Grevă spontană la Poşta din Zalău

Aproximativ 20 de salariaţi ai Oficiului Poştal 1 Zalău au intrat în grevă spontană, marţi, în jurul orei 11, în semn de protest faţă de condiţiile prevăzute în actele adiţionale ale contractelor de muncă.
Timp de două ore, aceştia au oprit activitatea, nemulţumiţi de iniţiativa Companiei Naţionale Poşta Română de a le reduce programul de lucru şi, implicit, salariile.
După cum ne-a declarat Călin Balog, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România – Filiala Sălaj, 175 de lucrători din judeţ au fost afectaţi de diminuarea normelor de lucru, de la opt ore, la şase sau chiar patru ore pe zi. „În mediul rural, este vorba despre 106 persoane, ale căror salarii sunt mai mici, de la 1 aprilie, cu 25 la sută ori cu 50 la sută, în funcţie de norma de încadrare. În condiţiile în care, în rural, salariul mediu era de 800 de lei, unii angajaţi merg acasă cu doar 400 de lei”, a precizat liderul de sindicat.
În mediul urban, măsura luată de CNPR a lovit în 69 de factori poştali, 24 dintre aceştia fiind din Zalău. „Media salarială în urban este de 1.000 de lei, ceea ce înseamnă că angajaţii ale căror norme au fost înjumătăţite sunt remuneraţi cu 500 de lei lunar”, a mai spus Balog.
Acesta consideră că disponibilizarea personalului ar fi fost o măsură mult mai bună: „Sindicatele au propus să se facă disponibilizări colective, întrucât acest lucru ar fi presupus între cinci şi 30 de salarii compensatorii pentru personalul vizat şi păstrarea normelor şi, implicit, a salariilor, pentru lucrătorii care ar fi rămas în sistem. Conducerea Poştei a preferat să păstreze toţi angajaţii, dar tăindu-le din salarii. Practic, nu a aplicat prevederile contractului colectiv de muncă şi a ales să facă economii doar pe spinarea oamenilor”.

Alte articole

Leave a Comment