Eugen Bălănean, trimis în judecată pentru abuzurile comise în mandatul de primar al Jiboului

Procurorii sălăjeni l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe fostul primar al oraşului Jibou, Eugen Bălănean, pe care îl acuză de comiterea a trei fapte de abuz în serviciu, asimilat faptelor de corupţie, conflict de interese şi purtare abuzivă, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Anchetatorii susţin că în calitate de primar şi ordonator principal de credite al oraşului de pe Someş, Bălănean a dispus plata a 6.188 de lei către societatea Top-Rom SRL Zalău, reprezentând contravaloarea a 11 lucrări de întabulare a unor terenuri deţinute de Lengyel Ştefan. Din respectivele terenuri, fostul primar a cumpărat ulterior pentru sine 28 de hectare, în calitate de asociat la SC Cubalceu Jibou (la care deţinea jumătate din părţile sociale), şi cunoscând că plata se face în interes personal. În acest fel, se menţionează în comunicat, Bălănean a provocat Primăriei Jibou un prejudiciu de 6.188 de lei.
Ca preşedinte al comisiei de fond funciar şi folosindu-se de autoritatea pe care o are, inculpatul a prezentat parcela achiziţionată, situată în locul denumit „Osoaia”, din Cuceu, ca fiind amplasată în locul „Coaste”. În urma acestui demers, compania Top-Rom a întocmit documentaţia tehnică în baza căreia terenul a fost întabulat în alt loc, schimbând astfel amplasamentul. Ulterior, edilul a cumpărat terenul, pentru care deţin titluri de proprietate mai mulţi cetăţeni din Cuceu, provocându-le un prejudiciu de peste 350.000 lei.
În mai 2009, Eugen Bălănean a dispus inculpatei Iuliana Zah să înscrie în Registrul Agricol al oraşului Jibou, că este proprietarul celor 28 hectare, deşi nu deţinea niciun act care să-i ateste această calitate. Urmărea, astfel, să susţină contractul de comodat depus de inculpat la Registrul Comerţului Sălaj, în baza căruia a fost constituit un punct de lucru în favoarea societăţii Cubalceu SRL. După înscrierea în Registrul Agricol, între 2009 şi 2014, Primăria a eliberat şapte adeverinţe care atestă că Bălănean este proprietarul hectarelor de la locul „Coaste”, una din ele fiind folosită la Registrul Comerţului, iar celelalte, la APIA Sălaj. În baza acestora a solicitat şi obţinut pentru sine peste 630.000 de lei cu titlu de sprijin financiar.

Manevre cu un drum vicinal
Jibouanul este acuzat şi de conflict de interese, după ce „în calitate de primar al oraşului Jibou, i-a cerut inculpatei Mărioara Păşcuţă să redacteze din partea Biroului Agricol, un referat prin care să propună trecerea unui drum vicinal în domeniul public, referat ce a fost semnat şi de inculpata Nagy Dorina pentru Biroul Urbanism. Apoi a iniţiat un proiect de hotărâre pe care l-a înscris pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, din 28 iulie 2009, când în calitate de primar l-a susţinut”, spun procurorii. Ca urmare, a fost aprobată o hotărâre în baza căreia a fost înscris în inventarul bunurilor oraşului Jibou, ca bun de utilitate publică, un drum de 450 metri liniari, pe care inculpatul l-a amenajat cu resurse proprii, cu scopul de a asigura accesul la cariera de exploatare a nisipului deschisă de firma sa.
În vederea obţinerii autorizaţiei de mediu de către societatea Cubalceu SRL, necesară funcţionării carierei de exploatare a nisipului, inculpatul a semnat contractul de prestare a serviciului de salubrizare încheiat între Primăria Jibou şi societatea al cărei administrator este. În acelaşi scop, spun procurorii, “a redactat şi semnat o adresă în baza căreia Primăria şi-a dat acordul pentru utilizarea drumului de acces la perimetrul de exploatare Coaste Cuceu, ce iniţial a fost trecut în domeniul public, toate acestea având ca unic scop obţinerea unui folos patrimonial pentru sine”.
Procurorii Parchetului îl acuză şi de purtare abuzivă, întrucât în 24 iunie 2014, participând la şedinţa de Consiliu Local, Eugen Bălănean a întrebuinţat expresii jignitoare şi ameninţări la adresa consilierului Ioan Almaş.

