În doar două zile, şase scuterişti sălăjeni s-au ales cu dosare penale

Şase sălăjeni cu vârste cuprinse între 20 şi 66 de ani riscă să ajungă în spatele gratiilor, pentru o perioadă de până la 5 ani, după ce au fost prinşi conducând pe drumurile publice scutere şi motociclete fără a deţine permis de conducere. Din păcate, situaţia mopediştilor este, la ora actuală, fără ieşire. Autorităţile centrale au introdus obligativitatea obţinerii permisului pentru conducerea scuterelor şi motocicletelor, dar „au uitat” că proba practică pentru promovarea examenului este suspendată în lunile de iarnă.

Ca la noi, la nimeni! Şase sălăjeni s-au ales, la începutul acestei săptămâni, cu dosare de cercetare penală, după ce au fost prinşi circulând pe drumurile publice cu mopede şi motociclete fără a deţine permise de conducere.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că pe numele acestora au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru conducerea autovehiculelor pe drumurile publice fără permis de conducere. „Şase persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 66 de ani, au fost identificate de către poliţişti, în zilele de 21 şi 22 ianuarie, conducând pe drumurile publice mopede fără a deţine permise de conducere. Pe numele acestora au fost întocmite dosare de cercetare penală”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, pentru conducerea autovehiculelor de către persoane care nu deţin permis de conducere, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. „Recomandăm pe această cale conducătorilor auto care nu deţin permis de conducere ca, până la finalizarea normelor legislative privind conducerea mopedelor, să nu mai circule pe drumurile publice”, a declarat Tincuţa Dumuţa.

În poligon, doar de la finele lunii februarie

Deşi sunt obligaţi să deţină permis de conducere, mopediştii nu au, la această dată, posibilitatea să susţină examenul pentru obţinerea documentului. Examenul presupune promovarea unei probe teoretice şi parcurgerea unui traseu sub supravegherea poliţiştilor rutieri. Doar că, în această perioadă, proba de traseu nu poate fi susţinută.
Şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj, Remus Stanciu, a declarat că proba practică pentru obţinerea permisului de către scuterişti şi motociclişti nu poate fi susţinută de candidaţi în perioada iernii. „Testarea practică pentru obţinerea permisului de conducere – categoriile AM, A1, A2 şi A se susţine doar în condiţii de vreme favorabile. Prin urmare, în perioada iernii, candidaţii pot susţine doar proba de teorie. Pentru parcurgerea traseului, programările se vor putea face doar de la finele lunii februarie”, a afirmat acesta.
Pe de altă parte, programarea pentru susţinerea probei teoretice se face doar pe baza fişei de şcolarizare. „Dosarul pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile menţionate trebuie să conţină şi fişa de şcolarizare. Prin acest document, candidaţii fac dovada că au parcurs orele de şcoală cu instructori autorizaţi, în şcoli de şoferi care deţin poligoane autorizate de ARR”, a precizat Remus Stanciu.
În judeţul nostru, sunt doar două şcoli de şoferi care deţin poligoane autorizate unde doritorii pot învăţa să conducă scutere şi motociclete.

Limite de vârstă pentru motociclete

Prevederile legislative intrate în vigoare din 19 ianuarie, anul acesta, reglementează vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere, diferite categorii. Pentru categoriile A2, B, BE, C1 si C1E, candidaţii trebuie să aibă 18 ani împliniţi. La categoriile AM, A1 şi B1 doritorii trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani. Pentru candidaţii care nu au împlinită vârsta de 24 de ani, accesul pentru motocicletă se va face gradual, în funcţie de capacitatea şi puterea motorului. Astfel că pentru categoria A, candidatul trebuie să aibă 2 ani de experienţă în conducere la grupa A1 sau A2 sau 24 de ani împliniţi.
Obţinerea permisului de conducere pentru subcategoria AM oferă deţinătorului dreptul de conduce motoscutere. În subcategoria A1 este inclusă motocicleta uşoară cu o capacitate care nu depăşeste 125 de centimetri cubi şi o putere care nu depăşeşte 11 kW. Subcategoria A2 inculde motocicleta cu o capacitate care nu depăşeste 125 de centimetri cubi şi o putere maximă de 35 kW. Categoria A oferă deţinătorului dreptul de a conduce motociclete de putere mai mare decât cea prevăzută pentru motocicletele din subcategoria A2.
Persoanele care deţin un permis de conducere pentru alte categorii de vehicule au dreptul să conducă scutere şi motociclete fără a mai susţine examenul auto.

Leave a Comment