Dezastru pe Măgura Priei. Focul a cuprins zeci de hectare de pădure

Focul arde în pădurea din zona Măgura Priei de aproximativ trei zile, iar incendiul este greu de controlat. Zeci de pompieri și silvicultori se luptă cu flăcările, iar comunitatea locală a fost mobilizată, ne-a declarat primarul comunei Cizer, Nicolae Pavel.

Este a treia zi de la apariția incendiului pe Măgura Priei, spun pompierii. Focul nu a fost stins din cauza vântului, dar și a vegetației uscate. Problemele sunt semnalate în zona „Pasul Poic”, dar și în alte locuri de pe teritoriul comunei Cizer. „Este a treia zi când din cauza fenomenelor meteorologice (secetă și vânt) incendiul a reizbucnit. Zona în care se manifestă incendiul este foarte greu accesibilă, intervin pompierii de la Șimleu Silvaniei, Cizer și Crasna, dar și silvicultori. Pe parcursul acestor trei zile au fost afectate zeci de hectare de litieră”, ne-a declarat Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Porolissum” Sălaj.

Inconștiența, principalul vinovat

Primarul comunei Cizer, Nicolae Pavel, ne-a declarat că la stingerea incendiului participă inclusiv localnici, dar și forțe de intervenție din județul Bihor, focul extinzându-se cu repeziciune. „E dezastru pe măgură. Credem că totul a pornit de la un foc lăsat nesupravegheat, cineva a făcut grătar și a lăsat focul nestins. Focul s-a extins repede. De aici credem noi că a pornit totul. E inconștiență multă din partea unor oameni. Eu cred că au fost afectate cel puțin 30 de hectare de pădure, dar vom vedea după ce stingem focul”, a mai punctat primarul.

Ce spun localnicii?

Horațiu Gaga este un localnic din Pria care a participat ca voluntar la încercarea de stingere a incendiului. „Ard lemnele și acum, ard și frunzele pentru că sunt foarte uscate, e secetă. Incendiul a pornit de lângă șosea, noi credem că a pornit de la cineva care a făcut acolo un grătar. Sunt pompieri, sunt și mulți lucrători silvici, inclusiv din Bihor au venit. E greu de stins focul. Sunt și lemne uscate, cad lemnele și se rostogolesc, așa se propagă incendiul. E foarte greu și epuizant”, ne-a povestit bărbatul.

Adrian Lungu

3 Thoughts to “Dezastru pe Măgura Priei. Focul a cuprins zeci de hectare de pădure”

  1. Cica de la gratar

    Incearca si primarul sa scape pe cineva. Toate incendiile de vegetatie din perioada asta sunt cauzate de incendierea resturilor vegetale uscate de catre romani inconstienti. S-a intamplat si la Bogdana in weekend, din aceeasi cauza.

Leave a Comment