al femeii. Conducătorul autoturismului implicat în accident a fost testat de poliţişti cu alcooltestul, rezultatul fiind negativ.
În cursul zilei de 6 septembrie, şoferul a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti, trei zile mai târziu fiind prezentat intanţei cu propunerea de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. Judecătoria Zalău a admis cererea, emiţând un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Inculpatul a făcut recurs la Tribunalul Sălaj, în data de 9 noiembrie, judecătorii admiţând cererea pentru liberare provizorie sub control judiciar formulată de inculpat.
În data de 26 martie, Judecătoria Zalău a condamnat inculpatul la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, în cazul acestuia dispunându-se suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicate inculpatului pe durata unui termen de încercare de 6 ani.
Sentinţa dată de judecători a fost cu drept de recurs, astfel încât procurorii au înaintat recurs la instanţa clujeană. La finele lunii septembrie, procurorii de caz au primit câştig de cauză la Curtea de Apel Cluj, în recursul înaintat în acest dosar împotriva sentinţei date de Judecătoria Zalău, prin care inculpatul a fost condamnat pe inculpat la închisoare cu suspendare. Alin Moşincat a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, sentinţa fiind definitivă.

2 Thoughts to “În urma unui accident mortal de circulaţie, despăgubiri de doar 20.000 de lei pentru fetiţele rămase orfane”

  1. ion

    pe orice r.c.a. scrie ca despagubeste de x-milioane euro si ca valoarea creste de la an la an…gunoaiele de asiguratori is tare bucurosi cand te iau ca platitor dar tare necajiti cand tre sa despagubeasca…mor ingerii in spitale,dracii danseaza-n catedrale…le dorim judecatorilor,asiguratorilor si familiilor acestora accidente la fel…si despagubite la fel 🙂
    asa sa dea domnul 🙂

  2. Injusta si neechitabila hotarare!
    Imi pun intrebarea daca nu este o discriminare etnica, avand in vedere ca pe defuncata o chema Lingurar.
    Cererile de despagubire a reprezentantilor legali ai copiilor sunt mai mult decat rezonabile.
    Judecatorul acela, care a apreciat cuantumul despagubirilor privind daunele morale, este la randul lui parinte?
    Oare, daca el ar deceda in urma unui accident rutier, aceasta despagubire ar fi justa si echitabila prntru copii pe care ii are in intretinere?
    Curtea de Apel Cluj va aprecia cu justete aceasta cauza si va decide maximul despagubirilor cerute de reprezentantii minorilor, pentru ca nu poate decide mai mult decat s-a cerut.
    In opinia noastra si reprezentantii minorilor nu au habar de jurisprudenta din Romania privind daunele morale.
    A trait vreunul in Casa de copii sau in Leagan de copii sa stie cum este?
    A trait vreunul fara dragostea materna si cea paterna?
    Pur si simplu sunt siderat si … ma opresc aici!

Leave a Comment