Şi complicii vor fi aduşi în faţa instanţei
În acelaşi dosar este trimisă în judecată, Cosmina-Elena Creţ, pentru complicitate la abuz în serviciu. În 17 martie 2009, a întocmit documentele pentru efectuarea plăţii către SC Top Rom SRL, semnând atât la rubrica „compartiment de specialitate” – unde trebuia să semneze personalul din cadrul Biroului agricol, precum şi la compartimentul de contabilitate, unde lucrează. Documentele amintite şi ordinul de plată întocmit i-au fost prezentate lui Bălănean, care în calitate de ordonator principal de credite, le-a semnat, ştiind că plata se face în interesul său personal.
Pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la conflict de interese este trimisă în judecată şi firma Cubalceu SRL. Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare, Judecătoriei Jibou.
“Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicatul Parchetului.

Demitere după condamnarea de un an cu suspendare
Reamintim că Eugen Bălănean a fost demis prin ordin al Prefectului în mai 2015, ca urmare a unei condamnări penale. Fostul edil a primit un an de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, după ce a semnat contracte de furnizare a cornurilor pentru elevi cu o brutărie din oraş, la care fiul său era acţionar.
Potrivit rezichitoriului întocmit de procurori, în calitate de primar, în perioada 2010-2013, a decis achiziţionarea unor mărfuri şi servicii de transport, în valoare totală de circa 167.000 de lei, de la SC Cerespan SRL Jibou, cunoscând că, la această societate, asociat unic şi administrator este fiul lui, Eugen Ciprian Bălănean, cu scopul de a realiza un scop material indirect pentru acesta din urmă. De asemenea, în perioada 2009-2013, a decis achiziţionarea unor mărfuri alimentare şi nealimentare de peste 37.000 de lei de la SC Ceres 91 SRL, la care este asociat, deţinând 50 la sută din părţile sociale, cu scopul de a realiza un scop material pentru sine.
În 2014, la momentul trimiterii sale în judecată, Bălănean susţinea că intenţia sa a fost, de fapt, doar să facă o faptă bună.

5 Thoughts to “Eugen Bălănean, trimis în judecată pentru abuzurile comise în mandatul de primar al Jiboului”

 1. dica

  La pușcărie cu el votați-l pe Dan Ghiurco ca apoi tot acolo ajungem la pușcărie cu amindoi

 2. Anonim

  Drumul de care se vorbeste NU A FOST NICIODATA DRUM VITINAL !!!! Acolo a fost DOAR pasune! Cuceuanii STIU asta !!! Si a fost facut NUMAI cu banii din primarie !!! A fost distrusa atata suprafata de pasune cu acest drum iar vara toata pasunea si tot satul se umple de praf si nimeni nu ia nici o masura ! Spuneti TOT oameni buni ca acest NU va mai poate face nici un rau si incercati sa va recuperati ce se mai poate recupera din prejudiciul pe care vi l-a creat acest individ

 3. Anonim

  Dan Ghiurco a fost asociat cu Balanean in afacerile pe care le-au derulat dea lungul anilor.O firma care a fost trimisa in judecata in acest dosar este detinuta se pare de cei doi.

 4. dr.Jones

  Votati PSD-ul dragi jibouani!!!!Consilierii locali cum au votat hotararea de tercere a unui drum vicinal inexistent,in realitate doar pasune a cuceuanilor,in proprietate publica?Daca Balanean a comis un abuz in serviciu prin propunerea sa,consilierii de ce nu sunt trimisi in judecata sau cercetati macar?Cat este prejudiciul in acest caz adus Primariei Jibou?Sa plateasca si ei alaturi de tatucul lor!Dar doamna vice ce facea in acest timp.Statea in fata spitalului dormind inLoganul de serviciu?Poate era obosita in urma plimbarilor nocturne prin lanurile de porumb din Fotohei si a sedintelor de lucru de la stana!Deaia ati obtinut cele 5 voturi PSD-iste.Va mai mira.Nu rascoliti rahatul ca pute sior mai aparea si alte comentarii!!!!

 5. Anonim

  DR. JONES, te rog , fii mai explicit : despre sedintele de lucru de la stana din varful dealului din Cuceu este vorba ? Am auzit ca unul dintre ciobanii lui jenu ( cel care inca mai este trecut pe statul de plata la primaria Jibou si ziua pastoreste oile primarului) are o branza…care-i place mult vicesei de aceea face popasuri dese si lungi pe-acolo ! Daca stii mai multe, dezvolta subiectul !

Leave a Comment