Hora TV – trei ani de succes

Hora TV - trei ani de succes

Unul din proiectele salajene care a prins radacini si s-a bucurat de reusite din plin este cel dezvoltat de artistul popular Vasile Coca, acesta infiintand, in 2008 , postul de televiziune cu specific folcloric Hora TV. Cu acoperire in 16 judete din Transilvania, postul tv si-a castigat un loc binemeritat in sufletele romanilor.

Rep: Se implinesc astazi, trei ani de cand ati infiintat postul de televiziune HoraTv. Ce v-a determinat sa deschideti la Zalau o televiziune dedicata cantecului si jocului popular?

V.C.: Am lucrat, ani buni, ca redactor muzical la EtnoTv si Favorit. In tot acest timp, am fost incredintat ca trebuie sa deschidem o televiziune dedicata in mod special muzicii populare din Ardeal, Banat si, mai ales, din Salaj. Locuitorii din aceste zone sunt un fel de patrioti locali, insetati dupa muzica din asezarile in care traiesc. La televiziunile la care am lucrat, spatiul de emisie alocat acestora este foarte mic. Dovada ca aveau nevoie de o astfel de televiziune, a fost succesul de care ne-am bucurat la telespectatorii care ne urmaresc in cele 16 judete in care Hora Tv are acoperire.

Rep: – Cum si cu ce fonduri a inceput aceasta aventura?

V.C.: – Visul meu a prins contur in 12 noiembrie 2008, in Zalau, locul unde doream sa traiesc si sa lucrez. Atunci a avut loc prima emisie, iar prima emisiune in direct s-a desfasurat in 6 decembrie 2008, cand am dat curs primelor dedicatii muzicale si am aflat cat de multa lume ne urmareste. Valoric, pentru a deschide HoraTv a fost nevoie de tot ceea ce am adunat in 20 de ani de munca: prezenta scenica si experienta in televiziune. De-a lungul anilor, m-am convins ca nu a fost o alegere gresita si iubesc HoraTv ca pe propriul meu copil.

Rep: – Care este impactul acestei televiziuni in randul salajenilor?

V.C.: -Sunt extrem de multumit de nivelul ridicat al audientei si sunt foarte flatat de aprecierile publicului. Din pacate, cei care apreciaza si stiu ce este folclorul autentic sunt putini. Vreau sa promovez traditiile Salajului si ale Ardealului, dar si sa dau o mana de ajutor in sustinerea de activitati culturale si de prezentare a tinerelor valori. Crezul meu e acela ca iubirea, bunastarea, sinceritatea si o doina cantata din suflet pot schimba fata lumii.

Rep: – Cum este structurat programul postului de televiziune HoraTv?

V.C.: – Avem emisiuni cu dedicatii muzicale, care sunt cele mai gustate de telespectatori pentru ca oricine are posibilitatea de a intra in direct cu noi. Grila de programe mai include emisiuni cu invitati dar si cu filmarile facute la spectacolele din cursul acestui an. In fiecare dimineata, de luni pana vineri, de la ora 7 la 11, realizam o emisiune matinala, cu informatii culturale, meteo, semnificiatia religioasa a zilei. Duminica transmitem in direct Sfanta Liturghie de la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Zalau. Miercuri, dupa masa, transmitem o emisiune religioasa la care invitam preoti din judet, iar in zilele de luni, de la ora 20, realizam o emisiune pentru copii si tineri.

Rep: – Ce veti aduce nou in grila de programe in perioada urmatoare?

V.C.: – In curand vom lansa o noua emisiune pe teme agricole, stiind ca publicul nostru are mare nevoie de astfel de informatii si pregatim o emisiune despre mesterii populari, de la tamplari, sculptori, pana la femeile care tes sau picteaza icoane. As fi dorit sa lansam la HoraTv si o emisiune folclorica in limba maghiara, cu traditii si obiceiuri din comunitatile locuite de maghiari, dar inca nimeni nu a raspuns apelului meu. In acest sens, inca astept sa ne contacteze cineva, care ar putea sa ne sustina.

Rep: – Care sunt obiectivele artistului Vasile Coca, in plan profesional?

V.C.: – La aceasta data, lucrez la un nou album cu melodii din toata Transilvania, care ar putea fi lansat anul viitor in preajma sarbatorilor pascale. Totodata, doresc sa continui colaborarea cu Ansamblul Profesionist Porolissum din care fac parte de trei ani, dar si cu partenerii nostri din Salaj, Bihor, Arad, Timis, Alba sau Cluj, unde m-am implicat in organizarea de spectacole. Avand in vedere bunele relatii cu autoritatile din Salaj si cu cele de la Zalau, sper sa pot organiza anul viitor un Festival National Concurs pentru tinerii interpreti de muzica populara. Vrem sa-i atragem pe acestia spre folclor, spre cantecul si jocul popular promovand talentul si priceperea lor. Sunt foarte multumit ca am identificat in repetate randuri copii care au pornit pe drumul interpretarii vocale a muzicii populare, dupa ce au vazut pe postul nostru de televiziune colegi sau prieteni de-ai lor.

Rep: – La ceas aniversar, acum cand sarbatoriti si ziua dumneavoastra de nastere, organizati un spectacol la Zalau, la care sunt invitati interpreti renumiti de muzica populara.

V.C.: Da, astazi, de la ora 18, va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau o manifestare culturala dedicata momentului aniversar al televiziunii noastre, cu o parte din cei mai buni artisti din domeniu. Spectacolul inseamna aprecierea si rasplata noastra pentru publicul nostru, pentru solisti, si pentru prieteni.

Alte articole

Leave a Comment