Curtea de Apel Cluj a decis: Vicepreşedintele Tribunalului Sălaj şi doi afacerişti sălăjeni rămân încă două luni sub control judiciar

Oamenii de afaceri Ioan Huluban şi Ioan Galiş, precum şi judecătorul Patriţiu Dărăban, vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj, vor sta încă 60 de zile sub control judiciar, au decis magistraţii Curţii de Apel Cluj. Procurorii DIICOT Sălaj îl acuză pe magistrat de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu. La rândul său, Galiş este acuzat de instigare la dare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fapte pe care le-ar fi comis pentru a prelua patrimoniul firmei Eurocard 2000 aflate în insolvenţă. Cumnatului său, Ioan Huluban, îi sunt aduse acuzaţii de instigare la dare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins, în noaptea de marţi spre miercuri, ca nefondată plângerea formulată de către Patriţiu Dărăban, vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj, împotriva ordonanţei DIICOT Sălaj, prin care s-a dispus prelungirea duratei măsurii preventive a controlului judiciar. Dărăban a fost obligat să achite cheltuielile judiciare în valoare de 150 de lei, în favoarea statului. Decizia instanţei clujene este definitivă.
În ceea ce priveşte plângerea formulată în aceeaşi direcţie de către administratorii societăţii Eurocard 2000, Ioan Huluban şi Ioan Galiş, aceasta a fost respinsă înainte de Paşte, de către aceeaşi instanţă.
În aceste condiţii, măsura controlului judiciar dispusă la finalul lunii februarie a fost prelungită cu încă 60 de zile.

Parteneri de vânătoare
Despre magistrat, procurorii DIICOT Sălaj susţin că ar fi săvârşit ilegalităţi în procesul de lichidare al societăţii Eurocard 2000, administrată de Huluban şi Galiş. Dărăban ar fi fost pus în legătură cu cei doi de către un alt om de afaceri cunoscut în judeţ: Dumitru Ardelean, patronul SC Drum Construct Pericei, cu care avea relaţii economice. Acesta din urmă ar fi apelat la magistrat pentru a primi sprijin într-o problemă ce ţinea de intrarea în insolvenţă a societăţii pe care o administra. Dărăban l-a sfătuit să plătească creanţa respectivă, sens în care s-a stins lichidarea firmei.
În semn de mulţumire pentru sprijinul acordat, Ardelean a organizat o partidă de vânătoare special pentru vicepreşedintele Tribunalului. În timp, partidele de vânătoare la care magistratul a fost invitat s-au înmulţit.

Chirie supraevaluată pentru autoutilitarele fratelui lui Dărăban
În acest context, judecătorul s-a gândit să îi propună lui Ardelean să ia în chirie cele trei autoutilitare ale societăţii Alba Extra, firmă deţinută de suspect şi de fratele său. Conform procurorilor, “Dărăban şi fratele său se înţeleseseră în prealabil să obţină pentru fiecare maşină dată în chirie la Drum Construct, câte 1.000 de euro/lună. După întâlnirea pe care magistratul a avut-o cu patronul firmei din Pericei, acesta din urmă a propus preţul de 10.000 de lei/lună pentru fiecare din cele trei camioane, adică la un preţ supraevaluat”.
Cum Ardelean, Huluban şi Galiş erau parteneri vechi de afaceri şi pentru că Galiş ştia despre închirierea la preţ supraevaluat a autoutilitarelor, l-a rugat pe patronul Drum Construct să intervină pe lângă judecător în rezolvarea intereselor lor în dosarul de lichidare a Eurocard 2000. “Ardelean s-a întâlnit cu Galiş şi Dărăban înainte de unul din termenele de judecată şi au discutat aspecte legate de lichidare. Au urmat o serie de ilegalităţi comise de judecător în dosarul respectiv pentru asigurarea obţinerii patrimoniului Eurocard 2000 de către Galiş şi Huluban pe SC Euro Trans Mol, societatea deţinută tot de ei”, mai spun anchetatorii.

Procurorii i-au vrut în arest
La sfârşitul lunii februarie, procurorii DIICOT Sălaj au propus arestarea preventivă a magistratului şi a celor doi afacerişti, însă Curtea de Apel Cluj a fost de altă părere şi a dispus plasarea lor sub control judiciar pentru 60 de zile. La expirarea acestui termen, anchetatorii au dispus prelungirea cu încă 60 de zile a măsurii controlului judiciar.
În acelaşi dosar sunt anchetaţi fiica lui Galiş, Malvina, fostul inspector şcolar general, Ioan Abrudan, poliţiştii Marius Fărcaş şi Gheorghe Zaha, precum şi inspectorul vamal Dumitru Bode, fratele deputatului PNL Sălaj; Lucian Bode.

Alte articole

Leave a Comment