Decizie halucinantă a BOR: filmările la cununii și botezuri, INTERZISE în incinta bisericilor

Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Patriarhului Daniel, a găzduit joi, 15 februarie, ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Pe lângă alte hotărâri aflate pe ordinea de zi a ședinței, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat câteva decizii de-a dreptul halucinante, între care și interzicerea înregistrărilor video a cununiilor religioase, botezurilor sau a altor evenimente în incinta lăcașurilor de cult. De asemenea, potrivit hotărârilor aprobate de Sfântul Sinod, nu va mai fi permisă transmiterea slujbelor live, pe internet. Filmările în biserici vor fi făcute doar în cazuri speciale, cu acordul centrelor eparhiale şi exclusiv pentru „evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici”, aceleaşi condiţii fiind aplicabile şi în cazul transmiterii pe internet a slujbelor, prin urmare, vor fi permise filmări doar în scopul realizării unor documentare care să evidențieze interiorul lăcașului de cult și patrimoniul acestuia. „Filmările în lăcaşurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale şi numai în cazurile în care se doreşte evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligaţia respectării normelor liturgice şi tipiconale”, se arată în hotărârea Sfântului Sinod.  De asemenea, nu vor mai fi desfăşurate activităţi cultural-artistice în lăcaşurile de cult, ci doar în alte spaţii aparţinând parohiilor. „Întrucât activităţile culturale şi artistice desfăşurate în lăcaşurile de cult pot provoca tendinţe de auto-secularizare a spaţiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabileşte ca aceste activităţi culturale să fie organizate în alte spaţii ale parohiilor, sau în spaţii publice închiriate pentru acest scop”, consideră Sfântul Sinod.  

Update ora 12

În urma controverselor generate de Decizia Sfântului Sinod de joi, 15 februarie, purtătorul de cuvânt al BOR a revenit, în cursul zilei de vineri. cu explicații referitoare la decizia inițială a BOR, spunând că evenimentele de familie filmate în lăcașurile de cult nu vor avea de suferit de pe urma acestei decizii.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat că  vor fi acceptate filmărille făcute în cadrul unor evenimente de familie aşa cum sunt nunţile sau botezurile.

„Hotărârea Sinodului nu are legătură cu filmările făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente importante din viaţa familiei, aşa cum este Botezul şi Sf. Cununie, ci face referire exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, operă) sau filmări ale unor scene de film. Spaţiul bisericii e unul eminamente liturgic, nu artistic. Biserica rămâne desigur implicată in colaborarea cu cei care organizează asemenea acte culturale, dar doreşte respectarea graniţei între un spaţiu sacru şi un spaţiu secular pentru a evita amestecarea registrelor”, a menţionat Vasile Bănescu.

 

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Decizie halucinantă a BOR: filmările la cununii și botezuri, INTERZISE în incinta bisericilor”

  1. Anonim

    Au cei din Sinod vreo argumentare, alta decît că pe vremea lui Isus nu existau camere de filmat?

  2. Anonim

    no si ?!? o sa=si faca popa service de filmari si poze si o sa platesti ;la popa o taxa de 100-1000 lei si o sa poti filma si filme xxx !!!
    si sunt tare curios pentru cine o sa faca popii tot acest spectacol in biserica? pentru babe?

Leave a Comment