Fenomenul meteo care a lovit Sălajul nu a fost o simplă furtună

Experții meteo spun că furtuna violentă ce s-a abătut, duminică seara, peste județele din vestul și nord-vestul țării, inclusiv asupra județului Sălaj, a fost un mezociclon, cu alte cuvinte, o furtună deosebit de puternică, cu caracter spontan și rafale de vânt ce au depășit, pe alocuri, 100 de kilometri pe oră. Cantitățile de apă care au căzut într-un interval de timp de câteva minute au fost, de asemenea, însemnate. 

„În mai puţin de o jumătate de oră, temperatura a scăzut brusc la jumătate şi a fost înlocuită masa de aer cald cu una mai rece, ceea ce a determinat ca înălţimea norului de la 10.000, în coborâre, a avut viteză foarte mare de deplasare, raza norului la 600 metri a determinat aceste intensificări foarte mari ale vântului. Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local şi care, la rafală, determină doborâturi de aer. Poate fi denumit un mezociclon, ca şi caracteristici de formare”, a explicat Elena Mateescu, director executiv în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Mezociclonul este definit, în termeni tehnici, ca fiind o furtună supercelulară  foarte dezvoltată, care în mod obligatoriu conține o structură centrală rotativă.

Meteorologii susţin că săptămâna aceasta se va înregistra o schimbare radicală a vremii, comparativ cu vremea de care am avut parte în prima jumătate a lunii. Vremea va fi instabilă și se va răci în cea mai mare parte a ţării, procesul de răcire a vremii începând, deja, în județele din nord-vestul țării, încă de luni. În județul Sălaj, furtuna cu aspect de ciclon a lăsat aproape 100 de de localităţi fără energie electrică, a avariat 425 posturi-transformator, lăsând aproape 37.000 de consumatori fără energie electrică. Au fost avariate acoperișuri de case, blocuri și instituții în mai multe localități și în municipiul Zalău. Totodată, au fost lovite de consecințele furtunii gospodării, balcoane și ferestre ale apartamentelor, în special din Zalău, dar și mai multe autoturisme peste care au căzut crengi de copaci sau bucăți de acoperiș.

La nivel județean, opt unități de învățământ au fost închise în urma distrugerilor provocate de furtuna violentă. În țară, consecințele au fost tragice, opt persoane pierzându-și viața şi alte 140 fiind rănite, multe dintre ele grav, în urma furtunilor de duminică, care s-au abătut asupra zonelor din vestul și nord-vestul ţării.

Furtuna de duminică, înainte să ajungă în localitatea Tusa. Foto: Mihai Crișan/Facebook

 

 

 

 

 

3 Thoughts to “Fenomenul meteo care a lovit Sălajul nu a fost o simplă furtună”

  1. Anonim

    Va sa zica, vijeliile anuntate de meteorologi erau, de fapt, mezociclon. Asa trebuiau sa anunte, in acest regim putred si corupt, nimic nu functioneaza ca lumea !

  2. Anonim

    Nici o instituție a statului nu funçtionează decit atunci çind este vorba de presarea şi obidirea fraierilor care ii votează si a celor ce nu ii voteaza adică a tuturor amărîților ce îşi duc zilele în țărisoara asta

  3. Anonim

    Sprijin? Implicare? Ajutor, fie cat de mic? Nimic, niciodata! Discursuri sterile si penibile la tribune, pareri de rau (false) si depuneri de coroane. Acestea sunt autoritatile, indiferent care sau inde ar fi ele. Sa nu-i dai dracului pe toti? Sigur ca da. Mai poftiti cu cersetoria la voturi, milogilor! Va mai voteaza tata mare din groapa.

Leave a Comment