Fostul primar din Letca, trimis în judecată pentru corupţie

Fostul primar al comunei Letca, Petru Cozma, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat infracţiunilor de corupţie, săvârşit în formă continuată. În acelaşi dosar mai sunt judecaţi contabila Primăriei Letca, Vica Papiţă, învinuită de comiterea aceleiaşi infracţiuni, şi administratorul SC Mirghiş Plus din Şimleu Silvaniei, Gabriel Nicolae Mirghiş, trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit informaţiilor furnizate de către procurorul Pompilia Stana, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, fostul edil din Letca este acuzat că „în calitate de primar a dispus cu încălcarea dispoziţiilor legale şi contractuale plata sumelor 20.000 de lei şi 74.972 de lei către societatea Mirghiş Plus, administrată de inculpatul Gabriel Nicolae Mirghiş, cauzând un prejudiciu Consiliului Local Letca şi un avantaj patrimonial societăţii amintite”. De aceeaşi faptă este acuzată şi contabila Primăriei din comună, Vica Papiţă.
Cei 20.000 de lei reprezintă contravaloarea întocmirii unui studiu de fezabilitate pentru modernizarea unor spaţii verzi, iar cei aproape 75.000 de lei fuseseră achitaţi în contul consultanţei tehnice de specialitate şi dirigenţiei de şantier asigurate pentru realizarea canalizării menajere şi a unei staţii de epurare în comuna Letca. „Ambele contracte au fost încredinţate firmei Mirghiş Plus fără a fi organizată vreo licitaţie, ci prin atribuire directă. În cazul primei convenţii, cele două părţi s-au înţeles ca plata să se facă în momentul obţinerii de fonduri europene ori guvernamentale pentru proiectul de modernizare a spaţiilor verzi. Primăria Letca a depus un proiect în acest sens, însă el a fost respins. Contrar clauzei contractuale, suma respectivă a fost achitată societăţii din Şimleu”, ne-a declarat Gabriela Matyus, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Jibou.
În ceea ce priveşte cel de-al doilea contract, acesta prevedea ca firma Mirghiş Plus să pună la dispoziţia autorităţilor locale un diriginte de şantier şi un consultat, lucru care nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, Primăria Letca a plătit cei aproape 75.000 de lei către societatea în cauză.
Şi administratorul firmei a intrat în vizorul anchetatorilor, el urmând să fie adus în faţa instanţei sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat infracţiunilor de corupţie. „Prin fapta sa, inculpatul Gabriel Mirghiş i-a ajutat pe ceilalţi doi inculpaţi să îndeplinească în mod defectuos un act în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cauzând un prejudiciu Consiliului Local Letca şi un avantaj patrimonial societăţii pe care o administrează”, a mai spus Matyus.
Procesul se află pe rolul Judecătoriei Jibou, primul termen al procesului fiind programat pentru 11 decembrie 2013. Dacă instanţa îi va găsi vinovaţi, Petru Cozma, Vica Papiţă şi Gabriel Mirghiş ar putea sta după gratii între trei şi 15 ani.
Petru Cozma a ocupat fotoliul de primar al comunei Letca în perioada 2004-2012, în ultimul mandat candidând pe listele PDL Sălaj. Contactat, Lucian Bode, preşedintele democrat-liberalilor sălăjeni, a menţionat că fostul edil va fi suspendat din partid, o măsură ce se aplică, de altfel, oricărui membru care este trimis în judecată. „Pentru orice membru PDL se aplică statutul şi codul etic. Dacă este trimis în judecată, este suspendat, iar în condiţiile în care este condamnat, va fi exclus din partid”, a explicat Bode.

Sălajul nu duce lipsă de primari penali
Cozma nu este singurul primar sălăjean care ajunge în faţa instanţei. Ioan Boer, fostul primar din Ip, a fost găsit vinovat de fapte de corupţie şi condamnat de către magistraţii Judecătoriei Şimleu Silvaniei la trei ani de închisoare cu suspendare. El a fost acuzat că în 2009, în calitate de primar, a încredinţat două contracte ce vizau achiziţionarea şi montarea unor ghirlande luminoase, pentru sărbătorile de iarnă, fără ca acest aspect să fie cuprins în bugetul local. Prejudiciul creat astfel a depăşit 300.000 de lei. Numele lui Boer mai apare şi într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, procesul aflându-se pe rolul Judecătoriei Şimleu Silvaniei.
Şi Vasile Lazăr, edilul comunei Măerişte, a fost judecat pentru corupţie, dar a fost găsit nevinovat de către magistraţii Judecătoriei Şimleu Silvaniei. Pe rolul instanţei şimleuane se mai află, din 2010, un dosar ce-l are ca inculpat tot pe edilul comunei Măerişte, acesta fiind cuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi plătit ilegal un avans către o firmă pentru realizarea unui proiect tehnic de aducţiune de apă.
În urma recursului pe care l-a formulat la decizia Judecătoriei Jibou, fostul primar din Surduc, Ionel Danil Chira, a fost condamnat de către Curtea de Apel Cluj, la trei ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei, fiind găsit vinovat de corupţie şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Instanţa de pe Someş îi aplicase acestuia o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în regim de detenţie. Prejudiciul cauzat de către fostul edil s-a ridicat la aproape 33.000 de lei.

Alte articole

2 Thoughts to “Fostul primar din Letca, trimis în judecată pentru corupţie”

  1. Anonim

    primeste tre ani cu suspendare ca primar

  2. Anonim

    CE VREI SA SPUI !!!!!

Leave a Comment