Producţia ilegală de pălincă, pe masa judecătorilor zălăuani

Nouă bărbaţi din Sălaj şi Satu Mare au fost trimişi în judecată de către procurorii sălăjeni într-un dosar de contrabandă şi producere de băuturi alcoolice.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, cinci dintre ei sunt acuzaţi de contrabandă prin colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, în formă continuată. Este vorba despre Daniel Briciu, în sarcina căruia au fost reţinute 20 acte materiale, şi care, în perioada 8 august-1 noiembrie 2012, a deţinut, a transportat şi a comercializat pe raza judeţelor Sălaj, Maramureş şi Satu-Mare, 11.730 kg zahăr, 848 l ulei, 340 kg orez, 40 kg halva şi 240 l motorină – de provenienţă Ucraina, care trebuiau plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 37.650 lei.
Inculpatul Ioan Briciu, în perioada 25 septembrie-1 noiembrie 2012, a deţinut, a transportat şi a comercializat pe raza judeţului Sălaj, 2.680 kg zahăr şi 44 l ulei – de provenienţă Ucraina, care trebuiau plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă. În acest fel, el a prejudiciat statul cu 8.079 lei.
În faţa instanţei va fi adusă şi Ileana Chira, pentru 14 acte materiale, după ce între 1 iunie şi 1 noiembrie 2012, a deţinut, a transportat şi a comercializat pe raza judeţelor Maramureş şi Satu Mare, 16.013 kg zahăr, 24 l ulei şi 7 l oţet – de provenienţă Ucraina, care trebuiau plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă. În cazul său, prejudiciul a fost estimat la 47.675 lei.
Judecătorii se vor pronunţa şi în cazul lui Ioan Dohotar (4 acte materiale), care în perioada 23 mai-1 noiembrie 2012, a deţinut, a transportat şi a comercializat pe raza judeţului Maramureş, 5.320 kg zahăr, 1578 l ulei, 520 kg orez, 7,7 kg macaroane, 20 kg făină, 11.640 kg pastă de roşii şi 27 pachete de ţigări timbrate necorespunzător, mărcile Kent şi Jin Ling – de provenienţă Ucraina, care trebuiau plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă. Prejudiciul este de 27.242 lei.
Cel de-al cincilea inculpat acuzat de contrabandă în formă continuată este Ioan Radu Martin Ioan Radu. În perioada 14 septembrie-1 noiembrie 2012, acesta a deţinut, a transportat şi a comercializat pe raza judeţului Satu-Mare, 1.486 kg zahăr, 375 l ulei şi 120 kg orez – de provenienţă Ucraina, care trebuiau plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 5.250 lei.
În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi şase inculpaţi din dosar, aceştia sunt trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de producere băuturi spirtoase ce intră sub incidenţa regimului de accizare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate, peste limita a 200 litri de băuturi spirtoase. Astfel, susţin procurorii, în cursul anului 2012, Mihai Breje a produs la locuinţa sa din judeţul Sălaj, băuturi spirtoase, cu ocazia percheziţiei domiciliare din 1 noiembrie fiind identificat un cazan de fabricat ţuică, în sistem alambic, care funcţiona, precum şi 1.000 litri băutură spirtoasă, obţinută din plante. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la 11.225 lei.
Într-o situaţie similară se află şi Ioan Breje. La locuinţa acestuia, oamenii legii au găsit un cazan de fabricat ţuică, în sistem alambic, 390 litri băutură spirtoasă, obţinută din distilarea unui amestec de fructe, precum şi cinci pachete de ţigări timbrate necorespunzător, mărcile Kent – de provenienţă Ucraina, care trebuiau plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă. Prejudiciul a fost calculat la 6.076 lei.
În acceaşi zi la locuinţa lui Dan Alexa, şi el trimis în judecată pentru că a produs băuturi spirtoase în afara unui antrepozit fiscal autorizat, oamenii legii au găsit un cazan de fabricat ţuică, în sistem alambic, 601 litri băutură spirtoasă, obţinută din alcool etilic de origine agricolă, având deficienţe de rafinare, 200 litri având concentraţia alcoolică 50,15% vol. alc., iar 401 litri având concentraţia alcoolică 50,26% vol. alc. Inculpatul ar fi prejudiciat statul cu 9.735 lei, mai spun procurorii.
Şi la locuinţa ultimului inculpat din dosar, Florian Alexa, percheziţiile au scos la iveală un cazan de fabricat ţuică, în sistem alambic, 2.465 litri băutură spirtoasă, naturală, obţinută din porumb/zahăr şi, în cantitate mai mică, din fructe, având concentraţia alcoolică 46,9% vol. alc.. Prejudiciul produs statului a fost de 37.285 lei.
Dosarul celor nouă a fost trimis Judecătoriei Zalău spre soluţionare.

Leave a Comment