Evreii din Sălaj au marcat “Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului”

Comunitatea evreilor din Sălaj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Zalău, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România Cultul “Mozaic” (FCER) şi Asociaţia “Tikvah” – Oradea, a organizat duminică, 31 ianuarie, în sala de spectacole a Clădirii Transilvania o serie de manifestări menite să marcheze “Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului”.

Printre participanţi, alături de comunitatea evreilor din Sălaj, au luat parte: dr. Aurel Vainer – preşedintele FCER – deputat, Dan Has – preşedintele Comunităţii evreieşti din Zalău, Rabin Rafael Shaffer – membru FCER; profesorul universitar dr. Lucian Năstasă-Kovacs – directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Mariana Iuga – profesor de istorie la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian (API) Zalău; Gabriel Gîrdan – Episcopia Sălajului, Andreea Leonid–prezentator şi Filip Cosmin – specialist în Istoria Holocaustului, reprezentant al Consulatul General al Ungariei- consulul Jula Peter, reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti din judeţele limitrofe şi trupa de muzică “Bucharest Klezmer Band” – muzică klezmer tradiţională şi modernă. Din program nu a lipsit rugăciunea ceremonială în amintirea victimelor Holocaustului oficiată de Rabin Rafel Shaffer şi Dan Has – preşedintele Comunităţii Evreilor din Sălaj.
evrei3

“Bine aţi venit la prima ediţie dedicată Comemorării Victimelor Holocustului, organizată la Zalău. Doresc să mulţumesc tuturor celor care şi-au rupt din timp să fie aici, alături de noi. (…). 27 ianuarie 1945 a fost ziua eliberării prizonierilor de la lăgărul Auschwitz – Birkenau. În 2005 Organizaţia Naţiunilor Unite a ales această dată pentru a comemora la nivel mondial victimele Holocaustului. 7 ianuarie -1945 înseamnă sfârşitul Holocaustului. Şase milioane de evrei au fost ucişi în urma regimului de exterminare a lui Adolf Hitler. Subiectul de astăzi este unul despre care …cuvintele nu pot fi potrivite. Istoria nu tace ! Istoria vorbeşte ! În Holocaust nu au murit doar evrei ci şi alte victime ale atrocităţilor naziste: maghiari, germani, polonezi, sloveni, sârbi, romi, prizonieri de război ruşi, persoane cu probleme psihice sau dizabilităţi psihice, persoane cu diferite orientări politice, religioase. Holocaustul a fost un punct de cultură în istorie care a smuls lumii strigătul: să nu se mai repete! Holocaustul nu este cum cred unii – o problemă a evreilor, este o problemă a lumii întregi. De aceea comemorarea victimelor, după ororile petrecute cu 71 de ani în urmă, este foarte importantă pentru orice societate. Şase milioane de evrei exterminaţi, dar să ne gândim şi în ce condiţii au fost exterminaţi. Dintre ceştia 1,5 milioane au fost copii, copii arşi pentru că s-au născut evrei. Copii, tineri, femei, bătrâni care au ajuns în lagărele de exterminare unde şi-au găsit sfârşitul, singura lor vină fiind aceea că s-au născut evrei. Procesul de exterminare a populaţiei evreieşti a depăşit graniţele Germaniei », a declarat în deschiderea evenimentului, Dan Has – preşedintele Comunităţii evreieşti din Sălaj.

evrei5
Potrivit acestuia, evreii din judeţul Sălaj au fost concentraţi într-o cărămidărie, „Klein”, din Cehei, într-o zonă mlăştinoasă la aproximativ trei kilometri de Şimleu Silvaniei. În momentul de vârf, ghetoul adăpostea aproape 8.500 de evrei din comunităţile, districtele: Hida, Crasna, Cehu Silvaniei, Jibou, Şimleu Silvniei, Supuru de jos, Tăşnad şi Zalău. Deportarea evreilor de la ghetoul din Cehei a vut loc între 27 mai şi 6 iunie, în trei transporturi. „Revenim la însemnătatea acestei zilei. De ce orgnizăm evenimente care să ne amintească de atrocităţile petrecute atunci? Pentru că este de datoria noastră să nu uităm! Pentru că un popor care nu îşi cunoaşte greşelile din istorie, riscă să le repete. Astfel de atrocităţi nu mai au voie să se repete vreodată! (…). Trecutul tragic al evreilor nu trebuie uitat!”, a adăugat reprezentantul comunităţii evreieşti din Sălaj.

evrei4

Alte articole

4 Thoughts to “Evreii din Sălaj au marcat “Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului””

 1. Anonim

  D-le vicepresedinte Crisan!
  -Cum e cu OMAGIEREA HOLOCAUSTULUI?
  -Cum e cu UITAREA HOLOCAUSTULUI?

 2. Anonim

  Lasă că nici cu Dan Hîș nu mi-e rușine. La cum a citit textul, o învățătoare îi dădea maxim și cu îndulgență „S”.

  1. uri ben ghershon

   iar ne dam anonimi? fiindca prostia nu doare? sau cum?

   1. Anonim

    URI, chiar vrei mai mult? Spune si iti dau mai multe.

Leave a Comment