Episcopul Petroniu, în mijlocul credincioșilor din satul Plesca

Un important eveniment a avut loc duminică, 19 noiembrie, în Plesca,o localitate cu oameni liniștiți, o comunitate frumoasă, bine închegată, din comuna Cizer. Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Plesca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Au fost prezenți săteni îmbrăcați în costume populare, primarul comunei Cizer, Nicolae Pavel, primarul comunei Valcău de Jos, Ioan Roșan, dar și invitați din alte localități sălăjene.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Preacucernicul Părinte protopop Dan Haiduc a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima duminică a Postului Nașterii Domnului, din anul 2023. La finalul slujbei, Părintele Petroniu a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Vasile-Dorin Roșan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității pe care a desfășurat-o. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la capela mortuară.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a oferit o icoană. De asemenea, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Plesca. Localitatea Plesca este situată la poalele Măgurii Priei și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Cizer, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1471. Potrivit Episcopiei Sălajului, în primăvara anului 1925 s-a început construirea bisericii din Plesca, în data de 15 noiembrie s-au sfințit și s-au așezat crucile pe noul lăcaș de cult, la acest eveniment participând peste 2.000 de persoane, iar în data de 26 august 1928, în urma finalizării lucrărilor de edificare și de înfrumusețare a bisericii, lăcașul de cult a fost sfințit. În vara anului 2012, după executarea unor lucrări complexe de reînnoire a bisericii, lucrări efectuate sub coordonarea Preacucernicului Părinte Florin Botofan și prin implicarea credincioșilor, lăcașul de cult a fost resfințit de către Preasfințitul Părinte Petroniu. Începând cu anul 2013, Preacucernicul Părinte Vasile-Dorin Roșan a fost numit preot al Parohiei Plesca, sub coordonarea sa și cu sprijinul comunității derulându-se o serie de lucrări ce au vizat înfrumusețarea bisericii și construcția unei capele mortuare.

Leave a Comment