Fenomen teluric neobișnuit în Sălaj: de ce nu a fost anunțat cutremurul prin sistemul RO-ALERT

Cutremurul din dimineața zilei de 1 Mai 2019, ora 9, a fost puternic resimțit în județul Sălaj, un  cutremur neobișnuit prin intensitatea sa, de 4,2 pe scara Richter (4 după ultima actualizare a Institutului Național pentru Fizica Pământului). Cutremurul a avut epicentrul lângă Zalău, fiind resimțit în toate orașele și localitățile județului. Cutremurul a fost unul de suprafață, adâncimea la care s-a produs fiind extrem de mică, de doar 1 kilometru. 

Au fost foarte multe persoane care au crezut că RO-Alert trebuia să anunțe că se va produce un cutremur în România. Realitatea este că sistemul nu are această funcție. Raed Arafat a explicat, într-un interviu acordat pe această temă, faptul că informațiile prin RO-Alert vin doar după producerea seismului.

„Suntem întotdeauna în alertă. RO-ALERT nu este menit să transmită mesaje înaintea cutremurului. E menit să-l folosim pentru mesaje ulterioare”, a precizat Arafat. 

„În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarele de urgenţă)”, a precizat IGSU.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizează că Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări în cazul seismelor, anterior declanşării acestora. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că acest cutremur ar putea fi însoțit de replici, însă tot ceea ce trebuie să facem este să ne păstrăm calmul, știut fiind faptul că panica poate genera consecințe de multe ori mult mai grave decât fenomenul însuși.

Alte articole

8 Thoughts to “Fenomen teluric neobișnuit în Sălaj: de ce nu a fost anunțat cutremurul prin sistemul RO-ALERT”

 1. Anonim

  mai mergeti dracului cu RO-Alert primesti mesaj dupa ce mori ,alti bani furati de psd

 2. Anonim

  Cutremurul a fost la ora 8:58, nu la ora 9:00 asa cum apare in communicate!

  1. Anonim

   Regleaza-ti ceasul! ora 9 dupa ceasul telefonului meu, ora 9.00.06 dupa cel de la Institutul de Fizica Pamantului, un ceas cu o precizie ce nu poate fi contestata. Informatia din Magazin Salajean este cat se poate de corecta, 9 si sase secunde.

 3. Anonim

  RoAlert te anunta dupa cutremur ca ai murit.Atunci care e rolul unui sistem de milioane de euro daca informatiile ti le poti lua si de la televizor, radio, dupa cutremur? Nu stiti cum sa va mai trageți pe cur d-lor de la isu, adevarul e ca totul e inutil cu acest serviciu, daca nu functioneaza televiziunea si radioul, mai mult ca sigur nici sms de alertă nu va functiona!

 4. Anonim

  E bine ca n.am murit!!!!!!@

 5. DeciuS

  Vad ca toti diletantii si-au gasit platforma sa-si dea cu presupusul despre lucruri care le depasete intelectul. In cazul de fata, neintelegand NIMIC din ce inseamna/presupune anticiparea unui seism, injura si stramba din nas, pt ca lor le pute absolut tot.
  Insa intr-o tara in care un fizician face pe eonomistul, un jurist tine prelegeri despre agricultura sau un gurist tv se inflameaza doct in fata pestei porcine ce mai conteaza ca o suita de agarici devin experti „la minut” in sisteme de alertare a populatiei?!
  Mi-e dor de vremurile cand romanii se pricepeau cu totii DOAR la fotbal, in rest fiecare isi vedea de felia lui.

 6. Ro alert

  Nu inteleg cum pot fi unii oameni asa de prosti. Cum sa transmita mesaj ca o sa fie cutrmur, cand asa ceva nu se poate prezice????

 7. Anonim

  Am crezut ca am salvat omenirea si ne-am pricopsit cu sistemul asta….greu de crezut ca oamenii inca cred in povesti de genul….si uite asa ne meritam soarta….

Leave a Comment