Drumarii pot lasa fara curent si gaz satele de pe Valea Somesului

Drumarii pot lasa fara curent si gaz satele de pe Valea SomesuluiAlimentarea cu energie electrica si cu gaze naturale in localitatile de pe Valea Somesului este pusa in pericol de catre firma care reabiliteaza drumul national.

Stalpii de tensiune, conductele de gaz sau retelele de apa au ajuns sa fie marul discordiei in cazul lucrarilor de reabilitare de pe drumul national DN1C. Proprietarii acestor utilitati sustin ca drumarii care lucreaza la modernizarea tronsonului de drum national dintre limita cu judetul Cluj, Capilna si Mesteacan, proiect derulat cu fonduri europene, nu au tinut cont ca pe anumite portiuni se impune devierea tevilor de gaz sau a retelelor de curent electric.

Potrivit informatiilor furnizate de prefectul judetului, Vegh Alexandru, reprezentantii E-On Gaz si ai Electrica au sesizat faptul ca firma FCC care a preluat pentru reabilitare acest tronson nu a relocat utilitatile.

Ramane un mare semn de intrebare legat de modul in care vor fi relocate utilitatile sub calea de rulare sau peste sosea, astfel incat conducta de gaz, liniile de electricitate sau de telefonie sa fie accesibile. Am avut o intrevedere cu reprezentantul drumarilor. Acestia ne-au asigurat ca pe DN1C nu vor fi probleme cu deszapezirile, aspect care nu era clarificat pana la aceasta data, fiind singura portiune de drum national in reabilitare pentru care nu se stia cine o va prelua in administrare pe perioada iernii. In schimb, se pare ca inca nu s-a luat in calcul de catre drumari problema relocarilor utilitatilor, ceea ce reprezinta un inconvenient pentru cele firmele care au retele de utilitati in zona, dar si pentru cetateni, ne-a declarat Vegh Alexandru.

Lucrari ilegale?

Problemele invocate de proprietarii retelelor au fost identificate in zonele in care se lucreaza. Dupa cum sustine directorul SC Filiala de Distributie a Energiei Electrice Electrica Distributie Transilvania Nord SA Sucursala Zalau, Vasile Filip, au fost identificate in teren mai multe nereguli aparute in urma lucrarilor executate de FCC. In urma reabilitarilor pe DN1C au fost afectati cate sapte stalpi de energie electrica la Capalna si la Barsau Mare, precum si un racord in Perii Vadului la care angajatii Electrica nu pot ajunge pentru anumite interventii deoarece in zona s-a depozitat o cantitate mare de pamant.

Toate lucrarile care se fac la ora de fata de catre constructori se executa doar in baza unor acorduri de principiu. Cand am aprobat documentatiile pentru acest drum am spus ca suntem de acord cu lucrarile dar cu conditia relocarii utilitatilor si respectarea normelor tehnice. Pana la urma, firma nu a mai facut aceste lucrari si ridica din umeri spunand ca nu au alocate fonduri pentru devierea retelelor. Drumarii lucreaza de fapt, acum, ilegal, neavand autorizatia de constructie in baza unui proiect de relocari. Nu au facut dovada ca ii intereseaza retelele din zona, probabil pentru a nu cheltui prea multi bani, a explicat Vasile Filip.

Reprezentantul Electrica a admis ca exista intentii de a fi rezolvata problema, dar a specificat ca deocamdata singurul drum national unde sunt respectate pozitionarile utilitatilor este DN1H Hereclean-Alesd, pentru care exista si proiect si autorizatii.

Pe de alta parte, reprezentantul E-ON Gaz a admis ca au aparut anumite probleme in urma modernizarilor facute la drumurile nationale de catre firma spaniola FCC, dar s-a aratat foarte optimist, sustinand ca toate aspectele legate de utilitati urmeaza sa fie clarificate cu drumarii in timp cat mai scurt.

La aceasta data, perfectam contractul de firma FCC. Au fost identificate pe traseu toate tronsoanele de conducte de gaz care trebuie relocate si s-au incheiat conventii cu reprezentantii constructorilor, ne-a declarat Grigore Avram, sef Centru Retea Zalau E-ON Gaz.

Mutarea utilitatilor se lasa cu avantaje?

De cealalta parte, constructorii care au preluat acest tronson din Salaj sustin ca proprietarii utilitatilor nu au motive de ingrijorare, deoarece relocarile acestora se vor face astfel incat sa nu fie nimeni nemultumit.

Noi vom face devierile care se impun, dar numai in mod justificat. E drept ca a fost o problema de comunicare. Era bine sa fi aflat direct de la reprezentantii acestor companii problemele pe care le au si nu de la Prefectura. Solicit din partea acestora mai multa flexibilitate in discutii, chiar daca fiecare doreste sa obtina un avantaj. Noi suntem drumari, nu instalatori si sper ca nimeni sa nu creada ca odata mutate aceste instalatii ele vor fi, de fapt, inlocuite cu altele noi, a precizat Bogdan Tudor, director lucrare DN1C.

Acesta ne-a spus ca toate eforturile pe care le fac reprezentantii firmei FCC sunt pentru a preda drumul in cele mai bune conditii de rulare si de siguranta, atat pentru participantii la trafic, cat si pentru localnici sau proprietarii de utilitati. Bogdan Tudor a mentionat ca devierea conductelor de utilitati intra in responsabilitatea constructorilor si ca pentru aceasta activitate prin proiect s-a prevazut o suma orientativa. Dar, de vreme ce au aparut toate aceste discutii legate de relocarea utilitatilor, nu ar fi exclus ca plapuma banilor sa nu fie suficienta. Seful de lucrare a afirmat ca cifrele initiale legate de utilitati au fost mult mai mici decat realitatea de la fata locului, mai precis, de la cateva sute de metri de conducte sau cabluri de energie electrica, devierile au vizat zeci de kilometri.

Leave a Comment