Greva transportatorilor sălăjeni a strangulat circulaţia la intrarea în Zalău

Un protest spontan al transportatorilor sălăjeni a îngreunat luni dimineaţă circulaţia în zona industrială a municipiului. Circa 45-50 de autocamioane au blocat, începând cu ora 6,30, pe bulevardul Mihai Viteazu, banda întâi a sensului de mers Gară-Centru. Deocamdată, este doar prima zi a protestului, dar transportatorii au anunţat că dacă nu vor fi luaţi în seamă sunt dispuşi să continue acţiunea până când revendicările lor vor fi auzite. Ei cer drumuri mai bune, acuză creşterea cu peste 19 procente a preţului combustibililor de la 1 ianuarie, dar şi a valorii amenzilor aberant de mari, tot de la 1 ianuarie.

„Protestăm într-un mod paşnic ca să atragem atenţia asupra amenzilor foarte mari pentru orice abatere minoră, faptul că nu avem parcări, că suntem hăituiţi în parcări şi pe traseu, se fură motorina din rezervoare, se taie prelatele, iar autorităţile nu mişcă un deget în acest sens”, a explicat Ioan Stoica, administratorul unei firme din Zalău, adăugând faptul că în momentul de faţă nu au niciun reprezentant, urmând ca în perioada imediat următoare să fie desemnat unul.
Deşi au recunoscut că este un protest minor, pentru care de altfel nu s-a cerut autorizaţie, transportatorii sălăjeni sunt hotărâţi să nu îşi reia activitatea până în momentul în care doleanţelor lor îşi vor găsi rezolvare. „Vom sta aici până când vom obţine un semnal din partea Confederaţiei Naţionale, chiar dacă va fi vorba de câteva zile. Este un protest minor aici, este unul paşnic, care nu încurcă cu nimic. Vreau să vă spun că Petea este blocată, Borşul, toate ieşirile din ţară, sunt manifestaţii în toată ţara. Aici, protestul este pe o bandă de sens, se circulă mai greu, dar nu putem face altfel. Oricum, la preţurile care sunt, la problemele pe care le avem, mai bine stăm degeaba”, a adăugat unul dintre protestatari.

Sancţiuni pentru blocarea intersecţiei
Imediat după declanşarea protestului, la faţa locului s-a deplasat un echipaj al Poliţiei Rutiere Zalău pentru fluidizarea traficului. „Luni dimineaţă, Poliţia Rutieră Zalău a fost sesizată despre faptul că pe bulevardul Mihai Viteazu, în zona Cuprom, are loc un protest spontan al transportatorilor. Ne-am deplasat la faţa locului, unde am constatat că pe banda întâi a sensului de mers Gară-Centru sunt oprite mai multe autocamioane. S-au luat măsuri pentru fluidizarea circulaţiei în zonă. Totodată, s-au impus sancţiuni pentru cei care erau opriţi în zona intersecţiei, la mai puţin de 25 de metri faţă de colţul acesteia. Faţă de aceştia s-au luat măsurile legale. Este vorba de două puncte de penalizare, precum şi amenzi între 160 şi 240 de lei, pentru staţionare neregulamentară”, a precizat Florin Lupu, inspector în cadrul Biroului Rutier Zalău.
Potrivit informaţiilor furnizate de Tincuţa Dumuţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, circulaţia, în condiţii normale, în zona respectivă s-a reluat după câteva ore, strada fiind deblocată în jurul orei 11.
De altfel, unul dintre protestatari a propus mutarea protestului pe şoseaua ocolitoare a municipiului.

Noua taxă de şapte cenţi, introdusă abuziv
Decizia de intrare în grevă a fost luată a fost luată la sfârşitul lunii noiembrie, în cadrul unei reuniuni desfăşurate lângă Sibiu, la care au participat reprezentanţi ai transportatorilor de mărfuri din întreaga ţară, împreună cu delegaţii ale patronatelor din transportul rutier. Este vorba despre reprezentanţi ai transportatorilor din 24 de judeţe, precum şi de lideri ai Asociaţiei Patronale a Transportatorilor din Arad, Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Federaţiei Transportatorilor Europa, Asociaţiei Transportatorilor Rutieri în Construcţii, Breslei Marilor Transportatori din Cluj şi Asociaţiilor transportatorilor rutieri de mărfuri din Maramureş Transilvania, Moldova şi Constanţa, patronate membre al Confederaţiei Naţionale Rutiere.
Transportatorii rutieri de mărfuri au decis oprirea activităţii la începutul acestei săptămâni, susţinând că „au epuizat toate căile diplomatice” în relaţia cu autorităţile, care nu îşi respectă angajamentele, şi că cea mai recentă „lovitură” din partea Guvernului este creşterea accizelor la carburanţi. „Sătui să tot aştepte respectarea angajamentelor Ministerului de Transport în ceea ce priveşte îmbunătăţirea contextului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea, transportatorii din toată ţara sunt decişi ca începând din data de 9 decembrie să înceteze activitatea specifică”, se precizează într-un comunicat al Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR), postat pe site-ul oficial.
Reprezentanţii CNR au menţionat că actualul ministru al transporturilor nu a răspuns niciuneia dintre adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluării mandatului, “înţelegând să se întâlnească, după modelul fostului ministru Relu Fenechiu doar cu <<apropiaţi>> ai ministerului, împreună cu aceştia, în ultimele săptămâni, <<aranjând>> pe şest legislaţia.”
O altă mare nemulţumire a transportatorilor este legată de indexarea accizei la carburanţi cu şapte eurocenţi. „Transportatorii rutieri de mărfuri mai primesc încă o lovitură de la Guvern prin scumpirea carburanţilor odată prin creşterea accizei şi totodată prin noua taxa de şapte cenţi + TVA, abuziv introdusă în carburanţi. Transportatorii autohtoni nu pot înţelege şi nici nu pot accepta explicaţiile lipsite de logică prin care Guvernul încearcă să justifice abuzul comis”, explică reprezentanţii transportatorilor.
Potrivit acestora, „amortizarea” celor şapte cenţi pe fondul presupuselor predicţii privind scăderea cotaţiei internaţionale a barilului este o aberaţie şi un nonsens atât timp cât, într-o asemenea situaţie, în ţările europene preţul carburanţilor va fi mai mic decât în România, fapt ce aruncă şi mai mult transportatorii români în afara competiţiei din piaţa europeană şi regională”, conchide CNR.
La nivel naţional, peste 86.000 de camioane au fost trase pe dreapta pe termen nelimitat, fiind astfel, în pericol, aprovizionarea magazinelor de Sărbători.

 

 

 

 

 

 

2 Thoughts to “Greva transportatorilor sălăjeni a strangulat circulaţia la intrarea în Zalău”

 1. voicu

  politia la fel ca si politicienii niste GUNOAIE UMANE

 2. Anonim

  INTERPELARE ADRESATA ORGANIZATIEI PSD SALAJ SI SENATORULUI GHEORGHE POP

  Autor: Cetateanul Consternat
  Circumscriptie electorala: Nr. 33 Salaj
  Colegiul electoral: Nr. 2, Zalau-Salaj
  Grup Politic : Niciunul

  Obiectul interpelarii – Pana Cand?

  Stimabililor politicieni,
  Pana cand ii veti permite cetatenei Daniela Elena Fizesan – Chisbora, membru PSD Salaj, sa se ocupe cu raspandirea unor zvonuri malitioase in legatura cu povestile vanatoresti ale senatorului PSD, Gheorghe Pop?

  Cu deosebita consideratie,
  Cetateanul Consternat

Leave a Comment