Condamnare pentru tânăra vinovată de incendiul în care fratele său a pierit

Adolescenta din Ortelec care a incendiat coliba în care locuia  împreună cu familia sa, provocând moartea fratelui său în vârstă de doi ani, a fost condamnată, miercuri, 21 septembrie, de către magistraţii Judecătoriei Zalău.

Instanţa a decis să-i aplice Ioanei L. măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de şase luni, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Pe durata executării pedepsei, tânăra este obligată se se prezinte la Serviciul de Probaţiune Sălaj la datele fixate. În cazul în care nu va respecta obligaţiile impuse şi va comite noi infracţiuni în cursul executării mpsurii educative, minora în vârstă de 16 ani ar putea fi privată de libertate.

Judecătorii zălăuani au mai decis ca inculpata să plătească Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău 378 de lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale acordate fratelui ei. Decizia poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Reamintim că în noaptea de 1 spre 2 februarie 2015, dintr-un gest necugetat, adolescenta a dat foc colibei din Ortelec în care locuia împreună cu mama şi cei patru fraţi. Potrivit procurorilor, după ce a fumat, Ioana L. a aruncat ţigara aprinsă lângă un flacon de benzină. În scurt timp, coliba a fost cuprinsă de flăcări, toţi cei şase locatari – cinci copii, cu vârste cuprinse între doi şi 14 ani, precum şi mama lor, de 36 de ani – suferind arsuri de diferite grade.
Victimele incendiului au fost transportate la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Cel mai mic dintre copii, un băieţel de doi ani şi o lună, a fost diagnosticat cu arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului, fiind transferat, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. La scurt timp, însă, micuţul a pierdut lupta cu viaţa.
La aceeaşi unitate medicală din Capitală au fost transferaţi un băiat de nouă ani, ars pe 13,5 la sută din suprafaţa corporală, şi o fată de 12 ani, cu arsuri pe 70 la sută din suprafaţa corpului. În ceea ce o priveşte pe mama copiilor, aceasta a suferit arsuri pe circa cinci la sută din suprafaţa corporală. Ea a fost tratată în UPU, după care a fost internată în Secţia Chirurgie, Compartimentul Arşi. Celelalte două fete – o copilă de şapte ani şi cea care a declanşat incendiul – au prezentat arsuri de gradul I şi au fost tratate în UPU, întrucât leziunile suferite nu au necesitat internarea în spital.

Leave a Comment