Dă-i, Doamne, românului, mintea de pe urmă! Barierele au devenit obligatorii la trecerile de cale ferată

Din această lună, administratorii căilor ferate sunt obligaţi să monteze bariere sau semibariere la trecerile de cale ferată cu risc de producere a accidentelor rutiere. De asemenea, trebuie să asigure vizibilitatea acestora prin curățarea vegetației. În caz contrar, se vor dispune amenzi ce pot ajunge până la 250.000 lei.

Prin Legea 154/2018 pentru completarea OG 43/1997, în vigoare din 2 iulie 2018, se introduc noi prevederi:

  • trecerile la același nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaționale «E», precum și ale drumurilor naționale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere realizate de către administratorul căii ferate, cu avizul administratorului drumului și al poliției rutiere
  • administratorul căii ferate este obligat să asigure vizibilitatea trecerilor la același nivel cu calea ferată prin curățarea vegetației pe o rază de 150 de metri măsurată din intersecție.

Încălcarea acestor noi reguli este contravenție, dacă nu constituie infracțiune potrivit legii penale, și se sancționează astfel:

  • amendă de la 50.000 lei la 250.000 lei, aplicată administratorului căii ferate, în cazul nerespectării obligaţiei de a instala bariere/semibariere;
  • amendă de la 30.000 lei la 150.000 lei, aplicată administratorului căii ferate, în cazul necurăţării vegetaţiei pentru vizibilitate.

Aplicarea amenzilor se va face în două etape, începând de anul viitor. Amenzile pentru lipsa barierelor se vor aplica de la 1 ianuarie 2020, în timp ce amenzile pentru necurăţarea vegetaţiei se vor aplica de la 1 ianuarie 2019.

 

Tragedia de la Jibou putea fi evitată

Unul dintre accidentele care au marcat o țară întreagă și care, cel mai probabil, nu ar fi avut loc dacă ar fi existat la acea oră obligativitatea montării acestor bariere la trecerile de cale ferată cu risc de producere a accidentelor rutiere, a avut loc la mijlocul lunii mai, la Jibou.

Reamintim că, în 17 mai, patru tinere cu vârste de 21 şi 22 de ani au murit la Jibou, după ce maşina în care se aflau a fost lovită de tren la o trecere la nivel cu calea ferată de la ieşirea din localitatea amintită. Fetele circulau într-o maşină înmatriculată în Maramureş, iar cea aflată la volan nu a acordat prioritate trenului.

Leave a Comment